Home
Links
Bible Versions
Contact
About us
Impressum
Site Map


WoL AUDIO
WoL CHILDREN


Bible Treasures
Doctrines of Bible
Key Bible Verses


Afrikaans
አማርኛ
عربي
Azərbaycanca
Bahasa Indones.
Basa Jawa
Basa Sunda
Baoulé
বাংলা
Български
Cebuano
Dagbani
Dan
Dioula
Deutsch
Ελληνικά
English
Ewe
Español
فارسی
Français
Gjuha shqipe
հայերեն
한국어
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
Кыргызча
Lingála
മലയാളം
Mëranaw
မြန်မာဘာသာ
नेपाली
日本語
O‘zbek
Peul
Polski
Português
Русский
Srpski/Српски
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
ไทย
Tiếng Việt
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Uyghur/ئۇيغۇرچه
Wolof
ייִדיש
Yorùbá
中文


ગુજરાતી
Latina
Magyar
Norsk

Home -- Greek -- Acts - 098 (The Night Sermon)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
D - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 18:23 - 21:14)

7. Το Νυχτερινό Κήρυγμα και το Δείπνο του Κυρίου στην Τρωάδα (Πράξεις 20:6-12)


ΠΡΑΞΕΙΣ 20:6-12
6 Εμείς οι άλλοι αποπλεύσαμε μετά το Πάσχα από τους Φιλίππους και μετά από πέντε μέρες τούς συναντήσαμε στην Τρωάδα. Εκεί μείναμε εφτά μέρες. 7 Την Κυριακή είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές για τη θεία Ευχαριστία. Ο Παύλος μιλούσε στους συγκεντρωμένους, γιατί θα έφευγε την άλλη μέρα, και παρέτεινε το λόγο ως τα μεσάνυχτα. 8 Ήμασταν μαζεμένοι στο τελευταίο πάτωμα του σπιτιού, κι εκεί υπήρχαν πολλές λαμπάδες. 9 Ένας νεαρός, που τον έλεγαν Εύτυχο, καθόταν πάνω στο παράθυρο. Ενώ ο Παύλος συνέχιζε να μιλάει, ο Εύτυχος έπεσε σε ύπνο βαθύ. Παραλυμένος από τον ύπνο, έπεσε από το τρίτο πάτωμα κάτω και τον σήκωσαν νεκρό. 10 Ο Παύλος όμως κατέβηκε κάτω, έπεσε πάνω του, τον πήρε στην αγκαλιά του και είπε: «Μην ανησυχείτε, γιατί είναι ζωντανός». 11 Ύστερα ανέβηκε πάνω, τέλεσε τη θεία Ευχαριστία και έφαγε. Κατόπιν συνέχισε να μιλάει για πολύ ακόμη, ως το πρωί κι ύστερα αναχώρησε. 12 Το νεαρό τον έφεραν ζωντανό και παρηγορήθηκαν πολύ.

Η πόλη της Τρωάδας, η γενέτειρα των επών του Όμηρου και πολλών ελληνικών μύθων αποτέλεσε την αφετηρία για τον ευαγγελισμό της Ευρώπης μέσω του Παύλου και των συνεργατών του. Μετά την αναταραχή εναντίον του αποστόλου στην Έφεσο, ο Παύλος πήγε στην Τρωάδα και στο όνομα του Χριστού φύτεψε εκεί μια ζωντανή εκκλησία (Β΄ Κορινθίους 2:12). Στο δρόμο πίσω στην Ιερουσαλήμ, επισκέφτηκε αυτήν την πόλη για μια τελευταία φορά. Ο Λουκάς δήλωσε ότι χρειάζονταν πέντε μέρες και πέντε νύχτες για να ταξιδέψουν από την Καβάλα, το λιμάνι των Φιλίππων, στην Τρωάδα ενώ χρειάστηκαν μόνο δύο μέρες για την διάβαση τους από την Ασία στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου του ταξιδιού του Παύλου όλα έγιναν πιο δύσκολα, πιο άκαμπτα και πιο αντιφατικά. Αλλά αυτοί υπέμειναν τα πάντα με υπομονή, ελπίδα και ολοένα αυξανόμενη δύναμη.

Αυτή η συγκέντρωση στην Τρωάδα είναι η αρχαιότερη αναφορά στην συνήθεια των εθνικών πιστών να μην τηρούν το Ιουδαϊκό Σάββατο αλλά την πρώτη μέρα της εβδομάδας ως την ημέρα λατρείας όταν έκοβαν το ψωμί για να γιορτάσουν το Δείπνο του Κυρίου σε ανάμνηση του θανάτου του μέχρι την δεύτερη έλευση του. Η ανάσταση του Χριστού, η παρουσία του στο μυστήριο του Δείπνου και η δύναμη του μέσω του Αγίου Πνεύματος ήταν για τους πρώτους Χριστιανούς τα θεμέλια της ζωής της πίστης τους. Οι σκέψεις τους περιστρέφονταν γύρω από τον ζωντανό Κύριο ο οποίος άκουσε τις προσευχές τους και τους δικαίωσε, τους αγίασε, μεσολάβησε γι’ αυτούς μπροστά στον Θεό και τους τελειοποίησε ώστε να μπορέσουν να γίνουν άξιοι για να υποδεχτούν αυτόν στην δεύτερη έλευσή του, ντυμένοι με έργα που προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα.

Ο Παύλος επιμήκυνε το κήρυγμα του. Κανένας από τους ακροατές δεν κουράστηκε μετά τα είκοσι λεπτά. Κανείς δεν είπε μετά από μία ώρα: «Αρκετά! Ας επιστρέψουμε στα σπίτια μας.» Αλλά η φωτιά του Αγίου Πνεύματος μεταφέρθηκε από τον απόστολο μέσα στις καρδιές τους φωτίζοντας, δίνοντας νέα πνοή και ενισχύοντάς τους. Οι πολλοί λύχνοι στο επάνω πάτωμα ήταν σύμβολο των πολλών πνευμάτων που φωτίστηκαν από το Ευαγγέλιο. Έβγαινε ένα μεγάλο φως από εκείνους τους λύχνους, οι οποίοι έλαμπαν μέσα στο σκοτάδι.

Ο αέρας ήταν αποπνικτικός εξαιτίας των πολλών λύχνων που έβγαζαν καπνό. Αυτό έκανε το ακροατήριο να χαλαρώσει και να νυστάξει. Ένας νεαρός άνδρας που ονομάζονταν Εύτυχος καθόταν στο περβάζι του παραθύρου για να πάρει φρέσκο αέρα. Πιθανότατα να δούλευε σκληρά κατά τη διάρκεια της μέρας και να ήταν κουρασμένος. Επιθυμούσε να ακούσει το κήρυγμα του Παύλου αλλά τα βλέφαρα του έκλειναν σιγά σιγά μέχρι που αποκοιμήθηκε, με το κεφάλι του να γέρνει προς τα έξω. Μετά έγειρε στο πλάι και έπεσε από το τρίτο διάζωμα στο έδαφος.

Αυτό μας θυμίζει τα λόγια του Ιησού: «Μένετε άγρυπνοι και προσεύχεστε, για να μη σας νικήσει ο πειρασμός· το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως αδύναμη.» Ομολογούμε ότι η αντίληψη και η προσοχή κατά τη διάρκεια του κηρύγματος και η ανάγνωση της Αγίας Γραφής είναι βαρύ πράγμα. Πολλοί εκκλησιαζόμενοι τείνουν να κοιμούνται εξαιτίας των πολλών μακροσκελών κηρυγμάτων. Πέφτουν σε πνευματική νέκρωση, σε αμαρτίες, αλαζονεία και επιφανειακότητα παρά το άρτιο Ευαγγέλιο.

Τα μέλη της εκκλησίας της Τρωάδας σοκαρίστηκαν από το φόβο όταν ο νεαρός άνδρας έπεσε. Τότε, ο Παύλος κατέβηκε βιαστικά τις σκάλες. Ο νέος είχε όμως πεθάνει και η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει. Ο διάβολος την ώρα του κηρύγματος επιθυμούσε να χλευάσει εκείνον που αναστήθηκε από τους νεκρούς μέσω του θανάτου ενός από τους ακροατές του. Ο Παύλος δυσαρεστήθηκε με την επιτυχία του διαβόλου και το Άγιο Πνεύμα έκανε πάνω στον νεαρό άνδρα αναπαράσταση πώς ο Ηλίας, ο προφήτης και άνθρωπος του Θεού, ξάπλωσε πάνω στον νεκρό υιό της χήρας και τον επέστρεψε στη ζωή μέσω της προσευχής με πίστη. (Α’ Βασιλέων 17:17-24). Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Παύλος έπεσε πάνω στον νεκρό άνδρα μπροστά σε ολόκληρο το ακροατήριο, όχι τρείς φορές όπως έκανε ο Ηλίας, αλλά μία φορά στο όνομα του Ιησού. Τον αγκάλιασε και ο νεκρός άνδρας ανέπνευσε. Η ψυχή του επέστρεψε σ’ αυτόν και επανήλθε στη ζωή. Ο Χριστός χρησιμοποίησε τον Παύλο όπως είχε χρησιμοποιήσει τον Πέτρο στην Ιόππη για να αναστήσει ένα νεκρό. Πραγματοποίησε με αυτούς τους αρχηγούς των αποστόλων την εντολή που είχε δώσει στους μαθητές του (Ματθαίος 10:7): «‘Όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας πως έφτασε η βασιλεία του Θεού. Θεραπεύστε τους αρρώστους, καθαρίστε τους λεπρούς, αναστήστε τους νεκρούς, βγάλτε δαιμόνια. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε.»

Η ανάσταση των νεκρών στην Τρωάδα έλαβε χώρα τόσο γρήγορα ώστε το πλήθος που κατέβηκε από το επάνω διάζωμα είδε τον νεκρό άνδρα και πάλι ζωντανό μόλις έφτασε στον κήπο. Ο Παύλος πήγε σ’ αυτούς και τους είπε: «Μην ανησυχείτε! Επιστρέψτε στο ανώγειο και ας συνεχίσουμε το κήρυγμα. Ο νεαρός άνδρας είναι ακόμη ζωντανός!» Ο απόστολος δεν υπερηφανεύτηκε για το θαύμα που μόλις έκανε και ο Λουκάς ο γιατρός ανέφερε το συναρπαστικό του έργο μόνο ελάχιστα. Ωστόσο, στο τέλος της συνάντησης οι συγγενείς του νεαρού άνδρα ήρθαν μαζί με αυτόν στον Παύλο για να τον ευχαριστήσουν για τη σωτηρία του, Εκείνος μεγάλυνε μόνο τον Θεό γιατί είναι ο Μόνος που μπορεί να αναστήσει τους νεκρούς, να συγχωρήσει αμαρτίες και να βγάλει δαιμόνια.

Ο θρίαμβος του Χριστού, ο οποίος περιλάμβανε αυτή την ζωή και την άλλη, ήταν το περιεχόμενο του κηρύγματος του Παύλου το οποίο το επιμήκυνε μέχρι την αυγή της άλλης μέρας. Δεν μιλούσε όμως μόνο αλλά επίσης έκοβε και μοίραζε τον άρτο στο ακροατήριο και έπινε μαζί τους τον οίνο της σωτηρίας ώστε να γίνουν όλοι μαζί ένας άρτος και αυτά τα ενωμένα μέλη του σώματος του Χριστού συμμετείχαν στην δύναμη της ζωής του και αγιάζονταν με το ανεκτίμητό του αίμα. Η παραμονή του Χριστού μέσα στις καρδιές των πιστών και η ενότητα των ακόλουθών του μέσα στο πνευματικό του σώμα αποτελούν το μέγα μυστήριο στην Χριστιανική εκκλησία στο πέρασμα των αιώνων.

Αδερφέ! Αισθάνεσαι ληθαργικός, κουρασμένος ή φορτωμένος; Θέλεις να ακούσεις για τον Λόγο του Χριστού και να αναζωπυρωθείς από το ευαγγέλιο της σωτηρίας; Ο Σωτήρας ελευθέρωσε τους σκλάβους από την αμαρτία και τον θάνατο ώστε να μπορέσουν να τον συνοδεύσουν στην θριαμβευτική του πορεία.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε λατρεύουμε επειδή ανέστησες νεκρούς ανθρώπους μέσω των τιμημένων αποστόλων σου. Σε ποθούμε και λαχταρούμε τον ερχομό σου ώστε να μας αναστήσεις με τον πανίσχυρο Λόγο σου, επειδή μας έκανες ένα μέσα στο πνευματικό σου σώμα και είσαι στο κέντρο της καρδιάς μας μέσω του Αγίου σου Πνεύματος. Σε ευχαριστούμε με όλη την καρδιά μας, ζητώντας τις ευλογίες σου για τις εκκλησίες όλου του κόσμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η σημασία της ανάστασης του νεαρού άνδρα μέσω του Παύλου και του Δείπνου του Κυρίου την πρώτη μέρα της εβδομάδας στην Τρωάδα;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 05:43 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)