Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 118 (Paul Before Agrippa II)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
E - Η Φυλάκιση του Παύλου στην Ιερουσαλήμ και την Καισάρεια (Πράξεις 21:15 - 26:32)

12. Ο Παύλος Μπροστά στον Αγρίππα τον Δεύτερο και την Βασιλική Του Ακολουθία (Πράξεις 25:13 - 26:32)


ΠΡΑΞΕΙΣ 26:16-23
16 Σήκω όμως και στάσου στα πόδια σου. Γι’ αυτό σου φανερώθηκα: για να σε πάρω στην υπηρεσία μου και να σε καταστήσω μάρτυρα γι’ αυτά που είδες και γι’ αυτά που θα σου δείξω ακόμη. 17 Θα σε προστατεύω από το λαό σου και από τους εθνικούς, στους οποίους εγώ σε στέλνω, 18 για ν’ ανοίξεις τα μάτια τους, ώστε να επιστρέψουν από το σκοτάδι στο φως κι από την εξουσία του σατανά στο Θεό. Γιατί, αν πιστέψουν σ’ εμένα θα λάβουν τη συγχώρηση των αμαρτιών τους και μια θέση ανάμεσα σ’ εκείνους που ανήκουν στο Θεό”. 19 »Ύστερα απ’ αυτά, βασιλιά Αγρίππα, δεν αρνήθηκα να υπακούσω στην ουράνια οπτασία, 20 αλλά άρχισα να κηρύττω, πρώτα σ’ αυτούς που ήταν στη Δαμασκό και στα Ιεροσόλυμα κι ύστερα σ’ όλη τη χώρα της Ιουδαίας και στους εθνικούς, να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στο Θεό και μετά να δείχνουν τη μετάνοιά τους πράττοντας ανάλογα έργα. 21 Αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι Ιουδαίοι με συνέλαβαν στο ναό και προσπάθησαν να με σκοτώσουν. 22 Ο Θεός όμως με βοήθησε μέχρι σήμερα, και στέκομαι εδώ ζωντανός για να καταθέσω τη μαρτυρία μου σε μικρούς και σε μεγάλους, και να μη λέω τίποτε άλλο εκτός από ’κείνα που οι προφήτες και ο Μωυσής είπαν ότι πρόκειται να γίνουν: 23 ότι ο Χριστός θα υποστεί το πάθος και θ’ αναστηθεί πρώτος από τους νεκρούς, και θα κηρύξει το φως της σωτηρίας στο λαό μας και στους εθνικούς».

Ο Χριστός δεν επέτρεψε στον συντριμμένο Σαύλο να είναι απαισιόδοξος και χωρίς ελπίδα επειδή είχε επίγνωση των αμαρτιών του αλλά του ζήτησε να υπακούσει σε όσα του υποδείκνυε η πίστη άμεσα. Τον διέταξε και τον ενθάρρυνε να κάνει γενναία βήματα μπροστά, επειδή η εμφάνιση του Χριστού σήμαινε για τον ισχυρογνώμονα δολοφόνο το έλεος της συγχώρεσης, ένα κάλεσμα για υπηρεσία και η αποστολή του στους διεφθαρμένους. Ο Ιησούς δεν διάλεξε τον Παύλο ως μάρτυρα του για να συζητάει την θεολογική γνώση ή να νιώθει τα κύματα των συναισθημάτων αλλά να λέει σε όλους τους ανθρώπους πώς είδε τον ζωντανό Κύριο. Έτσι ο ένδοξος Χριστός έγινε το περιεχόμενο της μαρτυρίας του Παύλου. Ο Κύριος του τον διαβεβαίωσε για την προσωπική του προστασία και την υπηρεσία του ώστε να μην πάει στους Ιουδαίους και στους εθνικούς μόνος του αλλά στο όνομα του Ιησού, πληρωμένος με τη δύναμη του. Έτσι εκείνος που εργάστηκε εναντίον του Παύλου ή τον συνέλαβε, διέπραξε επίθεση εναντίον του ίδιου του Θεού.

Αγαπητέ αδερφέ, άκουσες το κάλεσμα του Χριστού για να κηρύξεις το λόγο του; Αναγνώρισες τον Ιησού στην δόξα του μέσα στο Ευαγγέλιο; Τότε μελέτησε κυριολεκτικά μαζί μας την εντολή του Κυρίου να δίνεις μαρτυρία και να υπηρετείς ενεργά στο εδάφιο 18 ώστε να μπορείς να καταλάβεις τους σκοπούς του Χριστού και τις επτά ερμηνείες του κηρύγματος.

  1. Ο αδερφός σου χρειάζεται να ανοιχθούν τα μάτια του τυφλού μυαλού του μέσω της μαρτυρίας σου για τον ζωντανό Χριστό.
  2. Τότε θα γνωρίσει τον Κύριο του Ιησού, το Φως του κόσμου, και θα αφήσει το σκοτάδι με αποφασιστικότητα και ειλικρινή μετάνοια.
  3. Εφόσον κάθε φυσιολογικός άνθρωπος είναι δεμένος με τις αλυσίδες του διαβόλου και την κακόβουλη δύναμη του, γι’ αυτό χρειάζεται απελευθέρωση από τον Χριστό βαθιά μέσα στην καρδιά του με την αιώνια δύναμη του.
  4. Αυτός που πιστεύει στον σταυρωμένο Χριστό σώζεται από την οργή και την κρίση του Θεού και προσέρχεται στον Άγιο Θεό υπηρετώντας και λατρεύοντας με χαρά.
  5. Η συγχώρεση των αμαρτιών μας και ο εξαγνισμός των καρδιών μας στην ουσία γίνονται κατανοητά μέσω της σύνδεσης μας με τον Θεό.
  6. Όταν το Άγιο Πνεύμα κατοικεί σε μια προετοιμασμένη καρδιά, εκείνος γίνεται η εγγύηση της δόξας που θα έρθει μέσα μας.
  7. Δεν κερδίζουμε όλα αυτά τα πνευματικά δώρα τηρώντας τους νόμους, αλλά μέσω της πίστης στο ζωντανό Χριστό ο οποίος εργάζεται και σώζει όλους εκείνους που καταφεύγουν σ’ αυτόν.

Αγαπητέ αναγνώστη, ελευθερώθηκες προσωπικά από την δύναμη του Σατανά και υπηρετείς τον Θεό με μια αγνή καρδιά; Ομολόγησες τις αμαρτίες σου και τις άφησες πίσω πραγματικά; Περπατάς στο φως του Χριστού; Τότε ο κραταιός Κύριος σε καλεί να μιλήσεις στους ανθρώπους για τη σωτηρία του ώστε πολλοί να σωθούν μέσω της μαρτυρίας σου. Άκουσε προσεκτικά το τι λέει το Άγιο Πνεύμα σε σένα.

Ο Παύλος είπε στον Βασιλιά Αγρίππα: Η εμφάνιση του Χριστού και η οδηγία του σε μένα με κατέλαβε και υπάκουσα στον Κύριο της δόξας αμέσως. Η συνάντηση μου με τον Χριστό ήταν το κίνητρο των έργων μου. Έπρεπε να κηρύξω μετάνοια και επιστροφή στον Σωτήρα στην Δαμασκό, στην Ιερουσαλήμ και σε κάθε μέρος του κόσμου. Ο Χριστός ζει και εγώ έπρεπε να τους πω «Επιστρέψτε από τα νεκρά σας έργα και υπηρετήστε τον Άγιο Θεό. Πρέπει να πεθάνετε ως προς την υπερηφάνεια σας και να εκτελείτε το θέλημα του Κυρίου με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Μην συνεχίζετε μέσα στην εγωιστική φαντασία σας και μην οικοδομήσετε το μέλλον σας πάνω στην απατηλή ευθύτητα σας αλλά να κατανοήσετε ότι πρόκειται να γίνετε όπως ο διάβολος. Να απλώσετε τα χέρια σας προς τον Χριστό για να σας σώσει. Εσείς οι καθηγητές και οι εξέχοντες δικηγόροι χρειάζεστε επειγόντως ένα σωτήρα. Ωστόσο, οι αμαρτωλοί και εγκληματίες υπενθυμίζονται αραιά και που την ανάγκη μετάνοιας και μιας νέας ζωής.

Εξαιτίας αυτής της μαρτυρίας για την ανάγκη των ανθρώπων για σωτηρία, η οποία έγινε δυνατή μέσω του σταυρωμένου και αναστημένου Χριστού, οι Ιουδαίοι μισούσαν τον Παύλο. Ο λόγος της επίθεσης των φανατικών στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν ούτε η βεβήλωση του ναού ούτε η εξέγερση, ούτε η άρνηση του νόμου αλλά η αγάπη του προς τον Ιησού Χριστό και η ενεργός μαρτυρία του. Γι’ αυτό, οι Ιουδαίοι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν επειδή δεν πίστεψαν ότι ο σταυρωμένος Ιησούς είναι ζωντανός. Αντιτάχθηκαν σ’ αυτή την σκέψη γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να ομολογήσουν ότι όλοι ήταν δολοφόνοι του Υιού του Θεού και απατεώνες.

Ο Κύριος Ιησούς φύλαξε τον υπηρέτη του μέσα στο ναό από το βρυχώμενο πλήθος ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την μαρτυρία του μπροστά στους βασιλιάδες και τους ταπεινούς ανθρώπους, τους φιλόσοφους και τους αδαείς ως προς την θεία αλήθεια. Η μαρτυρία του συμφωνούσε απόλυτα με τον Νόμο και τους Προφήτες στο ότι ο Υιός του Θεού δεν ήρθε ως πολιτικός σωτήρας αλλά ήταν ο Αμνός του Θεού που αφαίρεσε την αμαρτία του κόσμου. Γι’ αυτό, ο Άνθρωπος Ιησούς γεννήθηκε από το Πνεύμα του Θεού: για να συμφιλιώσει τους ανθρώπους με τον Θεό. Κανείς άλλος δε μπορούσε να κάνει αυτό το έργο. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο Παντοδύναμος Θεός γιατί νίκησε το θάνατο, μας έδωσε ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας και μας απάλλαξε από την οργή του Θεού. Η Σωτηρία δεν είναι μόνο για τους Ιουδαίους αλλά είναι ανοιχτή για όλους τους Εθνικούς. Ο Χριστός είναι ο θριαμβευτής Θεός. Το ευαγγέλιό Του μεταφέρεται σε όλες τις χώρες χωρίς κανένα εμπόδιο και το φως του λάμπει στο σκοτάδι.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιες είναι οι επτά αρχές στην εντολή του Χριστού για το κήρυγμα;

ΠΡΑΞΕΙΣ 26:24-32
24 Ενώ ο Παύλος συνέχιζε έτσι την απολογία του, φώναξε ο Φήστος δυνατά: «Είσαι τρελός, Παύλε! Τα πολλά σου γράμματα σ’ έφεραν στην τρέλα!» 25 «Δεν είμαι τρελός, εξοχότατε Φήστε», λέει ο Παύλος, «αλλά λέω λόγια αληθινά και λογικά. 26 Ο βασιλιάς ξέρει για ποιο πράγμα μιλάω, γι’ αυτό και του μιλάω ανοιχτά. Γιατί είμαι βέβαιος ότι τίποτε απ’ αυτά δεν του είναι άγνωστο, γιατί αυτά δεν έγιναν σε καμιά απόμερη γωνιά. 27 Πιστεύεις, βασιλιά Αγρίππα, στους προφήτες; Ξέρω ότι πιστεύεις». 28 Τότε ο Αγρίππας είπε στον Παύλο: «Λίγο ακόμη και θα με πείσεις να γίνω χριστιανός!» 29 Κι ο Παύλος είπε: «Θα ευχόμουν στο Θεό, σε λίγο ή σε πολύ χρόνο, όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι όσοι με ακούνε σήμερα, να γίνουν όμοιοι μ’ εμένα, εκτός απ’ αυτά τα δεσμά». 30 Όταν τα είπε αυτά, σηκώθηκαν ο βασιλιάς, ο ηγεμόνας, η Βερενίκη και όσοι κάθονταν μαζί τους 31 και, καθώς έφευγαν, έλεγαν μεταξύ τους: «Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε τίποτε για το οποίο να πρέπει να πεθάνει ή να φυλακιστεί». 32 Κι ο Αγρίππας είπε στο Φήστο: «Ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να απολυθεί, αν δεν είχε ζητήσει να δικαστεί από τον αυτοκράτορα».

Ο υπερήφανος κυβερνήτης αντιλήφθηκε ότι ο Παύλος, σε προηγούμενα λόγια του, αποκάλεσε όλους τους θεούς των Ρωμαίων και των Ελλήνων σκοτάδι και ότι παρουσίασε τον Χριστό ως το μόνο Φως του κόσμου. Αυτό ήταν δύσκολο να το υπομείνει ο αγέρωχος κυβερνήτης γιατί ο κρατούμενος είπε μπροστά του ότι ένας νεκρός είχε γίνει ο Σωτήρας του κόσμου και ότι ήταν πιο δυνατός από τον Καίσαρα και πιο λαμπρός από όλους τους θεούς του κόσμου. Έτσι ο Φήστος φώναξε εναντίον του μπροστά στο ακροατήριο λέγοντας: «Δεν έχεις μυαλό, Παύλο. Έχεις υπερβεί το μέτρο των σκέψεων σου; Οι συλλογισμοί σου πάνω στο Νόμο και οι συνεχείς προσευχές σου έχουν σκοτεινιάσει τα μάτια σου;»

Ο Παύλος γνώριζε ότι ο κυβερνήτης δεν μπορούσε να τον καταλάβει γιατί κανείς δε μπορεί να πει ότι ο Ιησούς είναι Κύριος εκτός μέσω του Αγίου Πνεύματος. Έτσι απάντησε σε εκείνο τον υπερήφανο άνθρωπο: «Δεν είμαι τρελός. Σας λέω με προσοχή την βαρυσήμαντη αλήθεια. Δε με κυριεύει ο ενθουσιασμός ή δεν σαγηνεύτηκα. Αποδεικνύω την αλήθεια του Χριστού που είναι ζωντανός και ένδοξος. Ξαφνικά, ο Παύλος κινήθηκε προς τον βασιλιά Αγρίππα και τον έκανε μάρτυρα ο οποίος γνώριζε όλα αυτά γιατί κάθε Ιουδαίος ήξερε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ σταυρώθηκε και οι Χριστιανοί μαρτυρούν την ανάσταση του με χαρά.

Ο φυλακισμένος Παύλος μίλησε προσωπικά στον αγέρωχο βασιλιά ενώπιον της ακολουθίας του και τον ρώτησε ευθέως: «Πιστεύεις στο Ευαγγέλιο που αναφέρεται στους Προφήτες; Ομολογείς ότι ο Ιησούς βασανίστηκε και αναστήθηκε από τους νεκρούς σύμφωνα με τον Νόμο;» Ο Παύλος είδε πώς η καρδιά του βασιλιά έτρεμε. Δεν έκανε λάθος σχετικά με την αλήθεια που αποκαλύπτεται στην Παλαιά Διαθήκη. Γι’ αυτό, δεν απάντησε. Τότε ο απόστολος είπε αντί γι’ αυτόν που αργούσε να απαντήσει: «Ξέρω, βασιλιά, ότι πιστεύεις.» Ο Παύλος ήταν προφήτης. Διάβασε τις σκέψεις του βασιλιά και τον οδήγησε στο να ομολογήσει την πίστη του. Αλλά αυτός ο βασιλιάς συνέχισε αργά. Ντροπιασμένος μπροστά στο πλήθος μουρμούρισε: «Πιθανώς να έχω γίνει πιστός. Αν ολοκληρώσεις το λόγο σου, θα με πείσεις και θα γεμίσεις το κεφάλι μου με τις δικές σου σκέψεις και τότε θα γίνω λεία στον Χριστό σου».

Τότε ο Παύλος χάρηκε. Βλέποντας το έργο του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά του βασιλιά του έθνους του φώναξε: «Δεν είμαι εγώ ο φυλακισμένος. Εσείς είστε σκλάβοι στις αμαρτίες σας. Ελάτε στον Ιησού τον Σωτήρα και θα σας ελευθερώσει. Είμαι ελεύθερος παρά τις αλυσίδες μου. Θα πω στον Θεό ότι σου δόθηκε η πλήρωση με το Άγιο Πνεύμα μαζί με την αδερφή σου, την Βερενίκη, τον Ρωμαίο κυβερνήτη και όλους τους αξιωματικούς, τους επισήμους και τους επιφανείς άνδρες της Καισάρειας».

Ο Παύλος τους αντιμετώπισε όλους και τους επιτέθηκε με την αγάπη του. Από το στόμα του έβγαιναν λόγια σαν πύρινη φωτιά και από τα μάτια του έβγαιναν ακτίνες ελέους. Ήταν γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα.

Τότε ο βασιλιάς σηκώθηκε και δεν του απάντησε τίποτα, γιατί η δύναμη του Ευαγγελίου τον είχε αιχμαλωτίσει και άγγιξε την συνείδηση του. Όλο το ακροατήριο παρατήρησε ότι ο Παύλος ήταν ένας ακέραιος άνθρωπος και όλοι ομολόγησαν ότι ήταν αθώος. Όλοι εκείνοι που έφυγαν από το δικαστήριο εντυπωσιάστηκαν με αυτή την παράξενη υπεράσπιση του εαυτού του στην οποία ο φυλακισμένος καταδίκασε τους ανακριτές του αλλά αιχμαλώτισε όλες τις καρδιές με τον λόγο του Θεού. Στο τέλος, επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα, ο βασιλιάς είπε: «Αυτός ο άνδρας θα μπορούσε να ελευθερωθεί. Αλλά επικαλέστηκε τον αυτοκράτορα και γι’ αυτό πρέπει να τον στείλουμε στην Ρώμη.» Αυτή η βασιλική απάντηση δεν σηματοδοτούσε ότι ο Παύλος θα ελευθερώνονταν αν δεν είχε επικαλεστεί τον Καίσαρα, γιατί το ανώτατο συμβούλιο των Ιουδαίων δε συμφωνούσε καθόλου με την απελευθέρωση του και ο Φήστος ο κυβερνήτης ήταν υποχρεωμένος να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του λαού. Συνεπώς, ο Παύλος παρέμεινε φυλακισμένος στη Ρώμη σύμφωνα με το θέλημα του ζωντανού Πατέρα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε λατρεύουμε επειδή είσαι ζωντανός και απολύτρωσες όλους τους ανθρώπους. Βοήθησε μας να επικοινωνήσουμε την δικαιοσύνη σου και την αλήθεια μας σε κάθε μέρος ώστε πολλοί να σωθούν από τις αμαρτίες τους και να ελευθερωθούν από την βίαιη δύναμη του Σατανά. Γέμισε μας με την υπομονή και την αποφασιστικότητα του Αγίου σου Πνεύματος ώστε να μπορούμε να έρθουμε με τόλμη και ταπείνωση στο θρόνο σου ομολογώντας το απαράμιλλό σου Ευαγγέλιο.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 11:20 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)