Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Norwegian":
Home -- Norwegian -- The Ten Commandments -- 01 Introduction: The All-Importance of the Ten Commandments
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi -- Finnish? -- French -- German -- Gujarati -- Hebrew -- Hindi -- Hungarian? -- Indonesian -- Kiswahili -- Malayalam -- NORWEGIAN -- Polish -- Russian -- Serbian -- Spanish -- Tamil -- Turkish -- Ukrainian -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Next Lesson

DE TI BUD - Guds beskyttende mur Som holder mann fra å falle

01 - Innledning: Alt-Betydning de ti bud


Passasjeren av et fly fra Delhi til Srinagar i Kashmir snart ville se den storslåtte snødekte Himalaya-fjellene stiger ut av dis av de nordlige indiske slettene. De høye fjellene er atskilt av dype, trange daler. Noen av fjelltopper er dekket av skyer. Gigantene i 8000 meter og mer tårn over lavere 5000 meter topper.

Etter landing i Srinagar, er den besøkende møtt av en spennende og forvirrende blanding av religioner og kulturer. Hinduer, buddhister, jøder, kristne, muslimer og ateister leve sammen her. Templer, kirker, moskeer og reklametavler konkurrere om oppmerksomheten til massene. Fem forskjellige nasjoner møtes i dette lille hjørnet av verden - India, Pakistan, Afghanistan, Russland og Kina - og alle som reiser gjennom Kashmir byer og landsbyer og snakker til sine innbyggere ville føle luften knitrende med spenning. I realiteten har en blodig borgerkrig herjet denne vakre dalen siden 1991.

Skikker og lover verdens store religioner og politiske målene for verdens regjeringer presentere et utvalg like spektakulær som Himalaya-fjellene. Men de mange skrifter, liturgier og religiøse lover vike for noen som tårnet over de andre som de høyeste toppene i Himalayans tårnet over de mindre fjellene.

En av disse stortopper i menneskehetens historie er de ti bud. Den ene sanne Gud talte til gjeteren Moses, åpenbart sin vilje til ham og skrev Hans unike bud på steintavler. Jødene husker denne patriarken med stor respekt, som Gud gjorde sin pakt med dem på Mount Sinai. Hans skrifter leses i deres synagoger til i dag, 3300 år senere.

Kristne også se de ti bud som en uforanderlig grunnlag for sin tro. Jesus forsikret sine disipler at ikke en "tittle eller en døyt" av Moseloven ville forsvinne så lenge himmel og jord finnes, helt til alt det loven er oppfylt (Matteus 5:18).

Muslimene kaller Moses "Kalimu Allah", Guds talsmann. De anser ham for å være en budbringer av Allah, så vel som politisk leder, som hadde ikke bare religiøse, men også politisk autoritet. For dem er han en av de største menn i historien.

The Ten Commandments som Moses videre til menneskeheten hadde en spesiell plass i gammeltestamentlig tid, og de er et grunnlag for menn fram til i dag. Den som studerer disse lovene, holder og underviser nå dem, vil bli klok. Et folk som har ignorert eller glemt disse budene vil bli korrupt, de vil forfalle og bli borte. Alle som ønsker å unngå denne skjebnen må studere de ti bud oppriktig.

Meditere på de ti bud blir viktig i Kashmir fordi de gamle religioner blir konfrontert med moderne ideologier der, og hverdagen tvinger en til å vende tilbake til Guds lov i Det gamle testamente. Denne boken har kommet ut av samtaler og diskusjoner med unge menn på "toppen av verden". Unge menn med ulik religiøs bakgrunn søkte etter sannheten, og for en guide-linje for sine liv, og undersøkt relevansen av de ti bud for i dag. Alle som tenker og mediterer sammen med dem vil motta tidløse innsikter som han vil dra i sin hverdag.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on March 12, 2014, at 08:05 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)