Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 029 (The Apostle´s Imprisonment, and their Release by an Angel)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ Ι - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - Υπό την Υποστήριξη του Πέτρου, Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1 - 12)
A - Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Πράξεις 1 - 7)

16. Οι Απόστολοι φυλακισμένοι, και αφημένοι από έναν Άγγελο (Πράξεις 5:17-25)


ΠΡΆΞΕΙΣ 5:17-25
17 Τότε ο αρχιερέας και όλοι όσοι ήταν μαζί του, δηλαδή αυτοί που ανήκαν στο κόμμα των Σαδδουκαίων, γεμάτοι φθόνο 18 έπιασαν τους αποστόλους και τους έβαλαν στη φυλακή. 19 Αλλά, τη νύχτα, ένας άγγελος Κυρίου άνοιξε τις πόρτες της φυλακής, τους έβγαλε έξω και τους είπε. 20 «Πηγαίνετε στο ναό και κηρύξτε στο λαό το μήνυμα γι’ αυτή την καινούρια ζωή». 21 Αυτοί υπάκουσαν· πήγαν πολύ πρωί στο ναό και δίδασκαν. Στο μεταξύ, έφτασε ο αρχιερέας και οι δικοί του, συγκάλεσαν το συνέδριο και όλη τη γερουσία των Ισραηλιτών, και έστειλαν στη φυλακή να φέρουν τους αποστόλους. 22 Όταν όμως πήγαν οι φύλακες, δεν τους βρήκαν στη φυλακή. Γύρισαν λοιπόν και ανάφεραν: 23 «Τη φυλακή τη βρήκαμε κλεισμένη και καλά ασφαλισμένη· οι φύλακες στέκονταν μπροστά στις πόρτες· όταν όμως ανοίξαμε, δε βρήκαμε κανέναν μέσα». 24 Μόλις άκουσαν τα λόγια αυτά, ο ιερέας και ο διοικητής της φρουράς του ναού και οι αρχιερείς απορούσαν κι έλεγαν τι να συνέβη με τους αποστόλους. 25 Τότε έφτασε κάποιος και τους ανάγγειλε: «Οι άνθρωποι που βάλατε στη φυλακή, βρίσκονται στο ναό και διδάσκουν το λαό».

Όπου ο Κύριος χτίζει την εκκλησία του, ο Σατανάς ιδρύει δίπλα της ένα ναό για τα πνεύματά του.

Και όπου αλλαξοπιστούν άνθρωποι εις το όνομα του Ιησού, το μίσος της κόλασης εμφανίζεται και αυτό είναι φυσικό φαινόμενο. Οπότε μην εκπλήσσεσαι εάν αρνητές επιτίθονται την αποστολή σου βίαια, διότι ο Ιησούς ο ίδιος πέθανε στον σταυρό, παρμένος από τη μέση του λυτρωτικού του έργου.

Όταν είδε ότι οι απόστολοι δεν έδιναν σημασία στην αποτροπή του από το να μιλούν για το όνομα του Ιησού και ότι πλήθη ανθρώπων εισέρχονταν στην πίστη αυτή, επικαλούμενοι τον θρίαμβο αυτού που αναστήθηκε από τους νεκρούς, του οποίου η δύναμη είχε αποδείξει χίλιες φορές την πλήρη συμφιλίωση με το Θεό, ο αρχιερέας έχασε τελείως την υπομονή του. Πιθανόν να φοβόνταν την ένωση του έθνους, και έχοντας την πεποίθηση ότι είναι ο βοσκός του λαού, πίστευε ότι έχει το άγιο καθήκον να καταστρέψει αυτή την αίρεση. Όλοι οι άκαμπτοι κλασικοί και οι φιλελεύθεροι κινήθηκαν μαζί του. Φαντάστηκαν ότι ξεφορτώνοντας τον Χριστιανισμό, υπηρετούσαν το Θεό. Αυτοί που ήταν οι πιο πρόθυμοι να ενωθούν με τον αρχιερέα από εδώ και πέρα ήταν η σέκτα των Σαδδουκαίων, που είχαν μια ιδιαίτερη εχθρότητα προς το ευαγγέλιο του Χριστού, γιατί επιβεβαίωνε και καθιέρωνε τη δοξασία της ανάστασης εκ νεκρών, την οποία αυτοί αρνούνταν. Ήταν γεμάτοι αγανάκτηση προς τους ακόλουθους του Ιησού, λόγω της αποτελεσματικής μαρτυρίας τους για αυτόν που νίκησε το θάνατο.

Οι απόστολοι και η εκκλησία ένιωθαν εκείνη την εξελισσόμενη αντιπάθεια, αλλά ούτε τράπηκαν σε φυγή, ούτε εξαφανίστηκαν, αλλά συγκεντρώθηκαν μαζί στην αυλή του ναού μπροστά από όλους τους ανθρώπους, διότι ο Χριστιανισμός δεν είναι κρύψιμο, αλλά η απροκάλυπτη εμφάνιση. Σε μια αποφασισμένη μέρα, οι ηγέτες συνέλαβαν όλους τους 12 αποστόλους και τους έβαλε στη φυλακή σύμφωνα με την παροιμία: «Εάν κόψεις το κεφάλι του φιδιού δε χρειάζεται να προσέχεις το σπαρτάρισμα του σώματός του».

Ωστόσο, ο Χριστός σκέφτηκε αντίθετα, διότι εκείνος, και όχι οι απόστολοι, οι επίσκοποι ή οι διάκονοι, ήταν η κεφαλή του σώματος της εκκλησίας. Έστειλε τον άγγελό του μέσα στη νύχτα και άνοιξε τις πύλες της φυλακής χωρίς να δημιουργήσει ήχο και στάθηκε ξαφνικά μπροστά στους μπερδεμένους αποστόλους που είχαν προσευχηθεί προετοιμάζοντας για τη δίκη. Το εντυπωσιακό πράγμα είναι ότι ο άγγελος δεν σκόπευε να απελευθερώσει τους αποστόλους από τη δίκη, ούτε τους έφερε ένα κρεβάτι ή ένα βολικό στρώμα, ή τους είπε να τρέξουν να ξεφύγουν, αλλά τους συμβούλεψε να πάνε στην αυλή του ναού και να διδάξουν δημόσια αυτά για τα οποία εργάστηκε ο Χριστός και είπε, καθώς από αυτές τις λέξεις του ευαγγελίου θα κατοικούσε αιώνια ζωή μέσα στις καρδιές των ακροατών. Ο άγγελος τους διέταξε να μιλήσουν στο λαό για όλα τα λόγια της ζωής του Θεού, παρά την αντίθεση και απειλή. Παρατήρησε τη φράση «όλα τα λόγια», χωρίς καμία εξαίρεση ή παράλειψη για τον φόβο των εχθρών. Αυτή είναι η εντολή του Θεού για σένα και για κάθε πιστό: μίλα στους ανθρώπους σου για όλα αυτά τα λόγια της ζωής. Οι λέξεις σου και οι φαντασίες σου δεν είναι διόλου σημαντικές. Είναι γεμάτες με θάνατο. Αλλά η μαρτυρία για τη ζωή του Χριστού παράγει και φέρνει την αιώνια ζωή στους πιστούς.

Έπειτα, οι δώδεκα απόστολοι σηκώθηκαν, προχώρησαν και έφυγαν από τη φυλακή μέσα από τους φύλακες. Πήγαν στην αυλή του ναού κατά την ανατολή του ηλίου και ξεκίνησαν να διδάσκουν τους προσκυνητές και τους επισκέπτες που είχαν έρθει νωρίς. Περίμεναν συγχυσμένοι και μπερδεμένοι το σχέδιο του Κυρίου τους∙ έχοντας αισθανθεί πως κάτι μεγάλο θα τους συνέβαινε σύντομα, διότι ο ζωντανός Κύριος είχε παρέμβει στην πορεία των πραγμάτων μέσω του λαμπρού του αγγέλου.

Καθώς χάραζε η νέα μέρα, όλοι οι Σανχεντρίν, το συμβούλιο του Εβραϊκού έθνους που αποτελούταν από αρχιερείς, αιδεσιμότατοι πρεσβύτεροι και πονηροί νομικοί ειδικοί, ανερχόμενοι σε εβδομήντα μέλη, συγκεντρώθηκαν. Επιπλέον, ο αρχιερέας κάλεσε τους επισήμους του λαού, καθώς το σχέδιό του ήταν να εξαλείψει αυτή την αίρεση του Ιησού από τη Ναζαρέτ μια και καλή. Καθώς όλοι οι άντρες εμφανίστηκαν και κάθισαν κάτω, ο επικεφαλής του συνεδρίου έστειλε εντολές στη φυλακή να του φέρουν τους συλημένους αποστόλους. Αλλά όταν οι επίσημοι έφτασαν, ήταν τρομερά φοβισμένοι και έκπληκτοι, διότι παρά τις σφιχτά κλειδωμένες πόρτες και τις σφραγίδες επαφής, οι φυλακισμένοι είχαν εξαφανιστεί παντελώς και δεν υπήρχε ίχνος τους. Όταν το συμβούλιο άκουσε την αναφορά, ήταν χαμένοι, μια και ήταν όλοι ενήμεροι για τα θαύματα, τα οποία είχαν επιτελέσει οι απόστολοι. Ακόμα και η σκιά του Πέτρου είχε θεραπεύσει τους αρρώστους.

Αυτή η αναφορά ήταν ένα βίαιο σοκ για τους ενσυνείδητους σκεπτικούς και ντροπή για εκείνον που ευθυνόταν για τη δίκη. Ο Θεός είχε ήδη ταρακουνήσει εκείνους τους δικαστές για να τους δείξει καθαρά ότι ήταν έτοιμοι να καταδικάσουν αθώους πιστούς που ήταν πιστά παιδιά του έθνους. Το χέρι του Χριστού προστάτεψε τους αποστόλους που κήρυτταν τον ολοκληρωμένο λόγο της ζωής στους ανθρώπους τους.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ώ Κύριε, είσαι ο Θεός, και η ζωή σου βρίσκεται στο ευαγγέλιό σου. Βοήθησέ μας να καθαρίσουμε το όνομά σου με τόλμη, ταπεινοφροσύνη, σωφροσύνη και αγάπη σε όλους όσους πεινούν για δικαιοσύνη ώστε να γεμίσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η σημασία της διαταγής του αγγέλου στους φυλακισμένους αποστόλους;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 20, 2023, at 08:04 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)