Home
Links
Bible Versions
Contact
About us
Impressum
Site Map


WoL AUDIO
WoL CHILDREN


Bible Treasures
Doctrines of Bible
Key Bible Verses


Afrikaans
አማርኛ
عربي
Azərbaycanca
Bahasa Indones.
Basa Jawa
Basa Sunda
Baoulé
বাংলা
Български
Cebuano
Dagbani
Dan
Dioula
Deutsch
Ελληνικά
English
Ewe
Español
فارسی
Français
Gjuha shqipe
հայերեն
한국어
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
Кыргызча
Lingála
മലയാളം
Mëranaw
မြန်မာဘာသာ
नेपाली
日本語
O‘zbek
Peul
Polski
Português
Русский
Srpski/Српски
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
ไทย
Tiếng Việt
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Uyghur/ئۇيغۇرچه
Wolof
ייִדיש
Yorùbá
中文


ગુજરાતી
Latina
Magyar
Norsk

Home -- Greek -- Matthew - 173 (Abstention from Marriage)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hebrew -- Hungarian? -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Somali -- Spanish -- Telugu -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΜΑΤΘΑΊΟΣ - ΜΕΤΑΝΟΗΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ!
Μελέτες στο ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ματθαίο
ΜΕΡΟΣ 3 - Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (ΜΑΤΘΑΊΟΣ 19:1 - 20:34)

3. Αποχή από τον Γάμο για Χάρη της διακονίας του Χριστού (Ματθαίο 19:10-12)


ΜΑΤΘΑΊΟΣ 19:10-12
10 Του λένε τότε οι μαθητές του: «Αν τέτοια είναι η σχέση του άντρα με τη γυναίκα, καλύτερα να μην παντρευτεί κανείς». 11 Κι αυτός τους είπε: «Αυτό δεν το μπορούν όλοι, αλλά μόνο εκείνοι που τους το έδωσε ο Θεός. 12 Υπάρχουν ευνούχοι που γεννήθηκαν έτσι από τη μάνα τους, υπάρχουν ευνούχοι που τους ευνούχισαν οι άνθρωποι, και υπάρχουν ευνούχοι που μόνοι τους ευνουχίστηκαν, για χάρη της βασιλείας των ουρανών. Όποιος μπορεί να βαδίζει αυτόν το δρόμο ας τον βαδίσει».
(Α' Κορινθίους 7:7)

Οι μαθητές τρόμαξαν τόσο πολύ από τα λόγια του Ιησού σχετικά με την αγιότητα και την ευθύνη του γάμου, που σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να μην παντρευτούν. Ο Ιησούς δεν επέτρεψε σε έναν σύζυγο να συμπεριφέρεται στη γυναίκα του όπως ήθελε, αλλά απαίτησε από αυτόν πίστη, υπομονή, σοφία και αγάπη. Ο γάμος απαιτεί υπευθυνότητα, επιμονή και θυσίες χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα του χωρισμού ή του διαζυγίου.

Ο Ιησούς έδειξε στους ακολούθους Του τη δυνατότητα της αγαμίας, όχι ως διαφυγή από το γάμο, αλλά για να μπορέσει ένα άτομο να υπηρετήσει τον Θεό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο άγαμος δεν είναι ιερότερος από τον έγγαμο, γιατί και οι δύο ζουν εξαιτίας της συγχώρεσης και της δικαιοσύνης του Χριστού. Αν, όμως, στην αγάπη του για τον Σωτήρα του, κάποιος ακούσει το κάλεσμα για αγαμία, ας εξετάσει τον εαυτό του εάν θέλει να υποταχθεί στον έλεγχο του Αγίου Πνεύματος ώστε να μην παρασυρθεί από το σώμα του στην αμαρτία. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο απόστολος Παύλος επέλεξαν τον δρόμο της αγαμίας διότι δεν έζησαν για τον εαυτό τους αλλά έδωσαν τη ζωή τους θυσία αίνου προς τον Χριστό. Κανείς δεν πρέπει να επιλέξει αυτή την οδό, εκτός από εκείνους που καλεί ο Θεός ξεκάθαρα. Ο φυσικός νόμος είναι να παντρεύεσαι εξασκώντας τη συγχώρεση και προσφέροντας αμοιβαία υπηρεσία βασισμένη στην αγάπη, τη δύναμη και τη συγχώρεση του Χριστού.

Ο Χριστός επέτρεψε αυτό που είπαν οι μαθητές, "Είναι καλύτερα να μη παντρευτεί κανείς", όχι ως αντίρρησή εναντίον της απαγόρευσης του διαζυγίου, αλλά ως κανόνας ότι, δηλαδή, εκείνοι που έχουν το χάρισμα της εγκράτειας και δεν έχουν ανάγκη τον γάμο, κάνουν καλύτερα αν παραμείνουν άγαμοι. Οι άγαμοι έχουν την ευκαιρία, αν το επιθυμούν, να νοιάζονται περισσότερο "για την υπηρεσία του Κυρίου, πώς μπορούν να ευαρεστούν τον Κύριο" (Α’ Κορινθίους 7:32-34), καθώς είναι λιγότερο επιβαρυμένοι από τις φροντίδες αυτής της ζωής. Έχουν περισσότερες ευκαιρίες για περισυλλογή και χρόνο για να μελετήσουν τα πράγματα του Θεού. Η αύξηση της χάρης είναι καλύτερη από την αύξηση της οικογένειας και η κοινωνία με τον Πατέρα και με τον Υιό του, Ιησού Χριστό, είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη κοινωνία.

Ο Χριστός αποκηρύσσει την απαγόρευση του γάμου ως εντελώς προβληματική, γιατί «δεν μπορούν όλοι να δεχτούν αυτή τη ρήση». Πράγματι λίγοι μπορούν και ως εκ τούτου τα προνόμια του γάμου πρέπει να τύχουν αναγνώρισης. (Α' Κορινθίους 7:9).

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού Χριστέ, Σε δοξάζουμε επειδή έμεινες ανύπαντρος όλη σου τη ζωή, έζησες πάντα σε εγκράτεια, και έδωσες τη ζωή σου ως λύτρο για πολλούς. Συγχώρησέ μας για κάθε ακαθαρσία και προσήλωση στη λαγνεία. Δίδαξε μας την καθαρότητα και την ετοιμότητα για έναν ενάρετο γάμο ώστε να ζήσουμε αγιασμένοι με το αίμα Σου, να υπηρετούμε ο ένας τον άλλο με χαρά, και ποτέ να μην δυσαρεστηθούμε ή να χωρίσουμε. Φύλαξε με τη δύναμη της αγάπης Σου όλους τους γάμους που γίνονται στο όνομά Σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η σημασία της αγαμίας για χάρη της διακονίας της βασιλείας των ουρανών;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 08, 2025, at 02:45 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)