Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 004 (Introduction to the Book)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)

1. Uvod u knjigu i poslednje Hristovo obećanje (Dela 1:1-8)


DELA 1:6-8
6 Tada ga okupljeni upitaše: „Gospode, hoćeš li sada ponovo uspostaviti carstvo?" 7 A on im reče: „Nije vaše da znate vremena ili rokove koje je svojom vlašću odredio Otac. 8 Ali, primićete silu kad na vas siđe Sveti duh i bićete moji svedoci u Jerusalimu, u celoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje.“

Učenici još uvek nisu primili Svetog duha kada su Isusu postavili ovo zemaljsko, političko pitanje. Oni su još uvek razmišljali o svom jevrejskom patriotizmu i njihovom položaju u Jerusalimu. Oni su zamišljali da će Car Hrist, koji je vaskrsao iz mrtvih, početi da vlada iz Jerusalima u slavi i veličanstvu nad svim ljudima. Zapanjujuće je to da Hrist ni na koji način nije odbacio njihovo pitanje, već je potvrdio da će božansko carstvo sigurno doći. On je, međutim, pojasnio svojim apostolima da ovo nebesko carstvo neće biti uspostavljeno u skladu sa ljudskim zamislima, i ne u sadašnjem trenutku.

Bog ima poseban plan. On je još iz večnosti video istoriju naroda pred sobom, i pružio je svakom plemenu i naciji kako vreme za iskreno pokajanje tako i vreme za živu veru. On je takođe definisao vremena i granice njegovog strpljenja. Ovaj određeni tok istorije, međutim, ne stoji pred nama kao neka destruktivna sudbina ili neka zastrašujuća božanska odredba, jer mi smo svesni da je naš Otac odredio tok zabeleženog vremena. Mi znamo da njegova ljubav kako u prošlosti, tako i sada donosi dobro ovom svetu. S obzirom da njegova ljubav poseduje vremena, mi ne moramo ničega da se plašimo. Naš Otac je Vladar i prava Vlast. Bilo kakva revolucija i gomilanje naoružanja ne mogu da spreče izvršenje njegovog plana, jer njegovo carstvo ne samo da će duhovno doći, već i nepogrešivo, veličanstveno i silno. Božija vlast je izgrađena na ljubavi i istini, a ne na ravnodušnosti i nepravdi. Onaj koji poznaje Boga kao svog Oca raduje se nad budućnošću.

Hrist je izbrisao sve političke misli iz umova svojih učenika, i pripremio je svoje sledbenike na vidljivo obećanje od Oca. On je govorio o njegovom ispunjenju kao o „primanju sile.“ Da li ste shvatili, dragi čitaoče, da ste slabi, i da ćete umreti kao i svi drugi ljudi? I vi ste nepromišljeni, ružni, zli i smrtni u poređenju sa Božijom slavom, svetošću, i mudrošću. Njegova sila se ne spušta na prirodnog čoveka. Vi se ne možete promeniti u svojoj snazi, jer ste slabi kao i svi drugi ljudi, i rob ste grehu. Prvo Hristovo delo pri uspostavljanju njegovog skrivenog carstva jeste da svojim sledbenicima da silu. Grčka reč za silu u prevodu znači, „dinamit.“ Božija sila diže u vazduh naša kamena srca, stavlja u nas milosrdna srca, i pobeđuje naše okorele umove tako da možemo da razmišljamo o Božijim stvarima. Božiji nebeski dar onima koji veruju u Hrista je ona ista posebna sila kojom je on stvorio svetove. Ova sila je očigledna i vidljiva u Isusu.

Da li ste primili Božiju silu, ili ste još uvek mrtvi u grehu? Da li živite u Očevoj ljubavi? Da li možete da učinite sve stvari kroz njega koji vas je spasio? Njegova snaga se usavršava u vašoj slabosti. Da li znate da delotvorna, revnosna molitva pravednika može mnogo da učini?

Božija sila nije misterija. Sama sveta sila onoga koji je od večnosti do večnosti, jedan od tri osobe u jednom Bogu, je onaj koji je dostojan našeg slavljenja i predanosti. Mi se klanjamo ovom božanskom duhu sa svom radošću i zahvalnošću, i veličamo ovu svetlost Oca i Sina. On se zaista nastanio u nama sirotima, potvrdio je naše spasenje u Hristu, i otvorio je naše unutrašnje oči kako bismo videli Božiju stvarnost. On je naš nebeski Otac. Ni jedan prirodan čovek ne poseduje instinktivno ovu božansku suštinu u sebi. Ona potiče izvan našeg sveta, i prosvetljuje one koji vole Hrista, ispunjavajući ih svojim životom, svojom ljubavlju, i svojim mirom.

Niko ne može Hrista da naziva „Gospodom“ osim onoga koji je vođen Duhom istine. On u nama uspostavlja pravu veru. Duh Sina otvara naša usta i uči nas da govorimo nebeskim jezikom. On nas ohrabruje da kažemo: „Oče naš koji si na nebesima, neka je sveto ime tvoje, neka dođe Carstvo tvoje, neka bude volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji.“ Da li ste se otvorili ovom dobrom duhu? Da li znate da je on prisutan i da je odlučan da vas ispuni?

Sveti duh je osposobio, inače nemoćne apostole, da vide Hrista u njegovoj božanskoj slavi. On je učvrstio veru u njima, vodio ih je da posvedoče o njegovoj istini, i osnažio ih je da ponizno čine njegovu volju. Sveti duh nas čini svedocima za Hrista. Nije potrebno da mi sami postižemo naše lično obnovljenje, ili da idemo unaokolo hvaleći se svojim drugim rođenjem. Mi treba da ukazujemo na našeg Spasitelja i Obnovitelja, da priznamo svoju iskvarenost pred njim, da posvedočimo o Isusovoj sili da prašta naše grehe, i pokažemo svim ljudima da onaj koji je rođen od Svetog duha je pravi Sin Božiji. On nas je posvetio svojom krvlju i osnažuje nas svojim Duhom. Mi treba da verujemo i učimo druge da Gospod Isus i danas menja mnoge duhom svog evanđelja. On isteruje zle duhove iz zlih ljudi svojom rečju, i gradi svoje carstvo u slomljenim srcima. Treba napomenuti da arapska reč "shahid" znači i "svedok" i "mučenik". Ne treba da se iznenadimo ako se duh ovoga sveta podigne protiv nas, s obzirom da se već podigao da razapne našeg Gospoda.

Duh Božiji je počeo da se diže u Jerusalimu. Širio se kao vatra kroz Judeju, došao je do Samarije, nastavio ka Antiohiji, i proširio se duž male Azije. Istovremeno, on se širio do severne Afrike, Etiopije, i Iraka, ušao je u Grčku i osvojio je i prestonicu Rim. Evanđelista Luka, prepoznao je užareni tok Božije ljubavi i zabeležio ga je u svojoj knjizi. Sada je ta baklja evanđelja preneta u vaše ruke, dragi verniče, i mi vam kažemo: „Osvetlite svoju okolinu ljubavlju Sina Božijeg, jer vi ste svetlost sveta.“ Međutim, prvo se preispitajte: Da li ste primili silu Božiju? Da li Sveti duh prebiva u vama? U suprotnom, čekajte na obećanje od Oca, i u molitvi zatražite da vam bude dato. Čitajući evanđelje otkrićete Očevo obećanje, otvoreno i izloženo pred sobom.

MOLITVA: O Oče, mi te slavimo i volimo, jer ti si nas učinio svojom decom kroz smrt tvoga Sina. Tvoja slava se ostvaruje u nama kroz tvog Svetog duha. Održi nas u tvojoj ljubavi, jer ti si naš Otac. Sa zahvalnošću mi se prepuštamo tebi, i molimo te da nas ispuniš svojim Duhom svetim, kako bi naša okolina mogla biti prosvetljena kroz ime Hristovo.

PITANJE 4: Ko je Sveti duh? Koja je njegova namera?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 08:43 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)