Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 038 (The Days of Moses)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ Ι - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - Υπό την Υποστήριξη του Πέτρου, Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1 - 12)
A - Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Πράξεις 1 - 7)
21. Η Υπεράσπιση του Στέφανου (Πράξεις 7:1-53)

b) Οι Μέρες του Μωυσή (Πράξεις 7:20-43)


ΠΡΆΞΕΙΣ 7:35-36
35 »Αυτόν, λοιπόν, το Μωυσή που τον είχαν απαρνηθεί όταν του είπαν ποιος σε διόρισε άρχοντα και δικαστή, αυτόν ο Θεός τον έστειλε άρχοντα και ελευθερωτή μέσω του αγγέλου που του φανερώθηκε στη βάτο. 36 Αυτός τους οδήγησε στην ελευθερία, αφού έκανε καταπληκτικά θαύματα στην Αίγυπτο και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και στην έρημο σαράντα χρόνια.

Οι άνθρωποι απέρριψαν τον Μωυσή όταν ήρθε σ’ αυτούς με μια εθνική σωτηρία. Αλλά ο Θεός τον διάλεξε για πνευματική οδηγία, με την οποία έγινε όπως ήταν ο Ιησούς τον οποίο οι άνθρωποι του επίσης απέρριψαν. Ωστόσο ο Θεός παρέμεινε πιστός στον Ιησού, και τον ανέστησε από τους νεκρούς ώστε να μπορεί να λυτρώσει έναν αμέτρητο αριθμό δούλων της αμαρτίας. Το παράπονο για τον Στέφανο περιλάμβανε την απόρριψη του Μωυσή από εκείνον, ενώ ο Στέφανος είχε υψώσει το όνομα του, τον στόλισε με τους καλύτερους τίτλους και τον αποκάλεσε άρχοντα και ελευθερωτή, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του λαού του, και υπέφερε για να ενώσει τον ισχυρογνώμονα λαό με τον Θεό. Πόσο μάλλον είναι ο Χριστός η κεφαλή της εκκλησίας του και ο αληθινός Ελευθερωτής και Λυτρωτής που οδηγεί όλους τους πνευματικούς μέσω της ομορφιάς της αγιότητας στον Πατέρα Του ώστε να μπορεί να τους εγκρίνει στη νέα του διαθήκη!

Ο Στέφανος είπε ότι ο άγγελος του θρόνου του Θεού, ο οποίος αντιπροσώπευε την παρουσία του Θεού, συνόδευε τον Μωυσή για σαράντα χρόνια στην έρημο, επειδή αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας ήταν αδύναμος από μόνος του, χωρίς να έχει κανένα ταλέντο για ελκυστικό λόγο και είχε την προδιάθεση για απαισιοδοξία σχετικά με την ευθύνη του να ταΐσει τον πολυπληθή λαό του καθημερινά στην έρημο. Αλλά ο άγγελος του Κυρίου τον πήρε από το χέρι. Τον οδήγησε βήμα βήμα, τον κράτησε μακριά από τις έντονες αντιπαραθέσεις, τον άφησε να πετύχει στο κέντρο της εξουσίας του σκοταδιού και τον στόλισε με μεγάλα θαύματα μέσω της δύναμης του Θεού. Ο Μωυσής δεν ήταν ηγέτης και απελευθερωτής μαζί αλλά ο Θεός αποκάλυψε την αρωγή του στον φτωχό άνθρωπο και βοήθησε τον υπηρέτη του για σαράντα χρόνια. Όσον αφορά εμάς, έχουμε ένα θριαμβευτή Κύριο και Απελευθερωτή χωρίς τη βοήθεια των αγγέλων επειδή εκείνος ήταν ένας Θεός σε ανθρώπινο σώμα, και σήμερα οδηγεί τον λαό του, εκλεγμένο από όλους τους ανθρώπους, στην θριαμβευτική διαδοχή του, στο μέσον των ερήμων του σύμπαντος μας και τον ακολουθούμε με επευφημίες, ευγνωμοσύνη και δόξα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε ευχαριστούμε επειδή είσαι η κεφαλή της εκκλησίας και ο πιστός μας Ελευθερωτής. Μας παίρνεις κάτω από τις φτερούγα σου. Με το φαγητό ζούμε και με την πιστότητα σου προχωρούμε. Σε σένα μόνο χτίζουμε το μέλλον μας και ποτέ δεν μας αφήνεις.

ΠΡΆΞΕΙΣ 7:37-43
37 Αυτός είναι ο Μωυσής που είπε στους Ισραηλίτες: Έναν προφήτη σαν κι εμένα θα αναδείξει για σας ο Θεός από σας τους ίδιους· αυτόν να ακούτε. 38 Αυτός, όταν συγκεντρώθηκε ο λαός στην έρημο, μεσολάβησε ανάμεσα στον άγγελο που του μιλούσε στο όρος Σινά και στους προγόνους μας, κι αυτός παρέλαβε λόγια που οδηγούν στη ζωή, για να μας τα μεταδώσει. 39 »Οι πρόγονοί μας τότε δε θέλησαν να υπακούσουν σ’ αυτόν, αλλά τον παραμέρισαν και νοστάλγησαν την Αίγυπτο. 40 Γι’ αυτό είπαν στον Ααρών: Φτιάξε μας θεούς για να πηγαίνουν μπροστά να μας δείχνουν το δρόμο· γιατί αυτός ο Μωυσής που μας έβγαλε από την Αίγυπτο δεν ξέρουμε τι απέγινε. 41 Τότε επίσης ήταν που κατασκεύασαν ένα μοσχάρι και πρόσφεραν θυσία σ’ εκείνο το είδωλο· και γιόρταζαν για να τιμήσουν αυτό που είχαν φτιάξει με τα χέρια τους. 42 Έτσι κι ο Θεός τούς αποστράφηκε και τους άφησε να λατρεύουν τα αστέρια τ’ ουρανού, όπως γράφει στο βιβλίο των προφητών: μήπως μου προσφέρατε σφαχτά και θυσίες σαράντα χρόνια στην έρημο, Ισραηλίτες; 43 Όχι· αλλά περιφέρατε τη σκηνή του Μολόχ και το αστέρι του θεού σας Ρεμφάν, τα είδωλα που φτιάξατε για να τα προσκυνάτε. Γι’ αυτό κι εγώ θα σας εξορίσω πέρα από τη Βαβυλώνα.

Ο Στέφανος κατηγορούνταν για βλασφημία τόσο ενάντια στον Μωυσή όσο και στον νόμο και γι’ αυτό έδωσε έμφαση πέντε φορές στην υπεράσπιση του με τη δεικτική αντωνυμία «αυτός», ότι δηλαδή ο Μωυσής είχε μια μοναδική θέση μπροστά στον Θεό την οποία κανένας άλλος άνθρωπος δεν είχε ποτέ στην Παλαιά Διαθήκη, επειδή ο Ύψιστος μίλησε σ’ αυτόν προσωπικά (εδάφια 35,36,37,38,40). Ο Μωυσής ήταν ο μεσολαβητής στην Παλαιά Διαθήκη ο οποίος σκαρφάλωσε το ηφαίστειο το οποίο πετούσε λάβα και καπνό με κίνδυνο να πεθάνει, για να συναντήσει τον άγγελο του Θεού εκεί.

Ο Στέφανος αποκάλεσε το νόμο, τον οποίο ο Μωυσής έλαβε από τον Θεό, «ζωντανούς χρησμούς» που ρέουν από την καρδιά του Θεού και παραδίνονται από το χέρι του αγγέλου στον εκπρόσωπο του λαού της διαθήκης. Ο Στέφανος δεν αποκάλεσε τον νόμο ένα καταστροφικό νεκρό γράμμα αλλά έναν οδηγό στη ζωή και ένα ρυάκι που ρέει μέσα από την αγιότητα του Θεού. Αυτός που τηρεί τον νόμο, ζει για πάντα.

Ο Στέφανος είχε έγνοια, αντί να μεγαλύνει τον Μωυσή και να δοξάσει τον νόμο ενώπιον του ανώτατου συμβουλίου, να τους διευκρινίσει ότι ούτε ο ίδιος ούτε η Χριστιανική Εκκλησία είχαν αρνηθεί τον μεσολαβητή της Παλαιάς Διαθήκης ή βλασφημήσει εναντίον του αλλά ο ίδιος ο λαός Ισραήλ τον είχε αρνηθεί αρκετές φορές και συνεχώς, γιατί ήταν ο λαός της ανυπακοής. Ο Στέφανος διευκρίνισε στην αρχή του λόγου του ότι οι σκλάβοι στην Αίγυπτο δεν καταλάβαιναν τον Μωυσή και προσπάθησαν να τον ξεφορτωθούν και γι’ αυτό έπρεπε να τραπεί σε φυγή επειδή ο λαός του απέρριψε την βοήθεια του. Ωστόσο, ο Θεός τον διόρισε αρχηγό για εκείνους που τον απέρριψαν και τον κατέστησε επιτυχημένο ενάντια στο πείσμα τους.

Και όταν ο εκλεκτός ήρθε στον Θεό για να λάβει το νόμο της διαθήκης, οι ακόλουθοι του τον εγκατέλειψαν και η καρδιά τους απομακρύνθηκε από τον Κύριο. Παρέδωσαν τις σκέψεις τους στην πολυτελή ζωή και προτίμησαν να λατρεύουν το χρυσό μοσχάρι παρά να περιμένουν για τον μεσολαβητή τους, επειδή καθυστέρησε να επιστρέψει από την συνάντηση του με τον Θεό.

Αυτά τα κηρύγματα, τα οποία έκανε ο Στέφανος κατά τη διάρκεια της υπεράσπισής του είναι γεμάτα με πνευματικά νοήματα, επειδή καθώς ο Μωυσής έμεινε εκτός του οπτικού πεδίου τους μαζί με τον Θεό για πολύ καιρό, και επέστρεψε για να βεβαιώσει τον λαό του για την Παλαιά Διαθήκη. Έτσι και ο Χριστός είναι μαζί με τον Ουράνιο Πατέρα του, εκτός οπτικής επαφής μαζί μας, για να επιστρέψει τη σωστή χρονική στιγμή και να σκορπίσει την ειρήνη του στη γη. Αλλά οι Ιουδαίοι, εκείνη την στιγμή δεν εμπιστεύτηκαν τον αρχηγό τους, όπως συμβαίνει και σήμερα καθώς οι άνθρωποι χορεύουν γύρω από ένα χρυσό μοσχάρι που είναι η ευημερία τους και μιλούν για τεχνολογία και θανατηφόρα όπλα, κομπάζοντας για όσα έχουν κατακτήσει και για τους πυραύλους, χωρίς να βλέπουν τον Θεό ή την κρίση του η οποία έρχεται επάνω τους σαν ένα καταστροφικό μαύρο σύννεφο.

Ο Στέφανος έδειξε στους κριτές ότι η κρίση του Θεού έριξε τον Ισραήλ σε αιχμαλωσία, επειδή τον είχαν εγκαταλείψει. Αυτή η κρίση δεν συνέβη μια φορά και τέλος, αλλά σταδιακά. Ο Κύριος διέκοψε τη δέσμευσή του από το λαό της διαθήκης ώσπου έπεσαν στην ειδωλολατρεία, έγιναν μίζεροι, πίστεψαν στην Αστρολογία, λάτρεψαν τα παραπετάσματα μέσα στα οποία κατοικούσαν πνεύματα και όλες οι θεότητες στα περιβάλλοντα τους, γιατί ήταν ανοικτοί σε κάθε λαμπρό πράγμα που επηρέαζε τα μάτια τους. Όσον αφορά τον αόρατο Θεό, έκριναν σωστό να μην τον αφήσουν να υπάρχει στη γνώση τους και γι’ αυτό δεν υπάκουσαν τη φωνή του Αγίου Πνεύματος του που εργάζονταν στις συνειδήσεις τους. Η συνείδηση είναι ο βασικός λόγος για όλες τις κρίσεις μας. Ακούς τον Θεό και τον λόγο του; Και κάνεις το θέλημα του πρόθυμα, τέλεια και αμέσως;

Ο Στέφανος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσδοκία την οποία άνοιξε για μας ο Μωυσής απευθυνόμενος στους ανακριτές του (Εδάφιο 37). Ο Θεός θα σήκωνε ένα προφήτη ανάμεσα τους που θα ήταν όπως ο Μωυσής, ο οποίος θα ανακαίνιζε τις καρδιές των ακόλουθων του ως ο μεσολαβητής ως προς όλες τις ουράνιες χάρες και δυνάμεις. Όλοι οι ακροατές στο ανώτατο συμβούλιο ήξεραν ότι αυτή η παλιά υπόσχεση ήταν η σωστή αναφορά από τον Μωυσή μέχρι τον ερχόμενο Χριστό, δηλαδή αυτός ο νέος προφήτης θα εδραίωνε μια νέα διαθήκη που θα οριστικοποιούσε τους ακόλουθους του με ένα τέλειο τρόπο σε κοινωνία με τον Θεό. Ήταν γνωστό στους Χριστιανούς, συμπεριλαμβανομένου και του Στέφανου, ότι ερμήνευσαν αυτό το εδάφιο με αναφορά στον Ιησού.

Με αυτό τον τρόπο, ο Στέφανος υπεραμύνθηκε της θέσης του ως προς τον Μωυσή και τον νόμο. Καταδίκασε την ίδια στιγμή την συνεχή ανυπακοή του λαού του και τους οδήγησε στον Χριστό, στον οποίο βρίσκονταν η μοναδική ελπίδα για εκπλήρωση του νόμου και η εδραίωση μιας νέας διαθήκης. Αυτή η δυνατή υπεράσπιση του Στέφανου ήταν την ίδια στιγμή ένα καθαρό κήρυγμα δοσμένο από το Άγιο Πνεύμα στον ταπεινό ομιλητή.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω άγιε Θεέ, συγχώρεσε τις σκληρές καρδιές μας. Βοήθησε μας να καταλάβουμε τον Υιό σου και να μην τον απορρίπτουμε αλλά να υπακούμε στον λόγο του και να τον περιμένουμε. Άφησε το Πνεύμα σου να μας κατοχυρώσει στην Καινή Διαθήκη, δημιουργώντας μέσα μας ταπεινότητα, αγάπη και πίστη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιες είναι οι τρεις βασικές ιδέες που περιλαμβάνονται στην αναφορά του Στέφανου με σεβασμό στον Μωυσή και τον νόμο;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 21, 2023, at 03:01 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)