Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 111 (Christ’s Appearance to Paul; The zealots’ plot against Paul)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
E - Η Φυλάκιση του Παύλου στην Ιερουσαλήμ και την Καισάρεια (Πράξεις 21:15 - 26:32)

6. Η Εμφάνιση του Χριστού στον Παύλο τη Νύχτα (Πράξεις 23:11)


ΠΡΑΞΕΙΣ 23:11
11 Τη νύχτα που ακολούθησε, φανερώθηκε σ’ αυτόν ο Κύριος και του είπε: «Θάρρος, Παύλε! Όπως έδωσες τη μαρτυρία σου για μένα στην Ιερουσαλήμ, έτσι πρέπει να τη δώσεις και στη Ρώμη».

Η συνείδηση του Παύλου ήταν πάντα καθαρή, επειδή υπηρετούσε το Θεό νυχθημερόν. Δε συμπεριφερόταν απερίσκεπτα ενώ ήταν στην Ιερουσαλήμ ούτε δημιούργησε την κατάσταση εκείνη σκόπιμα αλλά υπάκουσε στην οδηγία του Αγίου Πνεύματος και ήταν έτοιμος να πεθάνει. Όμως, ο Κύριος του είχε άλλα σχέδια. Εμφανίστηκε σ’ αυτόν προσωπικά μέσα στη βαθιά μαύρη νύχτα και του είπε: «Θάρρος, Παύλε, και μη φοβάσαι. Ο θάνατος δεν είναι κοντά, αν και σε περιτριγύριζε όπως οι πεινασμένοι λύκοι. Δε θα σου κάνουν κακό γιατί εγώ είμαι μαζί σου. Θα κλείσω τα στόματα των κτηνών και θα γίνω ένας πύρινος τοίχος γύρω σου».

Οι αδελφοί σκορπίστηκαν μακριά από τον Παύλο. Κανένας φίλος από την Ασία ή την Ευρώπη δεν τον συνόδευσε στη φυλακή. Ούτε ο Ιάκωβος εμφανίστηκε με τις χιλιάδες των Ιουδαίων για να τον βοηθήσουν, να μεσιτεύσουν γι’ αυτόν ή να τον παρηγορήσουν, σαν να ήταν ατμός που διασκορπίστηκε. Αλλά ο Χριστός αυτοπροσώπως ήταν μαζί του. Αυτός ήταν η παρηγοριά του, η δικαιοσύνη του, η δύναμή του και η ελπίδα. Αγαπητέ αδελφέ, δεν υπάρχει καμία ελπίδα σ’ αυτή τη ζωή ούτε στην άλλη εκτός από την παρουσία του Χριστού, όπως έγραψε τότε ο Παύλος: «Ο Χριστός μέσα σου, η ελπίδα της δόξας». Αυτή η βεβαιότητα της δύναμης του Αγίου Πνεύματος συνεχίζει ακόμη και την ώρα του θανάτου και των βασανιστηρίων. Η πλύση εγκεφάλου από τον κόσμο δε μπορεί να εξαλείψει αυτή τη βεβαιότητα.

Ο Χριστός ανακοίνωσε στον Παύλο τι είχε προετοιμάσει για εκείνον αιώνες πριν, ότι δηλαδή θα αποκορύφωνε τη διακονία του στέλνοντας τον στη Ρώμη, την πρωτεύουσα του κόσμου εκείνη τη χρονική στιγμή. Πετυχαίνοντας αυτό το σκοπό, η θριαμβευτική πορεία του Χριστού μέσω των Αποστόλων θα είχε ολοκληρωθεί. Την ώρα της μεγαλύτερης ήττας και το βράδυ της απελπισίας, ο Χριστός του έδωσε την εντολή της νέας αναζωπύρωσης ώστε να μπορέσει να τελειώσει το τελευταίο μέρος των ιεραποστολικών του ταξιδιών. Αυτή η μετακίνηση είναι το μυστηριώδες σύμβολο του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων: από την Ιερουσαλήμ στη Ρώμη. Ο Παύλος στάθηκε σαν ένας δρομέας στην εκκίνηση του τελευταίου του ταξιδιού. Αλλά ο Κύριος θέλησε σ’ αυτό το στάδιο να μη μετακινηθεί ελεύθερος και κερδισμένος αλλά φυλακισμένος και δέσμιος. Ωστόσο, στην εσώτατη ύπαρξη του ο Παύλος ήταν από Χριστιανικής άποψης πραγματικά απελευθερωμένος, γνωρίζοντας ότι τίποτα δε θα του συνέβαινε εκτός από εκείνο που του είχε προετοιμάσει ο Χριστός. Γι’ αυτό, αποκαλούσε τον εαυτό του από εκεί και πέρα «δέσμιο του Χριστού». Με αυτό τον τρόπο, αλυσοδεμένος στα χέρια και στα πόδια ξεκίνησε για τη Ρώμη για να κερδίσει την πρωτεύουσα για τον Κύριό του.


7. Το Σχέδιο των Ζηλωτών Εναντίον του Παύλου (Πράξεις 23:12-22)


ΠΡΑΞΕΙΣ 23:12-22
12 Όταν ξημέρωσε, συνωμότησαν μερικοί Ιουδαίοι κι ορκίστηκαν να μη φάνε ούτε να πιουν, ώσπου να σκοτώσουν τον Παύλο. 13 Αυτοί που έκαναν τη συνωμοσία ήταν πάνω από σαράντα άτομα. 14 Πήγαν στους αρχιερείς και στους πρεσβυτέρους και τους είπαν: «Εμείς δεσμευτήκαμε με ιερό όρκο να μη φάμε τίποτε πριν σκοτώσουμε τον Παύλο. 15 Τώρα, λοιπόν, εσείς και το συνέδριο ειδοποιήστε το διοικητή να σας τον φέρει αύριο μπροστά σας, για να τον ανακρίνετε δήθεν καλύτερα. Κι εμείς, πριν πλησιάσει, είμαστε έτοιμοι να τον σκοτώσουμε». 16 Τις συζητήσεις αυτές για την ενέδρα τις έμαθε ο γιος της αδερφής του Παύλου. Μπήκε, λοιπόν, στο στρατόπεδο και ειδοποίησε τον Παύλο. 17 Τότε αυτός φώναξε έναν αξιωματικό και του είπε: «Πήγαινε τον νεαρό στο διοικητή, γιατί έχει κάτι να του πει». 18 Ο αξιωματικός τον πήρε και τον έφερε στο διοικητή και του είπε: «Ο κρατούμενος Παύλος με φώναξε και με παρακάλεσε να σου φέρω αυτόν το νεαρό, που έχει κάτι να σου πει». 19 Ο διοικητής τον έπιασε από το χέρι, τον πήρε ιδιαιτέρως και τον ρώτησε: «Τι είν’ αυτό που έχεις να μου πεις;» 20 Αυτός απάντησε: «Οι Ιουδαίοι συμφώνησαν να σε παρακαλέσουν να κατεβάσεις αύριο τον Παύλο στο συνέδριο, για να τον ανακρίνουν τάχα καλύτερα. 21 Εσύ όμως να μην τους πιστέψεις. Γιατί πάνω από σαράντα άντρες θα του έχουν στήσει ενέδρα. Έχουν ορκιστεί να μη φάνε ούτε να πιούν ώσπου να τον σκοτώσουν. Τώρα είναι έτοιμοι και περιμένουν μόνο να τους υποσχεθείς ότι θα το κάνεις». 22 Ο διοικητής άφησε το νεαρό να φύγει λέγοντάς του: «Να μην πεις σε κανέναν ότι τα φανέρωσες αυτά σ’ εμένα».

Ο Λουκάς είπε στο Θεόφιλο, τον αξιωματικό στη Ρώμη, πως οι Ζηλωτές, όντας μη ικανοποιημένοι με την ανάκριση του Παύλου από το ανώτατο συμβούλιο σχεδίασαν μέσα στην ακρότητά τους να καταστρέψουν αυτόν τον διαφθορέα του Ιουδαϊκού έθνους και σκαρφίστηκαν μυστικά να κάνουν το ανώτατο συμβούλιο να συμφωνήσει. Συνεπώς, ο Παύλος ήρθε πολύ κοντά στον κίνδυνο.

Αλλά ο Χριστός χρησιμοποίησε τον Ρωμαίο Διοικητή, ο οποίος είχε 1000 στρατιώτες κάτω από την εξουσία του, να προστατέψει το Ρωμαίο Παύλο, ο οποίος ήταν φυλακισμένος με κάθε φροντίδα, και να τον πάρει μακριά από τον επικείμενο κίνδυνο. Στην αναφορά του, ο Λουκάς παρουσίασε τη συμπεριφορά του Ρωμαίου αξιωματικού με ένα θετικό τρόπο, σαν να ήθελε να διορθώσει τη θέση του μετά το λάθος που έκανε.

Είναι ενδιαφέρον που μαθαίνουμε από αυτές τις αναφορές ότι ο Παύλος είχε μια παντρεμένη αδελφή που ζούσε στην Ιερουσαλήμ και είχε δραστήρια παιδιά. Είναι πιθανόν ότι οι γονείς του Παύλου είχαν μετακομίσει καιρό πριν με τα παιδιά τους από την Ταρσώ πίσω στην πατρίδα τους την Ιερουσαλήμ ώστε να ταφούν μετά το θάνατό τους στην ιερή γη, όπως ήταν το έθιμο πολλών από τους Ιουδαίους. Δε γνωρίζουμε αν ήταν Χριστιανοί πιστοί όπως ήταν ο γιος τους ο Παύλος, όμως βλέπουμε ότι ο γιος της αδελφής του Παύλου δεν συμφωνούσε με τους φανατικούς νομικιστές επαναστάτες. Άκουσε για τη συνομωσία των σαράντα ζηλωτών που σκόπευαν να σκοτώσουν τον Παύλο και όταν η αδελφή του έμαθε για το σχέδιο, θέλησε να βοηθήσει τον αδελφό της. Μάλιστα εξέθεσε σε κίνδυνο θανάτου τη ζωή της γι’ αυτόν και έστειλε το γιο της στο φυλακισμένο για να τον πληροφορήσει για τον κίνδυνο που τον περίμενε. Και όταν ο Παύλος έμαθε για τη σκηνοθετημένη συνωμοσία, έστειλε τον ανιψιό του στον Διοικητή ο οποίος θύμωσε με εκείνους τους ανθρώπους και έλαβε άμεσα μέτρα για να προστατέψει τον Παύλο και έτσι τον έστειλε στην Καισάρεια, το κέντρο του Ρωμαίου κυβερνήτη, ώστε αυτός να κρίνει αυτή την υπόθεση.

Όλη η Ιερουσαλήμ ήταν αναστατωμένη γιατί ο Παύλος ήταν εκείνος που κατέστρεψε την Ιουδαϊκή ενότητα. Επιπλέον ήταν κάτω από την ιδιαίτερη προστασία της Ρωμαϊκής κυβέρνησης. Αυτό ήταν αρκετό για να εξάψει το μίσος των ζηλωτών εναντίον του Παύλου. Σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν ξαφνικά, ρίχνοντας τις πιο βαριές κατάρες επάνω στον ίδιο τους τον εαυτό σε περίπτωση που δεν τον σκότωναν γρήγορα, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα έτρωγαν ούτε θα έπιναν νύχτα και μέρα μέχρι να πετύχουν το στόχο τους. Πεινούσαν και διψούσαν για πολύ καιρό χωρίς ελπίδα γιατί ο Χριστός προστάτεψε τον υπηρέτη του και μάλιστα του ανέθεσε νέες διακονίες. Έστειλε τον φυλακισμένο στην Ρώμη ώστε όλοι να δουν ότι η αληθινή ελευθερία δεν ήταν η πολιτική ελευθερία αλλά η απολύτρωση από τις αμαρτίες, το θάνατο και την οργή του Θεού, όπως ο Ιησούς είχε ήδη πει: «Αν ο Υιός σας ελευθερώσει, τότε θα είστε πραγματικά ελεύθεροι.» Βλέπουμε στην περίπτωση του Παύλου ότι η πνευματική ελευθερία του Χριστού λαμβάνει χώρα ακόμα και σε έναν δεσμευμένο αιχμάλωτο γιατί ο Χριστός ελευθερώνει τις καρδιές μας από τους πόθους και την υπερηφάνεια τους και μας οδηγεί όλους στον έπαινο του Θεού όποιες και αν είναι οι περιστάσεις γύρω μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε λατρεύουμε γιατί είσαι ζωντανός, νοιάζεσαι για τους υπηρέτες σου ακόμα κι αν είναι μέσα σε φυλακές και τους φυλάς ως την κόρη του οφθαλμού σου. Σε παρακαλούμε να μας προστατεύεις με την παρουσία σου και να παρηγορείς όλους εκείνους που είναι φυλακισμένοι για σένα, ώστε να απολαμβάνουν την ελευθερία της συνείδησης τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί οι Ζηλωτές ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο και γιατί αυτός έπρεπε να ταξιδέψει στην Ρώμη;

ΚΟΥΙΖ - 7

Αγαπητέ αναγνώστη,
Έχοντας διαβάσει τα σχόλια μας πάνω στις Πράξεις των Αποστόλων σ’ αυτό το τεύχος, είσαι τώρα σε θέση να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Αν απαντήσεις το 90% των παρακάτω ερωτήσεων, θα σου στείλουμε τα επόμενα μέρη της σειράς αυτής για την οικοδόμηση σου. Σε παρακαλώ μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις ολόκληρο το όνομα σου και την διεύθυνση σου καθαρά πάνω στο φύλλο των απαντήσεων.

  1. Ποια είναι η σημασία του μεγάλου αριθμού συνταξιδιωτών που είχε ο Παύλος;
  2. Ποια είναι η σημασία της ανάστασης του νεαρού άνδρα μέσω του Παύλου και του Δείπνου του Κυρίου την πρώτη μέρα της εβδομάδας στην Τρωάδα;
  3. Γιατί ο Παύλος περπάτησε μόνος του από την Τρωάδα στην Έφεσο;
  4. Ποιος ήταν ο τρόπος, το περιεχόμενο και η περίληψη του κηρύγματος του αποστόλου Παύλου;
  5. Γιατί οι ποιμένες του ποιμνίου του Θεού πρέπει να είναι άγρυπνοι κάθε στιγμή;
  6. Γιατί η ευλογία είναι μεγαλύτερη όταν δίνεις παρά όταν παίρνεις;
  7. Ποιες ήταν οι εμπειρίες του Παύλου στην Τύρο;
  8. Γιατί ο Παύλος δε φοβήθηκε τα παθήματα στην Ιερουσαλήμ;
  9. Γιατί ο Ιάκωβος ζήτησε από τον Παύλο να εξαγνιστεί για την λατρεία στο ναό;
  10. Γιατί οι Ιουδαίοι ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο;
  11. Ποια είναι η σπουδαιότητα της εμφάνισης του Κυρίου στον Σαύλο ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του νόμου;
  12. Ποια είναι η ουσία του θελήματος του Θεού;
  13. Γιατί οι Ιουδαίοι ξέσπασαν με οργή όταν ο Παύλος είπε ότι ο Ιησούς τον έστειλε στους Εθνικούς;
  14. Γιατί ο Παύλος στηρίχθηκε στη συνείδηση του και όχι στο νόμο; Γιατί ο Φαρισαίοι τον δικαιολόγησαν εξαιτίας της πίστης του στο Χριστό που θα έρθει και στην ανάσταση από τους νεκρούς;
  15. Γιατί οι Ζηλωτές ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο και γιατί αυτός έπρεπε να ταξιδέψει στην Ρώμη;

Σε ενθαρρύνουμε να συμπληρώσεις μαζί μας την μελέτη των Πράξεων των Αποστόλων ώστε να λάβεις ένα αιώνιο θησαυρό. Αναμένουμε τις απαντήσεις σου και προσευχόμαστε για σένα. Η διεύθυνση μας είναι:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 06:55 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)