Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 235 (Judas' Treachery)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa? -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 5 - СТРАДАНИЯТА И СМЪРТТА НА ХРИСТОС (Матей 26:1 - 27:66)

4. Предателството на Юда (Матей 26:14-16)


МАТЕЙ 26:14-16
14 Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски, отиде до главните свещеници, 15 и каза: "Какво сте готови да ми даде, че аз трябва да го предам?" Претегля за него тридесет сребърника . 16 От това време той търсеше сгоден случай да Го предаде.

Юда обичал парите повече от Бога. Той не приема и се концентрира върху направления на господаря си и инструкции, но той се отдели от Исус стъпка по стъпка и сърцето му постепенно се. Той отхвърли Неговата любов в развълнуван сърцето му и е изневерявал с депозираните средства в ръцете си. Той е недоволен в мъмрене своя Господ, когато учениците се оплакват за нарушаване на колбата алабастрен съд с миро да го помажеш.

Юда беше само Юдейската сред дванадесетте ученици, другите бяха галилеяни. Това е възможно, че той е сътрудничество с религиозния съвет в столицата на Йерусалим за защита на нацията. Ако римляните видели големи тълпи се събраха около Исус, те могат да решат да накажат нацията. Може би Юда се опитва да предотврати това.

В същото време, Юда се опита да се спаси от заплахите на религиозния съвет, така че той предаде своя Учител да обяви себе си за невинен. Може би той също смята, че той може да принуди Исус да декларират Неговата власт и незабавно да се установи Своето царство. Това би довело до Христос триумфа над враговете си от Неговата божествена сила, установяване на Неговото царство на земята, и назначаване на Юда като ковчежника си.

Той изнесе "осъден" тежки изпитания. Неговото лошо отношение изглежда, че приема пари за предателство. Каква мръсна търговия! Той е представил на Господа на любовта на по-евтина цена.

Христос показа същата доброта на Юда, предател му, което той вършеше за останалите, и да не срамен белег върху него, които биха могли да го отчуждят. Исус поставя на Юда в позицията на касиер, работа, която доволен Юда. Въпреки, че Юда е присвоил обикновени акции (Йоан 12:6), той не се намери, че е в опасност да се потърси сметка за това. Не изглежда, че си мислеше, че Евангелието е невярна. Това не е от омраза на своя господар, нито пререкания с Него, но само любовта към парите, които направиха Юда предател.

Трийсетте сребърника на Юда, получени за да предаде своя Господ е пророчески пише в Писанията в Захария 11:12-13. Тези стихове се говори за си да се отървем от тази сума и да го хвърлят в храма.

МОЛИТВА: Господи Исусе, Ти си истината и правдата. С Юда, въпреки че знаеше за мислите си. Ти го благослови и се помоли за него, но той обича парите повече, отколкото той те обичаше и предаде враговете си за тридесет сребърника. Помогнете ни да не обичат парите, но да продължи във вярност. Помогнете ни да не търсят живот и сила в пари, но да ви служи в кротък Духа Си. Помогнете ни никога да не станат предатели на нашите братя и сестри, дори ако те не са в съгласие с нас.

ВЪПРОС:

  1. Какво научихте от готовността на Юда "да доставя своя Господ за по-евтина цена?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 10:31 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)