Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 004 (Identification and apostolic benediction)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
НАЧАЛОТО: ПОЗДРАВ, БЛАГОДАРНОСТ КЪМ БОГ И НАБЛЯГАНЕ НА „БОЖИЯТА ПРАВЕДНОСТ” КАТО МОТО НА ПОСЛАНИЕТО (РИМЛЯНИ 1:1-17)

А) Представяне и апостолско благословение (Римляни 1:1-7)


РИМЛЯНИ 1:5-7
5 чрез Когото получихме благодат и апостолство, да привеждаме в послушност към вярата заради Неговото име човеци от всичките народи; 6 между които и вие сте призовани от Исуса Христа; 7 до всички в Рим, които са възлюбени от Бога, призвани да бъдат светии: Благодат и мир да бъдат с вас от Бога, нашия Отец, и Господа Исуса Христа.

Исус Христос е ключът към всички Божий дарби. Нито пророците, нито светиите, нито девицата Мария, могат да ходатайстват за теб пред Бога за благодат или благословение. Небесният баща отговаря на молитвите ни поради Исус Христос, защото само той ходатайства пред Бог за нас. Неговото име е проводникът, по който нашите молитви пристигат при Бог и духовните дарби идват при нас. Никой, освен Исус, не може да ни помири със Святия. По този начин получаваме от Него пълнотата на благодатта, включваща прошката, мира, спасението и праведността. Всички други божествени благословения са благоволение, което не заслужаваме.

„Благодат” е обобщението на посланието на апостол Павел. Той лични я преживява, защото е бил гонител на църквата. Бил е спасен не поради своя ентусиазъм, а защото божията милост поставена над него чрез Христос. Така, че кажете добрата новина на всички за абсолютната и велика благодат, както Христос първоначално ни е дал благодат, опрощение и мир.

Когато разберете и изповядате благодатта, ставате носители на благодатта, проповедници на Божията любов и посланици на дара на оправданието. Поставил ли е Святият дух посланието си в сърцата ви? Или сте все още тихи, тъжни и вързани от греха?

Който разпознава посланието на благодатта обича Бог и неговия Христос, и се покорява на законите на неговата милост. Изразът „покорство към вярата” за Павел означава отклика на човека към благодатта. Бог не иска от нас покорство, което е срещу собствената ни воля, съпътствано с яд и несъгласие, но пълно посвещаване на спасените ни души, с благодарност към нашия Спасител и Изкупител. Павел нарече себе си слуга на Христос. В тази титла той дава точно обяснение на израза „покорство към вярата”. Ти слуга на Христос ли си? Бог е просил на всички хора, от всички времена, всички грехове поради Христос. Тъй като няма друго послание, което е по-полезно и резултатно от товa, каним всички тези, които познаваме, да се покорят на Бог и да обичат Христос, и да преживеят силата на неговата благодат. Какво велико послание! Поканил ли си своите приятели да се покорят на вярата в този, който дава цялата благодат?

Членовете на църквата в Рим бяха директно призовани от Христос, а не от Павел или друг човек. Това е тайната на истинската вяра: никой човек не призовава друг човек към спасението, освен когато призoваващият е в най-доброто си състояние, защото ние сме инструменти в ръката на Господа. Исус избира и призовава своите последователи лично и явно. Нeговият глас прониква в дълбините на сърцата им, защото е гласът на Онзи, който възкресява мъртвите. Думата „църква” означава общение на призованите, които са оставили песимистите и са приели отговорността на любовта в служба към Бога. Призован ли си от Исус Христос? От друга страна, все още ли си безполезен и безплоден? Нашата религия е религия на призива.

Който приема и откликва на този призив е обикнат от Бога. Колко красиво и славно е твърдението, което обяснява кои са християните! Те са роднини на Всемогъщия и той ги познава и уважава. Освен това, Бог слезе до тяхното ниво и чрез изкуплението ги направи достойни за това общение. Любовта на Бог е по-велика и по-чиста от родителската любов или от тази на булката и младоженеца. Любовта на Бог е свята и никога на отпада. Ти възлюбен ли си от Бога, изпълнен с любовта му и вървящ в неговата святост? Исус ни е призовал към прошка, покорство и следване. Най-високо от тези характеристики стои святостта. Никой не е свят в или от себе си, но чрез общението ни с изкупващият Спасител ние ставаме святи и безукорни пред Бог в любов. Всички светии са отделени от света и са определени за Божията служба. Те не принадлежат на себе си или на роднините си повече, защото са станали Божии. Ти един от тях ли си? Наистина ли си свят по благодат?

МОЛИТВА: Святи Боже, ти си ни призовал в Исус Христос да бъдем святи, както и ти си свят. Изповядваме начестието си и те молим за прошка на всички наши знайни и незнайни грехове. Благодарим ти, защото ни обичаш и ни очистваш чрез кръвта на Исус, и ни освещаваш със Святият си дух. Промени живота ни, за да ти принадлежим с цялата си сила и време, и да те обичаме, както и ти ни обичаш.

ВЪПРОС:

  1. Какво е благодат и какъв е човешкия отговор към нея?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 08, 2015, at 04:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)