Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 192 (Parable about the Stumbling Block)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa? -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 4 - ПОСЛЕДНО ИСУС МИНИСТЕРСТВА В ЕРУСАЛИМ (Матей 21:1 - 25:46)
A - СПОР В ХРАМА (Матей 21:1 - 22:46)
5. Исус дава четири притчи (Матей 21:28 - 22:14)

в) Притча за Препъникамъкът (Матей 21:42-46)


МАТЕЙ 21:42-46
42 Исус им каза: "Никога ли не сте прочели в торба-тури," Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла. Това е от Господа. Чудно е в нашите очи? 43 Затова ви казвам, на Божието царство ще се отнеме от вас, и ще се даде на народ, който принася плодовете му. 44, който падне върху тоя камък ще се смаже, но за когото тя ще падне, ще го разпръсне като прах. 45 И главните свещеници и фарисеите, като чуха притчите Му, те разбраха, че Той говори за тях. 46, когато поискаха да Го хванат, те се бояха от народа, защото те го смятат за пророк.

След свързани притча за лозето и злите лозови скринове, Исус задълбочи неговия призив за покаяние от лидерите чрез притчата за спънка. Тази спънка има три различни значения: Това е холдинговата основа, на твърдия ъгъл, и последният камък на върха на арката, която държи всички други камъни. Понякога строител отхвърля камък многократно, само за да открият по-късно, че е жизнено важно за стабилността на цялата сграда.

По същия начин, старейшините на народа продължава да отхвърлят Христос. Но Той наистина е в основата на Новия Завет, короната в Божия храм, който притежава всички живи камъни, заедно с властта си.

Който откаже да бъде жив камък в храма на Новия Завет, ще се спъне върху Христос. В хода на историята, много от тях са попаднали в Христос и са паднали. Те бяха разделени и се разби. Всяка цивилизация, която не приемат Христос, ще бъде смазан от Него. Исус е и решението камък, който попада изведнъж от покрива върху онези, които не са наясно.

Исус заплаши да се оттегли обещаната Божието царство от евреите и да го даде на езичниците. Когато водачите на народа, като чуха тази заплаха, те се ядоса и се опита да го арестуват. Въпреки това, хората го защитават, защото те почувствах силата на Неговата любов и да се подготви за покаяние и вяра.

Първосвещениците и фарисеите разбраха, че Той говори за тях и че те казаха (ст. 41) бяха чели собствената си преценка. Гузна съвест не се нуждае от обвинител, а понякога и ще спести министър на труда на казвайки: "Вие сте човекът." Латинска поговорка казва: "промяна, но името, историята е разказана от вас." Словото на Бога е бърз и мощен издирва помислите и намеренията на сърцето (Евреи 4:12). Поради това, че е лесно за грешник, чиято съвест не е напълно обгорена да мисля, че говори за себе си.

МОЛИТВА: Небесни Татко, прости ни неподчинение и непрекъснато повторно, защото са родени от нечестиво поколение, и не Ви предложим плод на чист Твоята любов. Преодолени и да ни промени, че ние може да се държи далеч от ха-омраза и негодувание и да се изпълниш с Духа на Твоята любов да ви служи с непрекъсната радост, че няма да бъде осъден, като отказва Твоята любов, нито смазан от неочакваното време на завръщането си.

ВЪПРОС:

  1. Какви прозрения или приложения ще спечелите от притчата на крайъгълния камък?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 09:37 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)