Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 112 (Paul Transferred From Jerusalem to Caesarea)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
E - Η Φυλάκιση του Παύλου στην Ιερουσαλήμ και την Καισάρεια (Πράξεις 21:15 - 26:32)

8. Ο Παύλος Μεταφέρεται Από την Ιερουσαλήμ στην Καισάρεια (Acts 23:23-35)


ΠΡΑΞΕΙΣ 23:23-35
23 Ύστερα ο διοικητής φώναξε δύο αξιωματικούς και τους είπε: «Ετοιμάστε διακόσιους στρατιώτες, για να πάνε ως την Καισάρεια, με εβδομήντα ιππείς και διακόσιους λογχοφόρους. Θα ξεκινήσουν στις εννιά το βράδυ. 24 Βρείτε και μερικά ζώα, για να βάλετε πάνω τον Παύλο, και να τον πάτε σώο στον ηγεμόνα Φήλικα». 25 Κατόπιν έγραψε επιστολή με το εξής περιεχόμενο: 26 «Ο Κλαύδιος Λυσίας στον εξοχότατο ηγεμόνα Φήλικα. Χαίρε! 27 Τον άνθρωπο αυτό τον συνέλαβαν οι Ιουδαίοι. Όταν έμαθα ότι είναι Ρωμαίος πολίτης κι εκείνοι σκόπευαν να τον σκοτώσουν, κατέφθασα επί τόπου με ένα στρατιωτικό απόσπασμα και τον γλίτωσα. 28 Θέλοντας να μάθω την αιτία για την οποία τον κατηγορούσαν, τον παρέπεμψα στο συνέδριό τους. 29 Διαπίστωσα όμως ότι κατηγορείται για ζητήματα του νόμου τους και ότι δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα που να επισύρει την ποινή του θανάτου ή της φυλακίσεως. 30 Όταν επιπλέον μου μηνύθηκε ότι σχεδιαζόταν να γίνει δολοφονική απόπειρα εναντίον του από τους Ιουδαίους, αμέσως τον έστειλα σ’ εσένα και ειδοποίησα τους κατηγόρους του να εκθέσουν ό,τι έχουν εναντίον του ενώπιόν σου. Υγίαινε». 31 Οι στρατιώτες, λοιπόν, σύμφωνα με τις διαταγές που είχαν, πήραν τον Παύλο και τον πήγαν νύχτα στην Αντιπατρίδα. 32 Την άλλη μέρα άφησαν τους ιππείς να πάνε μαζί του, κι αυτοί γύρισαν στο στρατόπεδο. 33 Οι ιππείς μπήκαν στην Καισάρεια, έδωσαν την επιστολή στον ηγεμόνα και του προσήγαγαν τον Παύλο. 34 Ο ηγεμόνας διάβασε το γράμμα και τον ρώτησε από ποια επαρχία ήταν. Όταν άκουσε ότι ήταν από την Κιλικία, είπε: 35 «Θα σε ανακρίνω όταν έρθουν εδώ και οι κατήγοροί σου». Και διέταξε να τον φυλακίσουν στο πραιτώριο του Ηρώδη.

Από τότε που ο Παύλος έπεσε από το άλογο κοντά στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κύριο, δεν διαβάσαμε ξανά ότι ανέβηκε σε άλογο πριν από το τελευταίο αυτό γεγονός. Τώρα ίππευσε ένα άλογο παρά τη θέλησή του μες στα μεσάνυχτα, περιτριγυρισμένος από εβδομήντα ιππείς και διακόσιους λογχοφόρους μπροστά και πίσω από αυτόν ώστε να τον περιφρουρούν. Αυτή η σκηνή παραπέμπει σε πόλεμο, επίθεση και κινδύνους. Οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη ήταν τόσο δυσαρεστημένοι ώστε οι Ρωμαίοι αναμένανε να ξεσπάσει σύντομα ένας λαϊκός αναβρασμός. Μια τέτοια επανάσταση έλαβε χώρα στην πραγματικότητα το 69-70 μ.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει και να διαλύσει τον Ιουδαϊκό λαό, ο οποίος διασκορπίστηκε σε όλον τον κόσμο χωρίς πατρίδα για δύο χιλιάδες χρόνια.

Ο Παύλος έφτασε στην Καισάρεια μετά από δύο μέρες, υπό την προστασία των εβδομήντα ιππέων, οι οποίοι τον παρέδωσαν στον κυβερνήτη και του έδωσαν την επιστολή του διοικητή μέσα στην οποία εξηγούσε ότι ο φυλακισμένος ήταν Ρωμαίος πολίτης. Αυτή η επισήμανση έφερε τα πάνω κάτω στην υπόθεση γιατί οι Ιουδαίοι προσπάθησαν να σκοτώσουν έναν Ρωμαίο πολίτη πράγμα που δικαιολόγησε την παρέμβαση του διοικητή και την αποστολή ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτών για να φυλάνε τον φυλακισμένο.

Στην επιστολή του ο διοικητής διευκρίνισε ότι ο Παύλος δεν ήταν κάποιος εγκληματίας και ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό ενάντια στον Ρωμαϊκό νόμο και στα πολιτικά δικαιώματα, έτσι δε βρήκε κανένα λόγο να τον φυλακίσει ή να τον καταδικάσει σε θάνατο εφόσον η κατηγορία εναντίον του είχε να κάνει με θρησκευτικά, Ιουδαϊκά, πνευματικά ερωτήματα που προέρχονταν από διαφορές στην κατανόηση του νόμου και των προφητών. Και ενώ τέτοια προβλήματα δημιουργούσαν μίσος και έχθρα μέσα στις καρδιές τους, ειδικά εφόσον ο διοικητής έμαθε για την συνομωσία που μηχανεύτηκαν σαράντα άνδρες, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έστειλε τόσο τους καταγγέλλοντες όσο και τον κατηγορούμενο στον κυβερνήτη όσο πιο γρήγορα μπορούσε ώστε να χειριστεί το θέμα στην Καισάρεια, την Ρωμαϊκή πόλη, η οποία διακρίνονταν για την οργάνωση της και την τάξη, μακριά από την Ιερουσαλήμ, το κέντρο της Ιουδαϊκής κουλτούρας η οποία ήταν φορτισμένη με συναισθηματισμό και αναβρασμό.

Όταν ο Φήλικας, ο κυβερνήτης έμαθε ότι ο Παύλος ήταν από την Ταρσό της Κιλικίας, αποφάσισε να χειριστεί το θέμα αμέσως επειδή κανείς στην μακρινή Ταρσώ δεν γνώριζε τα μυστήρια των Ιουδαϊκών νόμων και εθίμων. Έτσι, φυλάκισε τον Παύλο στο μεγαλοπρεπές παλάτι του Ηρώδη όπου κατοικούσε και ο ίδιος. Είναι πιθανόν να έβαλαν τον Παύλο πρώτα στο θησαυροφυλάκιο του παλατιού υπό βαριά φρουρά ή στο προαύλιο ώστε οι σαράντα επαναστάτες της Ιερουσαλήμ να μην μπορούν να μπουν κρυφά μέσα και να βρουν τον ευυπόληπτο απόστολο.

Τέτοια ήταν η επίτευξη του αιτήματος του Παύλου που είχε γράψει στους Ρωμαίους αδελφούς, παρακαλώντας τους να αγωνιστούν μαζί του στην προσευχή προς τον Θεό για αυτόν, ώστε να ελευθερωθεί από τους άπιστους στην Ιουδαία και η υπηρεσία του προς την Ιερουσαλήμ να γίνει αποδεκτή από τους αγίους. Έτσι, αν ήθελε ο Θεός, θα πήγαινε χαρούμενος σ’ αυτούς και θα απολάμβανε τη συντροφιά τους και θα ανανέωνε το πνεύμα του μαζί τους. (Ρωμαίους 15:30-32). Αλλά εκείνες οι προσευχές ήρθαν μαζί με κάτι άλλο, πέρα από αυτό που επιθυμούσε ο απόστολος: πήγε στην μακρινή Ρώμη αλλά με αλυσίδες και όχι ελεύθερος, ως πρεσβευτής του Χριστού.

Τι σκέφτονταν ο Παύλος κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του; Πριν από δεκατέσσερις μέρες έφτασε στην Καισάρεια και έμεινε το βράδυ στο σπίτι του Φίλιππου, του κήρυκα, μέχρι που ο Άγαβος ο προφήτης ήρθε κοντά του και του προείπε με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος τι επρόκειτο να αντιμετωπίσει όσον αφορά τις αλυσίδες και τα επερχόμενα προβλήματα. Αλλά ο Κύριος τον επισκέφτηκε τη νύχτα, μετά την μαρτυρία του για τον ζωντανό Θεό εν μέσω εχθρικών όχλων, όταν τους απηύθυνε το λόγο στα σκαλιά του Ναού και του είπε ότι έπρεπε να ομολογήσει το όνομα του στη Ρώμη, στο κέντρο του κόσμου τη συγκεκριμένη εκείνη χρονική στιγμή. Έτσι βλέπουμε στην πορεία της ζωής του Παύλου ότι δεν ήταν εκείνος που προγραμμάτιζε τη ζωή του και η ρωμαλεότητα μέσα του δεν προέκυπτε από τις σκέψεις και τις επιθυμίες του αλλά ο ίδιος ο Χριστός οργάνωνε, κατηύθυνε και εργάζονταν μέσω του υπάκουου υπηρέτη του, σύμφωνα με το δικό του θέλημα. Εκείνη πιθανότατα ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή του Παύλου, του δραστήριου παρακινητή των λαών. Οι εναπομείνασες εκκλησίες του χρειάζονταν τη βοήθεια του και τη συμβουλή του, ενώ έπρεπε να μείνει πολλές μέρες στη φυλακή χωρίς να μπορεί να κινηθεί και χωρίς καμία δραστηριότητα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Σε ευχαριστούμε, ισχυρέ μας Κύριε, γιατί δεν οδηγείς τους υπηρέτες σου σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια αλλά σύμφωνα με το δικό σου θέλημα. Τους προστατεύεις για να έχουν αποτελεσματική μαρτυρία και απαντάς στις προσευχές τους με θαυμάσια δύναμη. Συγχώρεσε μας που τραβάμε τον δική μας πορεία και δίδαξε μας να υπακούμε την οδηγία του Αγίου Πνεύματος πάντοτε. Αμήν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Πώς και γιατί ο Παύλος μεταφέρθηκε στην Καισάρεια;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 10:47 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)