Previous Lesson -- Next Lesson
1. Ο Ιησούς Προφητεύει τον Θάνατό Του (Ματθαίο 26:1-2)
ΜΑΤΘΑΊΟΣ 26:1-2
1 Όταν τελείωσε ο Ιησούς όλα αυτά τα λόγια, είπε στους μαθητές του: 2 «Ξέρετε ότι σε δύο μέρες είναι η γιορτή του Πάσχα· και ο Υιός του Ανθρώπου θα παραδοθεί για να σταυρωθεί». (Γένεση 12:1-20, Ματθαίος 20:18)
Όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το μεγαλείο του ευαγγελίου σύμφωνα με τον Ματθαίο, πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Ιησούς είναι Κύριος, Βασιλιάς και Κριτής του κόσμου και όλη η εξουσία και οι ψυχές είναι στα χέρια Του. Πόσο εκπληκτικό είναι το ότι δεν κυβερνά τους ανθρώπους ως τύραννος, αλλά πέθανε ως ο Αμνός του Θεού για να εξιλεώσει τις αμαρτίες όλης της ανθρωπότητας. Το μεγαλείο αυτής της θείας λύτρωσης ξεπερνά την αντίληψη μας. Μέσω αυτής, η δικαιοσύνη του Θεού μένει μέσα στους μετανοημένους και πιστούς αμαρτωλούς. Ο Βασιλιάς πέθανε με σκοπό να κάνει το λαό του ικανό να εισέλθει στη δόξα της βασιλείας Του ώστε όποιος πιστεύει σ' Αυτόν να μην χαθεί.
Ο Ιησούς προσπάθησε να προσελκύσει το χαμένο Του έθνος με την φλόγα της αγάπης Του. Τα λόγια Του ήταν γεμάτα δύναμη και αγιότητα και τα έργα Του έδειξαν την συμπόνια και το έλεός Του. Όταν τελείωσε όλη τη διδασκαλία και τα θαύματά Του, ξεκίνησε το τελευταίο στάδιο της επίγειας ζωής Του και εθελοντικά εισήλθε στον θάνατό Του σε συμφωνία πάντα με το θέλημα του Πατέρα Του. Η διακονία Του ως ο κήρυκας που θεράπευε τελείωσε και άρχισε η υπηρεσία Του για τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό. Το περίεργο είναι ότι ολοκλήρωσε τη σωτηρία του κόσμου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 24 ωρών. Ίσως αυτό το μοναδικό γεγονός, που είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στον κόσμο, έλαβε χώρα στις 13 Νισάν (Απρίλιος), 28 μ.Χ.
Η εορτή του Πάσχα είχε σχεδιαστεί για να διατηρήσει την ανάμνηση των Ιουδαίων για την απελευθέρωσή τους από την Αιγυπτιακή δουλεία υπό την εξουσία του Φαραώ, Ραμσή Β', ενός τυράννου που δεν επέτρεψε στον λαό του Θεού να γιορτάσει την εορτή του με τον Κύριο του στην έρημο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο άγγελος του Κυρίου να έρθει και να σκοτώσει κάθε πρωτότοκο στην Αίγυπτο, ανθρώπων και ζώων.
Ο Χριστός εκπλήρωσε το νόημα αυτής της παλιάς γιορτής και την γέμισε με μια νέα σημασία, αυτής της λύτρωσης για ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε η εξιλεωτική θυσία που έσωσε την ανθρωπότητα από την οργή του Θεού - την οργή που προσπερνάει εκείνους που είναι ενωμένοι μαζί Του μέσω της πίστης.
Ο Χριστός γνώριζε εκ των προτέρων την ώρα του θανάτου Του όπως είχαν προφητεύσει οι ίδιοι οι προφήτες. Ήξερε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα πέθαινε. Οι φανατικοί Ιουδαίοι θα Τον παρέδιδαν στα χέρια των Εθνικών, οι οποίοι θα κάρφωναν τον Άγιο Βασιλιά και Κριτή στο ξύλο της ντροπής.
Φαίνεται, σ' αυτή την οδυνηρή εξέλιξη, ότι οι αρχές απέτυχαν στις αποφάσεις τους, γιατί δεν αναγνώρισαν ούτε πίστεψαν τον Χριστό. Συνεπώς, καταδίκασαν τον Δίκαιο και αναγκάστηκαν να Τον καταστρέψουν. Γι' αυτό, πρέπει να είσαι πάντα προσεκτικός πριν ακολουθήσεις την κοινή γνώμη. Μην κρίνεις αν δεν εξετάσεις προσεκτικά τις αναφορές που ακούς και τη συμπεριφορά εκείνων που τις διαδίδουν. Ο Ιησούς είπε, "Από τους καρπούς τους θα τους γνωρίσετε". Γι' αυτό, δέξου τον πιστό υπηρέτη και προστάτεψε τον ακόμα κι αν όλοι Τον απορρίψουν.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού, Βασιλιά της τελικής κρίσης, Σε δοξάζουμε γιατί ολοκλήρωσες όλη σου τη διδασκαλία και τα θαύματα προτού πας στον σταυρό. Δεν τράπηκες σε φυγή, αλλά τελείωσες τη διακονία Σου ως ο Αμνός του Θεού και λύτρωσες αυτόν τον πονηρό κόσμο. Σε ευχαριστούμε γιατί είσαι η θεία εξιλεωτική θυσία του Πάσχα, για να μας φυλάξεις από την οργή του Θεού, αν πιστέψουμε σε Σένα. Σε ευχαριστούμε για την ταπεινοφροσύνη της αγάπης Σου και γιατί ολοκλήρωσες τον δρόμο σου ως ο Αμνός του Θεού ώστε να σώσεις όποιον έρχεται σε Σένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Ποια είναι η σημασία του Πάσχα;