Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 004 (Genealogy of Jesus)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 1 - ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЕРИОД В МИНИСТЕРСТВОТО НА ХРИСТОС (Матей 1:1 - 4:25)
A - РАЖДАНЕТО И ДЕТСТВОТО НА ИСУС (Матей 1:1 - 2:23)

1. Генеалогия на Исус (Матей 1:1-17)


МАТЕЙ 1:1
1 ... на Исус Христос, Синът на Давид …

Всеки евреин знае Давид, за много хора са запазили своята "Псалми" по сърце и ги скандираха на религиозни празници и поводи. Те прославя Божията любов и грижа с думи от неговия Псалмите, които са изблици на хвала и благодарност. Те използват думи и фрази на царя им, за да изповядат греховете си и да се помолим Господ да ги избави от враговете си.

Кой е Давид? Господ избра Дейвид, докато той е още млад овчар да бъде помазан за цар на хората от Стария Завет. По време на службата си като пазител на овците на баща си, той научил, търпение, смелост, лидерство, и упование в Бога. Той се бореше срещу мечки и лъвове, се научи да ловува и да играе псалтир и арфа. И в младежките си години той преодоля, със силата и помощта на Бог, Голиат, гигант, затова цар Саул му завиждаха и ревнува от известната си смелост.

Давид трябвало да избяга на филистимците, където той е живял под тяхната защита, докато си враг, Савле, се е самоубил. След това, той създаде в Хеврон царство в продължение на седем години. Когато ситуацията става по-добре през 1004 г. пр. Хр, той превзема Йерусалим и столицата на царството му. След това той извади ковчега до центъра на царството му Ерусалим центъра на еврейската цивилизация. Той също така постепенно победен съседните му врагове в кървави войни.

Когато Давид стана богат и известен, той бе преодоляна от страстта си - прелюбодейство и след това убива и на бедния човек "агнешко". Но той чу Божието изобличение и отговори към него, така че Бог прие искрено покаяние и му прости греха си, след като ясно си изповед. Син роди от греха е починал, защото е невъзможно за грях и благословение, за да се срещнат под един покрив. Бог го наказва чрез децата си много грехове и актове на бунт, докато той трябваше да избяга от Божието присъствие. Въпреки, че той е стар, той избягал в Йордания, където остава до непокорни Авесалом му син беше убит.

По време на тези размирни години, Дейвид непрекъснато се приближи към Бога и се молеше, докато Светият Дух го е вдъхновил с неописуеми химните и пророчествата. Голяма част от неговата псалми се отнасят към идващия Христос. Най-дълбокото влияние, че Светият Дух, издълбани в сърцето си, беше, че син ще слезе от него, чийто баща ще бъде самият Бог (2 Царе 7:12-15; 1 Летописи 17:11-14). Тези вълнуващи обещания установяват, че Христос ще бъде син на Давид.

В първото изречение на книгата си, Матю не само викат на Исус със заглавието "Христос", но той също така подчерта, че е от Давидовото потомство, показва, че Исус е от рода на царя, определен от раждането му до обещаната цар царство без край.

МОЛИТВА: Хвалите Господа, вашите пътища са невидимото за очите ми, но всяко обещание от твоя е вярно и е установено. Ти не ме избират, защото на собствената си доброта, но поради голяма милост. Аз ви отхвърли в моите грехове, но ви очисти мен, ако аз искрено се покаят. Моля, насочете ме да преодолее гордостта си и да се покаят за греховете си, че може да отхвърли всяко зло, и да бъдат осветени от силата на чист Дух.

ВЪПРОС:

  1. Защо Исус нарече "Син на Давид"

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 14, 2012, at 09:37 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)