Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- The Ten Commandments -- 12 Tenth Commandment: Do Not Covet Your Neigbor's House
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Baoule? -- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- Finnish? -- French -- German -- Gujarati -- Hebrew -- Hindi -- Hungarian? -- Indonesian -- Kiswahili -- Malayalam? -- Norwegian -- Polish -- Russian -- Serbian -- Spanish -- Tamil -- Turkish -- Twi -- Ukrainian? -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba?

Previous Lesson -- Next Lesson

ТЕМИ 6: ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ - Божията Закрила на Стената, Която поддържа мъж от падащи
Изложение на Десетте Божи заповеди в Изход 20 в светлината на Евангелието

12 - Десетата заповед: Не пожелавай къщата на ближния сиИЗХОД 20:17
„Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му-нищо, което е на ближния ти.”


12.1 - Съвременните изкушения

Всеки, който гледа телевизия може да попадне в изкушението на съблазнителните реклами. Може да бързаш да си купиш най-модерните неща, да подписваш договори към застрахователни компании, да си купуваш изискани парфюми, дрехи и спортни коли. Списъкът е още много дълъг и никога няма да чуеш тези реклами да промотират думите на Исус: „Отречи се от себе си! Бъди доволен от това, което имаш!” посланията на рекламите винаги са: „Искай всичко и си купи всичко, което нямаш.”

Един вестник публикува снимка на малко момче, затрупано от играчки, плюшени мечета, колички и игри. Беше му дадено всичко, което беше пожелал, без изключения. Бедното момче! Обществото го беше заляло с всичко, докато той беше изплашен и се давеше в света на своето детство. В индустриалните общества, хората са повлияни от ценностите, противоположни на десетата заповед. Например, съпруг и съпруга работят много време, дълги години, за да построят дългожеланият от тях дом. Те се преработват и ако майката работи, тя занемарява децата си и се износва. Пият твърде много кафе и вземат други стимуланти с надеждата, че ще се съживят за да работят. Резултатът е абсолютна вътрешна празнота и натрупване на дългове, както и семейни скандали. Защо? Защото семействата харчат повече пари за вещи, от които не се нуждаят и живеят над нивото не месечния си приход.


12.2 - Позволени ли са вещите?

Исус казва: „Понеже какваполза за човека, ако спечели целия свят, а живота си изгуби”(Матей 16:26). Той също казва: „Защото, който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби житота си заради Мене или благовестието, ще го спаси.”( Марк 8:35). Във време на война една бомба е достатъчна, за да разруши осеметажна сграда, докато всичко се превърне в пепел. Милиони бежанци са изгубили всичко, което имат. В комунистическите страни всеки, който все още притежава къща или друго имущество, трябва да плаща данъци, които са по-високи от наем за апартамент, докато този човек не стане по-зле финансово от тези, които не притежават нищо. Бог иска да ни възстанови към себе си и да ни направи способни да гледаме на материалните неща от неговата перспектива. Духовните истини са по-ценни от материалните принадлежности.

Тези, които си разделят наследство, е добре да имат този принцип вроден в тях, защото какво добро има в това да се установи анонимност между роднини поради пари и вещи? Исус каза: „Ако някой иска да те съди и да вземе ризата ти, дай му и горната си дреха също”(Матей 5:40). Павел ни уверява, че е по-благословено да даваш, отколкото да получаваш. Това трябва да е нашият водещ принцип следвайки Исус. Грешно е да вземаме притежанията на другите. Всеки, който подправя документи и се възползва от нечия наивност, е достоен за Божия гняв, защото Бог е закрилник на сираците.


12.3 - Заблуждението на хора

Десетата заповед не е ограничена до придобиването на вещи, но също забранява подлъгването на колеги, слуги или приятели. Само защото служителите негодуват срещу шефовете си или имат затруднения на работа, не ни дава право да насърчаваме разединения. Вместо това е добре да ги предизвикаме да останат там, където са, без значение колко предимства ние или те ще имат, ако сменят мястото. Трябва да спазваме десетата заповед в църквите също, обществото, училищата, благотворителните организации, защото подлъгването на братя, сестри и съработници няма да донесе никакви благословения.

Може да има много сериозни последици ако някой се замесва в живота на едно семейство и се опитва да изкуши мъжа или жената и единството, с което Бог е благословил семейството, да бъде разрушено. Желанието за промяна, или дълбоките недоразумения, или дори остръ спор, никога не може да оправдае такава постъпка. Самият Исус казва: „Това, което Бог е събрал, никой човек да не разделя.” Ако някой се опитва да разруши едно семейство или има сексуални контакти вън от брака, такъв човек има нужда да се покае незабавно, да промени отношението си и да се приготви да поеме отговорност за семейството си. Тагава животът ще придобие смисъл и този човек ще се научи да отхвърля и мрази всички форми на греха. Той не би приемал зли идеи, като смяна на партньора за една вечер, почивка от брака или изпробване на други партньори. Вместо това, чрез силата на Святия дух, той ще живее в искрено въздържание от всеки вид грях, защото без Святия дух не можем да направим нищо.


12.4 - Каква е причината за нашата похот?

Десетата заповед говори за определени хора и неща, които можем да пожелаем. Днес можем да добавим още към този списък: коли, музикални инструменти, перални, хладилници и модерни дрехи. Човек е склонен да мисли, че трябва да притежава онова, което другите имат. Покачващият се стандарт на живот всъщност е пагубен и води до обедняване-духовно и физическо. Развиващите се страни са започнали изискани проекти, поради които се впримчват в дългове до такава степен, че не могат да плащат лихвата на тези дългове. Те купуват модерни машини, които не могат да бъдат използвани сега, защото никой не знае как да ги поправи или да подмени счупените части. Христовите апостоли знаеха защо беше важно да са доволни от това, което имат, и да са освободени от нарастващи дългове, които могат да унищожат душата и тялото. Исус каза: „Но между вас не ще бъде така; но който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга.”(Матей 20:26-27). Исус дойде, за да възстанови всички ценности в нашия свят, молейки се: „В онова време Исус проговори, казвайки: Благодаря ти, Отче, Господи на небето и на земята, защото си скрил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците. Да, Отче, защото така ти се видя угодно. Всичко Ми е предадено от Отца Ми; и никой не познава Сина, освен Отец; нито познава някой Отца, освен Сина и онзи, комуто Синът би благоволил да Го открие. Елате при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя. Вземете Моето иго върху си и се научете от Мене, защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой за душите си. Защото Моето иго е благо, и Моето бреме е леко.”(Матей 11:25-30).

Павел е писал, че Бог ще унищожи всяка гордост и арогантност във време когато само малцина богати и важни хора са били част от църквата в Коринт. Промяната на целите в живота и обновлението на сърцето дават ново значение на членовете на ранните църкви.

Десетата заповед не само забранява нашите зли и жалки дайствия, но също осъжда нашите скрити намерения. Съдът до известна степен може да съди престъпленията на един човек, но човешкото сърце може да бъда разпознато единствено от Бог. Дори ние самите не разбираме съвършено сърцата си. Понякога не можем да разберем защо приятелите ни са постъпили по този или онзи начин. Често сме мистерия за самите себе си. Библията казва: „И като видя Господ, че се умножава поквара на човека по земята, и че всичките мисли на сърцето му клонят постоянно към зло”(Битие 6:5). Ако се сравняваме със святостта на Исус, ще видим колко нечисти и покварени сме. „Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога”(Римляни 3:23). Това може да се види дори и в дете, което се опитва да наложи себе си като крещи постоянно. Децата се лъжат едно друго и когато видим наследствения грях в живота им, ще отхвърлим повърхностната теория, че „децата са невинни”. Подрастващо дете изпълнява всяко желание и може да бъде инато и себично. Със сигурност има разлика между мисълта за зло и вършенето на зло. Никой не може да избегне изкушението, но ти си призван да устояваш на злото с цялото си сърце. Доктор Мартин Лутър е казал: „Не мога да спра птиците да прелитат над главата им, но мога да им попреча да си направят гнездо в косата ми.” Трябва да разпознаем изкушението от самото начало, да му устоим и по този начин да го продолеем. Павел често използва гръцката фраза: „Нека тази мисъл никога да не се ражда в мен!”. Посланието на Яков проследява произхода на изкушението. В първа глава той потвърждава, че изкушението не е от Бога, защото Бог не изкушава никого със зло. Но ако някой е изкушен, той е повлечен от желанията на собствената си плът и кръв. Очевидно „когато желанието е заченато, то ражда грях; а когато грехът порастне, донася смърт.” Апостолът продължава и казва: „Не се заблуждавайте любезни мои братя; всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение или сянка на промяна.”(Яков 1:16-18).

Добре е вярващият християнин да позволи на Божието слово да обучи неговите желания, цели и намерения всекидневно. Преодоляването на нечистите мисли зависи от напълното ни предавне на Исус и Неговата вечна благодат, за да можем да се молим с увереност „И не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия”(Матей 6:13). Християните са сигурни, че техните грехове са простени чрез кръвта на Исус и се държат за праведността на Христос, която е отдадена на тях. Ето защо те няма да грешат преднамерено, защото Святия дух освещава техните мисли и отношение. Исус иска да бъде победоносен Господ във всички мисли на сърцата ни. Той иска да води битките в живота ни и да ни даде победата. Това не е свята война срещу човек или нация, но очевидно срещу нашето собствено голямо его, срещу злите ни желания, които са в нас и срещу изкушенията, които ни връхлитат отвън. Нека се молим и вярваме на молитвите си: „О Господи, могъщи Спасителю, благодаря ти, че си ме спасил. Моля те не ми позволявай да падна в този грях отново, но ме освободи от него и ме пази от злото, което е в мен. Моля те не позволявай на Лукавия да установи в мен. Завладей ме, Господи, и обитавай в мен завинаги. Изчисти мислите ми напълно с твоята кръв и освети ме изцяло със своя Дух, за да може моята воля и желания да са ти угодни.”


12.5 - Ново сърце и нов дух

Влизайки в духовна битка срещу себе си, ще осъзнаем какво Исус казва със следните думи: „От изобилието на сърцето излизат зли мисли.” Така, че не става въпрос само за предпазване от зли действия, или дори битка срещу определени грхове, но има много повече от това. Имаме нуйда от чисто съзнание, пречистен ум и ново сърце. Нека се молим Исус да изпълни своите цели чрез силата на Неговия Свят дух в нас, за да бъде всяка област от нашия дух, душа и тяло осветена от Него. Не само тялото ни е зло, но и нашия дух и душа. Десетата заповед цели новорождение на стария човек и духовно обновление на неговите мисли и отношение. Пророк Еремия страда много заради благото на негодуващите хора и получи велико божествено обещание: „Ще вложа закона Си вътре в тях, и ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог и те ще бъдат мой народ; и няма вече да учат- всеки ближния си и всеки брата си- и да казват: Познайте Господа; защото те всички ще ме познават, от най-малкия до най-големия сред тях,- казва Господ; защото ще простя беззаконието им и греха им няма да помня вече.” (Еремия 31:33-34).

Бог даде подобно обещание на пророк Езекиил и му откри: „Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, и, като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце. И ще вложа Духа Си вътре във вас, и ще ви направя да ходите според постановленията Ми, да пазите законите Ми и да ги извършвате.”(Езекиил 36:26-27). Цар Давид се моли със следната молитва на покаяние 30 години преди откровението на тези пророчества:

„Смили се над мене, Боже, според милостта Си; според множеството на милосърдните Си дела изличи беззаконията ми. Измий ме съвършено от беззаконието ми. И очисти ме от греха ми. Защото престъплението си аз признавам и грехът ми е винаги пред мене. Пред Тебе, само пред Тебе, съгреших, и пред Тебе сторих това зло; тъй че Ти си прав, когато говориш и чист когато съдиш. Ето, родих се в нечестие и в грях ме зачена майка ми. Ето, понеже желаеш искреност вътре в човека, научи ме на мъдрост в скришното на сърцето ми. Поръси ме с исоп и ще бъда чист; измий ме и ще стана по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, за да се зарадват кастите, които си строшил. Отвърни лицето Си от греховете ми и всичките ми беззакония изличи. Сърце чисто сътвори в мене, Боже, и дух постоянен обновявай вътре в мене, да не ме отхвърлиш от присъствието Си, нито да отнемеш от мене Святия Си Дух. Върни ми радостта на спасението Си; и освобождаващият Дух нека ме подкрепи. Тогава ще науча престъпниците на Твоите пътища и грешниците ще се обърнат към Тебе. Избави ме от вината за кръвта, Боже, Боже на спасението ми; и езикът ми ще пее високо за Твоята правда. Господи, отвори устните ми; и устата ми ще разгласят Твоята хвала. Защото не щеш да Ти принеса жертва; всеизгаряния не Ти са угодни. Жертва на Бога е дух съкрушен; сърце съкрушено и разкаяно, Боже, Ти няма да презреш.”(Псалм 50:1-17).

Който се моли с тази примерна молитва на Давид, ще получи отговор от Бога. Исус изпълни това пророчество казвайки: „Ас съм светлината на света. Който ме следва няма да върви в тъмнина, но ще има светлината на живота.”(Йоан 8:12). Той още казва: „Аз съм лозата, вие сте пръчките. Който пребъдва в Мене, и Аз в него носи изобилен плод; защото отделени от Мене не можете да сторите нищо.”(Йоан 15:5).

В началото на служението си Исус ясно каза на Никодим(Възрастен мъж): „Истина, истина ти казвам, ако не се роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.”(Йоан 3:5). Петър потвърди това обещание на деня на Петдесетница пред 3 000 човека: „Покайте се и нека всеки от вас се кръсти в името Исус Христово за опрощение на греховете ви; и ще приемете този дар, Святия Дух.”(Деяния 2:38).


12.6 - Духовната война

Въпреки, че Святия дух обитава в нас, не сме неподатливи на изкушенията. Но Духът се бори срещи плътта и плътта срещу духа, и битката се засилва, както Павел описва: „Защото, ако живеете плътски, ще умрете; но ако чрез Духа умъртвявате човешките действия, ще живеете.”(Римляни 8:13). В Ефесяни 4:22-24 Павел увещава: „да съблечете, относно по-предишното си поведение, стария човек, който тлее в измамни страсти; и да се подновявате от обитаващия във вас Дух, и да се облечете с новия човек, създаден по образа на Бога в правдата и святостта, които са от истината.” Събличането на стария човек означава да намразим и да се отречем от всички наши грешни желания завинаги. Обличането на новия човек означава да облечем Исус като нова дреха, след като Той ни е помогнал да преодолеем нашия егоизъм.

В тази война може да имаме някой загубени битки в желанието си да живеем свят живот. В такъв случай трябва бързо да станем и да се обърнем към Исус, изповядвайки открито греха си. Когато нашата гордост и самоувереност са строшени, отново сме обединени с Исус и преживяваме Неговата сила в нашата слабост. Това е единствения начин да постигнем победа над злото в себе си и да порастнем в Господа. Библията казва: „Всички, водени от Духа, са деца на Бога.” В Римляни 8:1-2 Павел утешава всеки, който участва в тази духовна битка: „И така, сега няма никакво осъждение на тези, които са в Христа Исуса, които ходят не по плът, а по дух. Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христа Исуса от закона на греха и на смъртта.” Докато Старият завет поставя злите ни намерения и действия под наказанието на закона, Новият завет ни дава по-дълбоко знание за нашата греховност, и в същото време ни увещава да приемем Божията праведност по благодат, чрез вяра в Исус Христос. Той ни дава сила да приеме Святия дух за обновлението на нашия ум и воля. Законът на Мойсей се опитва да ни предпази от падане, но Исус ни оправдава напълно и ни дава силата на Божия дух, за да изпълним Неговите заповеди. Докато Стария завет излага на показ хаоса в живота ни, в резултат на злите ни намерения, нашият Небесен баща ни дава божествено оправдание: без вина, без наказание! Исус вече е платил цената! Освен, че ни оправдава, той ни дава овластява със Неговия вечен Свят дух да побеждаваме греха. Единият триединен Бог ни освобождава от греха ни към Неговата праведност и ни води от погром към победа чрез силата на Неговата жива любов.


12.7 - Ислямът и пожеланието/похотта

Ислямът не пзнава изпълнението на закона, чрез оправданието чрез вяра или победата над плътта чрез Духа. Коранът твърди: „Човекът е създаден слаб”(Сура ал-Ниса 4:28). Ислямът, по този начин, прехвърля част от вината на Аллах. По тази причина Мохамед позволява на мъжете в исляма да се женят за наложниците си, освен другите четири съпруги, да не би да паднат в изкушение (Сура ал-Ниса 4:25). Самият Мохамед се е оженил за ьената на Заид, а Заид е бил негов осиновен син. Относно този брак Мохамед получил специално откровение от Аллах, което му позволило да се ожени за жената на Заид и всяка друга жена, която би му се отдала (Сура ал-Ахзаб 33:37,50,51).

Коранът разкрива няколко пъти, че Аллах насочва, когото иска и подвежда, когото иска (Сури Ибрахим 14:4 и Ал-Фатир 35:8). Следователно няма много морална отговорност върху самия човек.

В святите войни плячкосването и заграбването на печалба е било най-важно. Понякога бойците губели битките, защото били преждевременно хванати хванати да събират плячка и да я носят вкъщи. Понякога има жестоки спорове за разпределянето на печалбата от войната. Материалната облага и задоволяването на похотта често играят важна роля в жовота на мюсюлманите. За тях властта и престижа са доказателство за благодатта на Аллах, която е подозрително изявена в живота на мюсюлманските управници. Смирението и благостта на Христос са чужди на исляма.

Още повече, кървавото отмъщение не е забранено в исляма ако няма съгласие да се плати обезщетение. Мохамед изпращал посланници, които лично трянвало да убият собствените му врагове. Човешките, егоистични желания не се подобряват, ако той приеме исляма, всичко остава без промяна, с изключение на това, че човек става неподатлив на Христовото спасение. За един мюсюлманин, вярата в Бог Отец е един от непростимите грехове. Той трябва да спаси себе си чрез собствените си дела. Добрите дела не са на първо място тези на милост, а изпълнението на религиозните задължения, като изповядване на вярата, ислямска молитва пет пъти на ден, дневен пост през месеца на Рамадан, даване на подаяния на бедните, поклонение в Мека, наизустяване на Корана и битка в святата война за разпространение на исляма. Очевидно мюсюлманите не знаят нища за начина на обновление на сърцето. Това ново творение не е възможно, защото истинският Свят Дух е непознат в исляма(Сура ал-Исра’ 17:85). За тази религия Святият Дух е създаден от Бог и е считан за ангел Гавраил. Той не е дух от самия Бог. По тази причина културата и цивилизацията на исляма са продукт на делата на плътта. Плодът на Духа: любов, радост и мир, е пренебрегнат в исляма, защото основата му, опрощението на греховете, чрез благодатта на Разпънатия Христос, е отхвърлена.

Лесно е за човек да стане мюсюлманин защото може да продължи да живее по същия начин. Ако някой приеме исляма, той може да продулжи с полигамията в места като Африка и Азия. Физическите и материалните желания са обещани дори в рая: ядене, пиене и сексуално удоволствие. Мюсюлманската вечност е нищо повече, освен осъществените материалистични желания на човека(Сура ал-Ваяки’ 56:16-37). Аллах няма да присъства в ислямския рай. Няма надежда за никакъв контакт или общуване с Аллах, нито духовно обновление или битка срещу човешката егоистична себичност в исляма. Морално и духовно ислямът е много под нивото на Стария завет и не може да се сравни със стойността на Новоя завет.


12.8 - Христос, нашата единствена надежда

Добре е да се уверим, че в нас няма никакво презрение към мюсюлмани или евреи, защото няма християнин, който сам по себе си, е по-добър от някой друг. Само чрез вяра в Христос ние получаваме праведност и сила да живеем достоен и свят живот. Исус е лозата, ние сме пръчките и пребъдвайки в Него сме предпазени от гордостта и можем да принесем плода на Духа. Без Исус не можем да направим нищо добро. Той е нашия образец.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on March 23, 2015, at 12:00 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)