Home
Links
Bible Versions
Contact
About us
Impressum
Site Map


WoL AUDIO
WoL CHILDREN


Bible Treasures
Doctrines of Bible
Key Bible Verses


Afrikaans
አማርኛ
عربي
Azərbaycanca
Bahasa Indones.
Basa Jawa
Basa Sunda
Baoulé
বাংলা
Български
Cebuano
Dagbani
Dan
Dioula
Deutsch
Ελληνικά
English
Ewe
Español
فارسی
Français
Gjuha shqipe
հայերեն
한국어
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
Кыргызча
Lingála
മലയാളം
Mëranaw
မြန်မာဘာသာ
नेपाली
日本語
O‘zbek
Peul
Polski
Português
Русский
Srpski/Српски
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
ไทย
Tiếng Việt
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Uyghur/ئۇيغۇرچه
Wolof
ייִדיש
Yorùbá
中文


ગુજરાતી
Latina
Magyar
Norsk

Home -- Greek -- Romans - 001 (Introduction)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Next Lesson

ΡΩΜΑΙΟΥΣ - Ο Κυριοσ Ειναι Η Δικαιοσυνη Μασ
Μελέτες στην Επιστολή του Παύλου στους Ρωμαίους

ΕΙΣΑΓΩΓΉ


Μια Εισαγωγή στην Επιστολή προς Ρωμαίους

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχουμε λάβει από τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος αναστήθηκε από τους νεκρούς, στην εκκλησία μέσα στους αιώνες είναι η σημαντική επιστολή που ενέπνευσε τον Παύλο, τον πρεσβευτή του, να γράψει στους Ρωμαίους οι οποίοι ζούσαν στη Ρωμαϊκή πρωτεύουσα.

Ο λόγος συγγραφής και ο σκοπός της Επιστολής

Εκείνη τη χρονική στιγμή ο απόστολος των Εθνικών ολοκλήρωσε τη διδασκαλία του στην Μικρά Ασία και τις Ελληνικές περιοχές, κατά τη διάρκεια των τριών ιεραποστολικών του ταξιδιών, όπου ίδρυσε ζωντανές εκκλησίες στις βασικές πόλεις, στερέωσε τους πιστούς στην υπηρεσία της αγάπης και διόρισε πρεσβύτερους, ποιμένες και επισκόπους για τα μέλη της εκκλησίας. Τότε ανακάλυψε ότι η υπηρεσία του στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου είχε ολοκληρωθεί. Έτσι, πήγε προς τα δυτικά για να εγκαθιδρύσει τη Βασιλεία του Χριστού στη Γαλλία και την Ισπανία (Ρωμαίους 15:22-24).

Σε σύμπνοια με αυτά τα σχέδια, έγραψε τη διάσημη επιστολή του στα μέλη της εκκλησίας στη Ρώμη για να ενθαρρύνει την πίστη τους σε εκείνον, ξεκαθαρίζοντας τους ότι αυτός ήταν απόστολος του Χριστού σε όλους τους Εθνικούς μέσω της προσεκτικής τακτικής μελέτης του Ευαγγελίου που δόθηκε στα χέρια του. Προσπάθησε να αγγίξει τις καρδιές τους ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στο ιεραποστολικό του ταξίδι στη Δύση, όπως ακριβώς η εκκλησία της Αντιόχειας στη Συρία είχε υποστηρίξει τα ταξίδια του, το κήρυγμα του και τις δοκιμασίες του με τις ένθερμες προσευχές τους. Γι’ αυτό το λόγο, η επιστολή προς Ρωμαίους περιέχει μια προκαταρκτική μελέτη που είχε σαν σκοπό να πείσει την εκκλησία να την εδραιώσει με αληθινή πίστη και να την προετοιμάσει για να κηρύξει τον κόσμο μέσω κοινής συμμετοχής στο έργο.

Ποιος ίδρυσε την εκκλησία στη Ρώμη;

Ούτε ο Παύλος ούτε ο Πέτρος ή κάποιος άλλος απόστολος ή γνωστός πρεσβύτερος ίδρυσε την Ρωμαϊκή εκκλησία. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιοι Ρωμαίοι προσκυνητές οι οποίοι εμφανίστηκαν στους άγιους τόπους την ημέρα της Πεντηκοστής, όπου ο Χριστός εξέχυσε το Άγιο Πνεύμα του στους μετανοημένους ανθρώπους που προσεύχονταν και οι γλώσσες τους γέμισαν με θαυμάσια πράγματα του Παντοδύναμου. Μετά επέστρεψαν στη μητρόπολη και έδωσαν μαρτυρία στις συναντήσεις τους για τον Παντοδύναμο που σταυρώθηκε. Συνομίλησαν με τους Ιουδαίους και Εθνικούς τους φίλους για τη σωτηρία του και έκαναν συμμελέτες στα σπίτια τους των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης που αφορούσαν τον Χριστό.

Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ασία και την Ελλάδα, ο Απόστολος Παύλος επανειλημμένα συνάντησε πιστούς από τη Ρώμη, ειδικά όταν οι Ιουδαίοι είχαν εκδιωχθεί από τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κλαύδιου Καίσαρα πριν το 54 μ.Χ. ( Πράξεις 18:2). Ο Παύλος επιδίωξε να γνωριστεί προσωπικά με την εκκλησία της Ρώμης και να μοιραστεί τα δώρα του Αγίου Πνεύματος που εργάζονταν μέσα του. Δε σκέφτονταν να μείνει πολύ στην πρωτεύουσα του κόσμου, γιατί βρήκε μια ζωντανή, ανεξάρτητη εκκλησία εκεί. Αλλά ήθελε να συνεχίσει το έργο του μέσα στη συντροφιά εκείνων των αδελφών εν Κυρίω ώστε να διαδοθεί το ευαγγέλιο της σωτηρίας στις κλειστές για το ευαγγέλιο περιοχές.

Ποιος έγραψε την επιστολή; Πότε και Που;

Ο Απόστολος Παύλος έγραψε την επιστολή αυτή το 58 μ.Χ. ενώ διέμενε στο σπίτι του Γάϊου στην Κόρινθο μέσα στην οποία συνόψισε τις πνευματικές του εμπειρίες και την αποστολική διδασκαλία του. Κανείς άλλος δε μπορούσε να γράψει όπως ο Παύλος σ’ αυτήν την επιστολή για τον ζωντανό, ένδοξο Χριστό ο οποίος προσωπικά στάθηκε μπροστά του όταν αυτός, πάνω στο ζήλο του για το Νόμο επεδίωξε να μεταφέρει το δριμύ διωγμό των Χριστιανών στη Δαμασκό. Και όταν το λαμπερό θείο φως τον έλεγξε, συνειδητοποίησε τη θαυμαστή αλήθεια ότι ο περιφρονημένος Ιησούς της Ναζαρέτ ζει και ότι είναι ο Κύριος της δόξας ο οποίος δεν φθάρθηκε μέσα στον τάφο μετά την σταύρωση του αλλά υπερνίκησε τον θάνατο και πραγματικά αναστήθηκε αποδεικνύοντας ότι ήταν ο Παντοδύναμος ο οποίος έχει τον έλεγχο πάνω σε κάθε τι. Τότε ο Παύλος συνειδητοποίησε ότι ο Υιός του Θεού δεν καταδίκασε ή κατέστρεψε τον διώκτη του αλλά έδειξε έλεος σε εκείνον και τον κάλεσε στο ιεραποστολικό του έργο όχι εξαιτίας της δικής του αξίας αλλά σύμφωνα με τη χάρη και μόνο. Γι’ αυτό, ο ζηλωτής, ευσεβής Παύλος συνετρίβη και απελπίστηκε. Όμως τελικά πίστεψε στη χάρη του Θεού και στο νόημα της νέας δικαιοσύνης. Στηρίζονταν πια στις ανθρώπινες πράξεις του, σύμφωνα με τον Νόμο, αλλά ξεκίνησε τη διακονία σε όλον τον κόσμο ως υπηρέτης στη θεία αγάπη του Χριστού προσκαλώντας όλους τους εξαπατημένους αλλά και τους διεφθαρμένους να δεχτούν τη συμφιλίωση με τον Θεό.

Ποια στυλ γραψίματος που ξεχωρίζουν σ’ αυτή την επιστολή;

Ο Παύλος ήθελε να διευκρινίσει αυτή την θρησκευτική αλλαγή σε κάθε μέλος της εκκλησίας της Ρώμης. Ωστόσο, για αυτό τον σκοπό δε έγραψε ένα βιβλίο σε ωραία, καθαρή γλώσσα ή μια μεγάλη συγκριτική συζήτηση αλλά μίλησε με κάθε ευχέρεια και διαύγεια και απάντησε τα ερωτήματα που ανάμενε να ερωτηθεί από τους Ιουδαίους και τους Ρωμαίους. Ο Παύλος υπαγόρευσε την επιστολή του στον Τέρτιο, τον αδελφό του εν Κυρίω, απεικονίζοντας στο πνεύμα τους αποδέκτες στους οποίους έγραφε. Μια φορά απευθύνθηκε στους νέους πιστούς αντιμετωπίζοντας την επιπολαιότητα τους με την εξαγνιστική αγιότητα του Θεού. Μετά προσέλκυσε εκείνους που ήταν συντριμμένοι στην ζωντανή πίστη με απόλυτη δικαίωση εν Χριστώ ο οποίος είναι η μόνη ελπίδα για τους ανθρώπους. Μια άλλη φορά ταρακούνησε τους υπερήφανους νομικούς και διέλυσε την αυτοδικαίωση τους με το να δείξει την διαφθορά τους και την πλήρη αποτυχία τους και πώς αφιερώθηκαν με ταπεινή πίστη στις διακονίες της αγάπης του Θεού υπακούοντας το Άγιο Πνεύμα. Κατά συνέπεια, στην επιστολή του, ο απόστολος συνέδεσε το αποτελεσματικό κήρυγμα με την τακτική, ήρεμη διδασκαλία. Δεν απευθύνθηκε στην επιστολή του σε μια συγκεκριμένη κοινωνία αλλά σε όλων των ειδών τους ακροατές, τους Εθνικούς και τους Ιουδαίους, τους νέους και τους παλιούς, τους μορφωμένους και τους αμόρφωτους , τους δούλους και τους ελεύθερους, και τους άνδρες και τις γυναίκες. Η Επιστολή προς Ρωμαίους είναι μέχρι σήμερα ο κύριος δάσκαλος όλης της Χριστιανοσύνης όπως ομολόγησε στη δήλωση του ο Μάρτιν Λούθερ: «Αυτό το βιβλίο είναι το βασικό μέρος της Καινής Διαθήκης και το πιο αγνό ευαγγέλιο που αξίζει να απομνημονευτεί ως ένας πνευματικός θησαυρός για τη ψυχή επειδή βρίσκουμε σε αφθονία σ’ αυτή την επιστολή ότι ένας πιστός πρέπει να γνωρίζει: Το νόμο και το ευαγγέλιο, την αμαρτία και την κρίση, τη χάρη και την πίστη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, τον Χριστό και τον Θεό, τις καλές πράξεις και την αγάπη, την ελπίδα και το σταυρό. Γνωρίζουμε επίσης πώς να συμπεριφερθούμε σε οποιονδήποτε, άσχετα με το πόσο ευσεβής ή αμαρτωλός, ισχυρός ή αδύναμος, φιλικός ή εχθρικός μπορεί να είναι. Επίσης ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε στον εαυτό μας. Έτσι, προτείνω σε όλους τους Χριστιανούς να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σε αυτό.

Αγαπητέ αδελφέ, αν επιδιώκεις στενή μελέτη και εκπαίδευση της πίστης σου, τότε μελέτησε την Επιστολή προς Ρωμαίους προσεκτικά γιατί μοιάζει με ένα πανεπιστήμιο του Θεού, το οποίο είναι γεμάτο με γνώση, δύναμη και Άγιο Πνεύμα. Τότε ο Χριστός θα σε ελευθερώσει από την υπεροψία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και θα σε εδραιώσει σε τέλεια δικαιοσύνη ώστε να μπορέσεις να γίνεις ένας ισχυρός διάκονος στην εξάσκηση της θείας αγάπης, αυξάνοντας σε πίστη μέρα με τη μέρα.

Ανάλυση της Επιστολής προς Ρωμαίους

Ρωμαίους 1:1-17 – Η ταυτότητα του συγγραφέα αποκαλύπτεται στην εκκλησία της Ρώμης. Η αποστολική ευλογία. Παρουσίαση της δικαιοσύνης του Θεού ως έμβλημα της επιστολής του.

ΜΕΡΟΣ 1 – Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ

Ρωμαίους 1;18-3:23 – Είμαστε όλοι αμαρτωλοί και ο Θεός σίγουρα θα μας καταδικάσει σύμφωνα με τον Νόμο, ο οποίος σπάει τα απομεινάρια της υπερηφάνειας μας.
Ρωμαίους 3:24-4:25 – Ο Θεός θα δικαιώσει όλους τους ανθρώπους μέσω του απολυτρωτικού έργου του Χριστού, αν αυτοί πιστέψουν σ’ αυτόν.
Ρωμαίους 5:1-8:39 – Το Πνεύμα του Κυρίου κατοικεί μέσα στους πιστούς και μας δίνει ελπίδα και θρίαμβο πάνω στην αμαρτία και περπατούν με τη δύναμη του Πνεύματος, ελεύθεροι από τον Νόμο.

ΜΕΡΟΣ 2 – Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ρωμαίους 9:1-11:36 – Ο Θεός συνεχίζει να είναι δίκαιος παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης αρνήθηκαν τη χάρη του.

ΜΕΡΟΣ 3 – Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ρωμαίους 12:1-16:27 – Η αληθινή πίστη αλλάζει στην συμπεριφορά μας και τη ζωή μας σε έργα αγάπης και αμοιβαίας υποταγής.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη επιστολή για να την μελετήσεις. Απαιτεί προσεκτική εξέταση, προσευχές και προσεκτικό στοχασμό ώστε να μπορείς να χαίρεσαι τις ευλογίες του, να μετανοείς ειλικρινά, να ανανεώνεις το νου σου, και να βλέπεις ένα νέο ορίζοντα της ζωής εν Χριστώ. Καθώς αυτή η επιστολή δεν έφερε πνευματική καταπόνηση στους Ρωμαίους αλλά μάλλον τους ετοίμασε για το έργο του κηρύγματος στο περιβάλλον τους αλλά και σε άλλες χώρες. Έτσι ο Χριστός σε προσκαλεί να γεμίσεις με τη χάρη του ώστε να μπορεί να σε στείλει με τους δίκαιους αδελφούς σου στους ανθρώπους που είναι κενοί από αγάπη και ελπίδα. Μετά άκουσε, προσευχήσου και πήγαινε να κηρύξεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Ποιος είναι ο λόγος συγγραφής και ο σκοπός της Επιστολής προς Ρωμαίους:
  2. Ποιος ίδρυσε την εκκλησία στη Ρώμη;
  3. Ποιος έγραψε αυτήν την επιστολή; Πού; Και πότε;
  4. Τι στυλ χρησιμοποιεί ο Παύλος στην επιστολή του
  5. Ποια είναι το περίγραμμα αυτής της επιστολής;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on August 08, 2023, at 05:14 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)