Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 088 (Founding of the Church in Corinth)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 2 - Доклади за Проповядване Измежду езичниците и Фондацията на църквите от Антиохия до Рим - Чрез Министерството на апостол Павел, Поръчано от Светия Дух (Деяния 13 - 28)
В - Втората мисионерско пътуване (Деяния 15:36 - 18:22)

8. Основаването на Църквата в Коринт (Деяния 18:1-17)


ДЕЯНИЯ 18:1-4
1 След това Павел остави Атина и отиде в Коринт. 2 Там той се срещна евреин на име Акила, родом от Понт, който наскоро бе пристигнал от Италия с жена си Прискила, защото Клавдий заповядал всички юдеи да напуснат Рим. Павел продължава да ги видите, 3 и защото той беше, тъй като те са, той остана и работи с тях. 4 всяка събота той разискваше в синагогата, опитвайки се да убеди евреи и гърци.

Мъдрият метод за проповядване, който взема предвид религиозността на хората, а след това да го използвате като отправна точка за Христовото проповядване, не е от голяма помощ на Павел в Атина. Гръцките философи се присмиваха Христовото възкресение в същия дух, в който на Висшия съвет на евреите осмиват Христос и Неговото спасение. Така Павел напуска този горд град, според инструкциите на големците си" (Мат. 10:14). Еврейските адвокати и гръцки философи, които заедно са били болни в същата болница: първо искаше да изпълни закона на Бога в собствените си сили, като последната възнамеряваше да познават Бога чрез собствените си въображение. И двете са невъзможни. Адвокатите не искат спасение, свободно изразено и философите не искат да накарат съзнанието си по вдъхновено откровение. Те са егоистични и горд, и умишлено се държат от милостта на Бог.

Плътският човек не може да разпознае истинския Бог, освен ако не е просветен от Духа Си. Той не може да изпълни Божия закон, освен чрез любов и подчинявайки се на този Дух. Адвокатът остава закалени в най-дълбокото си същество, а философът остава глупав и невеж, независимо от своите чудновати мисли. Павел, който е бил обект на подигравки, напуснал града на идоли и мислители, дълбоко засегнати. Той бе усетил предварително, че тези вълни на атеистични духове ще причини големи щети и корупцията по време на курса на църковната история. Това са духове, които няма да представят на Бога.

Павел намери добра когато живият Господ го ръководи до известна еврейска двойка, че не говори много, но се моли, за които се смята, че и работи със собствените си ръце. Това е най-вероятно, че те са станали християни в Рим. Когато официален започва преследването в столицата срещу евреите по времето на Клавдий Цезар (AD 41 - 54), тези майстори на палатки избягали в Коринт, проспериращо търговско пристанище, известен с богатството си, и скандален за неговата неморалност. Нейните граждани от всички части на света. Павел намерил работа там заедно с този верен двойка, защото не приемат дарения, но е работил с ръцете си, за да издържа себе си и колегите си работници.

Така Павел работи в Коринт като през деня, и проповядва след работа. Той не почива в вечери или по време на празници и съботи, но пожертва време и сили за Господ. В първите дни той прекарва там Пол ограничава неговото учение в синагогата на евреите. Неговата горчив опит в Атина може да го подканени да увеличи молитва и медитация, може би преразгледа неговата система и начин на проповядване, както четем в своето първо послание до Коринтяни (1:18 - 2:16). Ако прочетете внимателно тези стихове, ще усетите състоянието на Павел по това време.

ДЕЯНИЯ 18:5-8
5 Когато Сила и Тимотей слязоха от Македония, Павел беше принуден от Духа, и свидетелства на юдеите, че Исус е Христос. 6 Но когато му се противопостави и хулеха, той отърси дрехите си и им каза: "Кръвта ви да бъде на главите ви, аз съм чист. От сега нататък аз ще отида на езичниците". 7 И като се премести от там и влезе в къщата на един човек на име Юст, които се поклониха на Бога, чиято къща е в съседство с синагогата. 8 А Крисп, началникът на синагогата, повярва в Господа с целия си дом. И мнозина от коринтяните, слухови, за които се смята, че и бяха кръстени.

След Сила и Тимотей Павел, последното става натиснат повече от всякога в духа си. Задругата на братята му даде добавена спешност в неговото проповядване. Тъй като един от двамата братя бяха донесли щедро дарение от църквите в Македония (2 Коринтяни 11:9) апостолът трябваше много време, за да проповядва. В еврейската синагога той показа от закона, че разпнатия Исус от Назарет е истинският Христос, който е бил отхвърлен от евреите. И тогава това, което е обичайно за всички времена се е случило: той става все повече и по-мразен от по-голямата част от евреите, които отхвърлиха Павел, и хули Неговото Евангелие. Наложи се за Пол, за да се отдели от тях, казвайки: "Кръвта ви да бъде на главите ви, аз съм чист, защото каза, че думите на спасението" Това изказване показва, че онези, които отхвърлят Разпнатия в крайна сметка ще застане на Страшния съд, който е извършил самоубийство. С отхвърлянето на Христос те своеволно отхвърля благословението на спасението. Няма друг умилостивение за тях, и, следователно, те са си осъден на унищожение.

От това събитие виждаме Павел насочва вниманието си към езичниците в Коринт. Той не се движат далеч от синагогата на евреите, но нае стая в съседната къща, заедно с благочестив човек на име Юст. Павел не се страхува да бъде ловец на мъжете за Христос. Той грабна посещаване на вратата на синагогата на евреите и ги заведе в срещите, които той държеше в стаята си. Срещите му продължи през седмицата. Той чест на началника на синагогата на евреите с посещения и разговори, и го просвети с истина и любов, докато той стана вярващ. Това беше чудо до коринтяните. Най-зрял човек от старите членове на Конвента е станал християнин. Той прие кръщение за себе си, жена му, децата му, и слугите му в ръката на Пол. Той влезе в територия на Христос (1 Коринтяни 1:14). След покръстването си в християнството много го последва и църквата в Коринт разцъфтява и се развива енергично.

ДЕЯНИЯ 18:9-17
9 И Господ говори на Павла нощем видение: "Не се страхувайте, но говори и не мълчи, 10 защото Аз съм с вас, и никой няма да ви атакуват, за да те нараня, защото имам много хора в този град." 11, а той продължава там една година и шест месеца, преподаването на Божието слово сред тях. 12 Когато Галион беше проконсул на Ахаия, юдеите с единодушно се изправи срещу Павел и го доведе до решението седалка, 13 казвайки: "Тоя убеждава хората Напротив поклонение Бог на закона." 14 И когато Павел за да си отвори устата, Галион каза на евреите: "Ако беше въпрос на неправомерни действия или порочни престъпления, евреи, нямаше да има причина, поради която трябва да носят със себе си. 15 Но ако това е въпрос на думи и имена, както и собствения си закон, гледат да го себе си, защото не искам да бъда съдия на такива работи "16 И той ги изпъди от съдилището. 17 Тогава всички гърци Состен, началник на синагогата, и го победи пред съдилището. Но Галион не обърна внимание на тези неща.

Павел знаеше, че евреите ще бъдат вбесени, че през превръщането на началника на синагогата. Възникна въпросът, той трябва да остане в Коринт, или той трябва да бяга? Какво би било по-добре за кърмачета църква? Той помоли своя Господ в молитва, и неговия Господ му отговори. Той подновил му комисионна и такса ясно, пълно, и смело да проповядва Евангелието. Предлагаме ви да запази тези небесни думи в себе си, Божията воля е ясно кристализира.

Христос ви предпазва от всяка форма на страх, защото няма страх в божествената любов. Христос е близо до вас, така че да се засили и не мълчи. Говори и свидетелства за истината на Този, Който е възкресил от мъртвите. Нашата вяра не е религия или философия, но за лице, за което сме се присъединили. Христос е възкръснал от мъртвите. Той наистина се повиши. Той ежедневно потвърждава на всичките си слуги Неговото явяване, дори до края на века. Това е голяма утеха за Неговите апостоли, служители и последователи. Не са оставени, изолирани, или забравени, за твоя Господ, Който ги оправдава, придружава, и освещава, никога не ви оставя. Той продължава във вас, дори и към момента на смъртта. Нищо не се случва с вас, освен това, което Христос завещания в потока на Неговата любов. Той самият е Вашия екскурзовод. Всички участъци на дявола не се свържат с вас, защото твоят Господ ви защитава.

Общението на Бога с вас се стреми към спечелването на много хора около вас. Той ги избра за спасение, и ги призовава чрез вас. Те чуват Неговото слово в гласа си, и дойдохме да Му се да бъде подновен чрез вяра. Те са свързани помежду си от любовта на Светия Дух в една църква признава, че в приятелството на Бога. Членовете на Неговите святи хора продължават да призове славните добродетели на Онзи, който ги призова от тъмнината в Своята чудесна светлина. Безспорно Господ знае всяко сърце, във вашия град, търсещ или хвали Него. Така че не се отчаян, но само да вярваме, че триумфът на Христос се реализира днес. Онези, които вярват в Него ще го придружава в Неговата триумфална процесия.

Господ Исус потвърди пред Павел, че никой не ще бъде в състояние да му навреди в Коринт, противно на това, което му се е случило в Антиохия, в Икония, в Листра, Филипи, Солун, и Берия. Който се опитва да навреди на него щеше да падне от ръката на Господ. Така апостолът останал в продължение на година и половина в тази зла град, за да проповядва Евангелието, без смущения, жилище до синагогата на евреите, радост в общението на изкупените.

През АД 53 Галион беше проконсул на провинция Ахаия, от които Коринт е бил столица. Галион беше направена на римския управител за всички на Ахаия, евреите, започнато бунт, опит да разпали гонение против християните. Те не зарежда Павел е враг на Цезар или на посадъчен божественият цар. Те го обвиняват, посадъчен една нова религия, този, който е в противоречие с юдаизма и следователно, в противоречие с римското право. Последният вече е призната юдаизма като легитимна религия. Галион, управител, е, обаче, по принцип срещу евреите. Той е от партията на Клавдий Цезар, които са карали хората на Стария Завет от Рим. Управител насилствено отхвърля жалбата и не позволи на Пол, за да се защити. Христос защитени слугата Си, така че Павел не са имали нужда да кажа няколко думи, за да се защити.

Новия владетел на еврейската синагога, който е бил зад жалба, повдигнато срещу Павел до губернатора, беше неуспешен. Професори в синагогата го извади и му даде тежък побой пред Галион, за този нов еврейски владетел е оклеветила тяхната общност в предната част на новия управител. Този равин се е опитал да държи ръката на Христос от защита на Павел. Вместо това, той падна тежко върху него. Никой не може да спре основаването на църквата на Бога толкова дълго, колкото Господ защитава избраните Му. И вярвайте и не мълчи. Говорете и благодаря на Господ си на фона на приятелство на братя нощ и ден.

МОЛИТВА: Господи Христос, благодарим ви, че сте защитени слугата Си Павел в Коринт, и го засили, и го увери, на присъствието си с него. Укрепване на нашата вяра, нашата любов в изобилие, и да ни пази в жива надежда. Помогнете ни свидетелстват смело пред тези, които ще заблуди, че наистина желаят да ги спаси.

ВЪПРОС:

  1. Какво е конкретното обещание на Христос, която Павел в Коринт?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 29, 2013, at 08:15 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)