Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 079 (Founding of the Church at Philippi)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
C - ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 15:36 - 18:22)

4. Η Ίδρυση της Εκκλησίας των Φιλίππων (Πράξεις 16:11-34)


ΠΡΆΞΕΙΣ 16:11-15
11 Από την Τρωάδα αποπλεύσαμε και πήγαμε κατευθείαν στη Σαμοθράκη και την επομένη στη Νεάπολη. 12 Από ’κει πήγαμε στους Φιλίππους, που είναι η σπουδαιότερη πόλη εκείνης της περιοχής της Μακεδονίας, αποικία των Ρωμαίων. Σ’ αυτή την πόλη παραμείναμε μερικές μέρες· 13 και, όταν ήρθε το Σάββατο, βγήκαμε έξω από την πόλη, στο ποτάμι, όπου σκεφτήκαμε ότι θα ήταν τόπος προσευχής των Ιουδαίων. Εκεί καθίσαμε και μιλούσαμε στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί. 14 Μια γυναίκα από τα Θυάτειρα που ονομαζόταν Λυδία, έμπορος πορφυρών υφασμάτων, προσήλυτη, άκουγε, και ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της ώστε να δίνει προσοχή σ’ αυτά που έλεγε ο Παύλος. 15 Αφού βαφτίστηκε αυτή και όλη η οικογένειά της, μας παρακαλούσε: «Αν με κρίνετε πιστή στον Κύριο, ελάτε να μείνετε στο σπίτι μου»· και μας το ζητούσε με πολλή επιμονή.

Η καταιγίδα της αγάπης του Θεού μετακίνησε το καράβι των αποστόλων αμέσως από την Ασία ως την Ευρώπη. Τέτοιο ταξίδι συνήθως έπαιρνε πέντε μέρες και πέντε νύχτες. Ωστόσο, αντίθετα από ότι ήταν αρχικά συνηθισμένο, το πλοίο έφτασε σε δύο μέρες. Ο Παύλος δεν έμεινε στο λιμάνι αλλά ξεκίνησε αμέσως για την πόλη των Φιλίππων, το κέντρο της επαρχίας.

Ο Αύγουστος Καίσαρας νίκησε τους δολοφόνους του Ιούλιου Καίσαρα όταν τους κυνήγησε σ’ αυτή την πόλη στης οποίας τις πεδιάδες διάσημες τρομερές μάχες έλαβαν χώρα. Έπειτα, αυτός ανύψωσε, μεγάλωσε και διακόσμησε τους Φιλίππους, ελευθερώνοντας τους από φόρους και το έφτιαξε ως τόπο παραθερισμού για τους στρατιώτες που είχαν αποχωρήσει από το στρατό. Αυτή η πόλη ήταν παρόμοια με την Αντιόχεια, την Συριακή πόλη, με την ατμόσφαιρα της και το καθεστώς της. Ο Παύλος ήταν χαρούμενος και καίγονταν να συναντήσει τον Μακεδόνα που είδε στο όραμα του. Τι περίεργο! Δεν βρήκε κανέναν που να ενδιαφέρεται για τον Χριστό και την σωτηρία του. Όλοι στόχευαν στις απολαύσεις και στην ευκολία. Οι υπηρέτες του Χριστού δεν βρήκαν Ιουδαίους γιατί επικρατούσε στην πόλη ο στρατιωτικός χαρακτήρας και όχι η εμπορική δραστηριότητα ώστε οι άνδρες αναρωτιόντουσαν αν το όραμα ήταν απλά μια εμμονή και η κλήση μια αντανάκλαση των δικών τους επιθυμιών.

Ο Παύλος γνώριζε ότι στις πόλεις όπου δεν υπήρχαν καθόλου συναγωγές των Ιουδαίων, οι Ιουδαίοι συνήθιζαν να μαζεύονται κάθε Σάββατο στην άκρη του ποταμού έξω από την πόλη για συμπροσευχή και γίνονταν τελετουργικά πλυσίματα πριν και κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τους τελετών. Ο Απόστολος βγήκε από την πόλη στην όχθη του Αγγίτη, δύο χιλιόμετρα από την πόλη, όπου είδε Ιουδαίες και Ελληνίδες γυναίκες να είναι συγκεντρωμένες για προσευχή. Καθώς τις έβλεπε, ο Παύλος αναρωτήθηκε: «Τι σχέση έχουν με εμένα οι υποθέσεις των γυναικών; Εγώ έχω δει ένα άντρα στο όραμα και όχι μια γυναίκα. Εγώ δε ψάχνω για περίεργες γυναίκες».

Το Άγιο Πνεύμα έκανε τον απόστολο των Εθνικών ταπεινό. Δεν ξεχώριζε ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, τους μεγάλους και τους μικρούς σε αξίωμα, τον άνδρα και τη γυναίκα, τους ελεύθερους και τους δούλους, τους λευκούς και τους μαύρους, αλλά ικανοποιούσε κάθε ψυχή που πεινούσε για τον λόγο του Θεού και έτσι μίλησε με την πληρότητα της σωτηρίας στις γυναίκες που κάθονταν δίπλα στον ποταμό.

Μια από τους ακροατές ήταν έμπορος πορφυρού υφάσματος, η οποία κατάγονταν από την πόλη των Θυατείρων στην Μικρά Ασία, τη χώρα που το Άγιο Πνεύμα απαγόρευσε στους αποστόλους για να κηρύξουν. Ωστόσο, αυτή τώρα βρίσκονταν στην Μακεδονική πόλη των Φιλίππων ακούγοντας το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Αυτή ήταν πλούσια αφού είχε να κάνει με την κατασκευή πορφυρών υφασμάτων, τα πιο ανεκτίμητα αγαθά εκείνη την εποχή. Ήταν δραστήρια και μπορούσε να διακρίνει τους ανθρώπους και σύντομα αντιλήφθηκε τη δύναμη του Θεού η οποία έρεε μέσα από τους αποστόλους. Καταλάβαινε τη φωνή του Θεού καθώς άκουγε προσεκτικά το ευαγγέλιο. Μετά ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της και φωτίστηκε και αναγεννήθηκε αμέσως, όχι εξαιτίας της δικής της προσωπικής καλοσύνης αλλά επειδή άκουσε και διψούσε για τον λόγο του Θεού. Ακόμη και σήμερα το ευαγγέλιο αναγεννά τις καρδιές εκείνων που αναζητούν τη δικαιοσύνη του Θεού και το Πνεύμα της αληθείας κατοικεί μέσα σε εκείνους που υποτάσσονται σ’ αυτόν.

Η Λυδία ήταν μια γυναίκα της μόδας η οποία ντύνονταν σύμφωνα με το τελευταίο και πιο θαυμαστό στυλ στα ρούχα. Ήταν έξυπνη και έμπειρη. Αμέσως αναγνώρισε την καρδιά της σωτηρίας και ζήτησε να βαπτιστεί γιατί πίστευε ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού ο οποίος συγχώρεσε τις αμαρτίες της πάνω στο σταυρό. Έτσι υποτάχθηκε στο Θεό με το νερό του βαπτίσματος, γέμισε με το Άγιο Πνεύμα και βίωσε την αγάπη, την αλήθεια και την αιώνια ζωή.

Πόσο υπέροχο! Ο Παύλος δεν βάπτισε μόνο αυτή τη γυναίκα αλλά όλο τον οίκο της συμπεριλαμβανομένου και του άντρα της, των παιδιών της, των υπηρετών της, και όλων των συναδέλφων της στη δουλειά της. Ο Παύλος ήταν σίγουρος για τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού ότι δηλαδή αυτή που φωτίστηκε, μπορούσε να διαφωτίσει και τους άλλους και ότι αυτή που ήταν προικισμένη με την αγάπη του Θεού μπορούσε να τα καταφέρει στην πράξη καλύτερα από τους εγωιστές διακόνους του Κυρίου. Πόσο μεγάλη είναι η καρδιά σου, Παύλο! Δεν έχεις έτοιμο κάποιο μάθημα μεγάλης διάρκειας για την προετοιμασία της βάπτισης, αλλά έχεις κουράγιο για να υποτάξεις μία ολόκληρη ομάδα στον Χριστό εμπιστευόμενος ότι εκείνος θα τελειώσει το έργο που ξεκίνησε. Ο Παύλος ήξερε ότι ο Χριστός και όχι αυτός ο ίδιος σώζει εκείνους που πιστεύουν.

Μετά η πλούσια πιστή γυναίκα ζήτησε από τον Παύλο και τους τρεις συντρόφους του να δεχτούν την φιλοξενία της κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου της παραμονής τους στην πόλη, και να ανοίξει το σπίτι της ως κέντρο για ευαγγελισμό. Αλλά ο Παύλος δεν ήθελε να δεχτεί αυτή τη βοήθεια και προτίμησε να δουλεύει ο ίδιος και οι σύντροφοι του με τα ίδια τους τα χέρια για να συντηρούνται. Ωστόσο, η έξυπνη έμπορος επέμενε τόσο που δέχτηκαν την πρόσκληση της και παρέμειναν για να στηρίξουν τους νέους πιστούς. Ο Παύλος δέχτηκε την φιλοξενία της και έτσι η αγάπη υπερνίκησε αυτό στο οποίο είχε συνηθίσει επειδή η αγάπη ήταν η πιο σημαντική αρχή του.

Ο Παύλος είδε ένα άνδρα σε όραμα, αλλά αυτή που αναγεννήθηκε ήταν μια γυναίκα. Ο απόστολος βγήκε από μια θρησκεία η οποία έδινε εξουσία στους άνδρες αλλά στην Ευρώπη ο Χριστός πρώτα διάλεξε μια γυναίκα. Βλέπουμε σ’ αυτές τις εξελίξεις σύμβολα της ελευθερίας της γυναίκας και την ικανότητα του απόστολου να ακούει το Άγιο Πνεύμα. Το ευαγγέλιο ήρθε στην Ευρώπη μέσω της υπακοής του αποστόλου και ο πρώτος καρπός ήταν μια γυναίκα, μια έμπορος πορφυρών υφασμάτων.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε, σε ευχαριστούμε επειδή άνοιξες την καρδιά της Λυδίας και απάντησες την επιθυμία της μέσω του ξεχειλίσματος του Πνεύματος σου. Συγχώρεσε μας την περιορισμένη μας σκέψη και επέκτεινε τις καρδιές μας ως προς την ταπεινότητα και την αγάπη ώστε να αφήσουμε τα κορίτσια και τις κυρίες να ακούσουν επίσης την αλήθεια του ευαγγελίου με κάθε αγνότητα και σοφία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιο ήταν το θαύμα στη ζωή της Λυδίας; Γιατί ο Παύλος βάπτισε όλο τον οίκο της.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 23, 2023, at 04:42 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)