Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Mark - 010 (First Preaching of Jesus)
This page in: -- Arabic -- English -- Indonesian -- Tamil -- TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

MARKOS - İsa Kimdir?
Mesihin İncilinin Markos Göre Yorumu
BÖLÜM 2 - MESİH’İN GALİLEDEKİ İLK İŞLERİ (Markos 1:14 - 1:45)

1. İsa’nin ilk öğretişi ve çağrışının amacı (Markos 1:14-15)


Markos 1:14-15
14 Yahya'nın tutuklanmasından sonra İsa, Tanrı'nın Müjdesi'ni duyura duyura Celile'ye gitti. 15 "Zaman doldu" diyordu, "Tanrı'nın Egemenliği yaklaştı. Tövbe edin, Müjde'ye inanın!"

İsa, Mesih sıfatıyla görevine başladığında Yahya’da Rab’bin habercisi olarak hizmetini bitirmişti. İsa tarafından acı bir yenilgi tadan Şeytan öfke içinde bu kez Yahya’ya saldırdı. Kral Herodes’in vasıtasıyla onu zindana attırdı. Ölüm kabusunu defalarca gözünün önüne getirdi.

İsa, habercisini güç yoluyla kurtarma girişiminde bulunmadı. Dünyayı köklü bir değişime götürecek anın geldiğini, “zamanın tamam olduğunu” anlamıştı. Tüm yaratılmışlar milyonlarca yıldan beri dünyayı günah, ölüm ve Şeytanın sultasından kurtaracak Rab’bin yolunu gözlüyordu. İsa’nın Ürdün nehrinden Galile dağlarına dönmesiyle kayranın ışınları bir anda onun eşsiz kişiliğinde yoğunlaştı. Vakit gelmişti.

Mesih kayıtsız şartsız egemenlik hakkını elinde bulunduran bilge önder, Rab’dir. Allah O’nun (Tanrısal Söz) aracılığıyla evreni yarattı. Her şey O’nun mülküdür. Bu nedenle farkında olalım yada olmayalım, hepimiz O’na aidiz.

Krallık görevine atanır atanmaz İsa yeryüzüne ayak bastı. Amacı onu Allah’a kazanmaktı. Tanrısal yetki ve gücün tüm imkanları Onda gizliydi. Ancak o elindeki bu olağanüstü güce karşın ne bir isyan çıkardı, ne de düşmanlarından birinin canına kıydı. Yetkisini asla olumsuz yönde kullanmadı. Kendisini, ürün getirmesi için “ölmesi gereken” bir buğday tanesine benzetmişti. Evet Kral Mesih saptırılmış, söz dinlemez günahlıları Allah’ın Egemenliğine girmeye hak sahibi kılmak için kendi yaşamını feda etti.

Dinleyicilerini, sevgisinin egemenliğine girebilmeleri için derhal çaresizliklerini bildirmeye zorlamadı. Önce onlara Egemenliğinin karşılıksız ödülünü, göksel gücü bağışladı. Allah bizden gerçekleştirilmesi olanaksız buyrukları yerine getirmemizi istemiyor. Kişisel olarak yanımıza gelip bizi kutsal sevgisi ile sarıyor.

Tövbenin ilk adımı eksik, kişisel çabalardan vazgeçip Allah’ın bize bağışlamış olduğu gücü kabul etmektir. Tövbe sözcüğü Yunanca’da ağıt yakmak, göz yaşları dökmek değil, yeni bir düşünce yapısı edinme, köklü bir değişim anlamına geliyor.

Ruhsal tövbe sonucu insanda gerçekleşen bu köklü değişim, sihir yada kişisel bir kararlılığın ürünü olmayıp, Mesih’e iman ve güven aracılığıyla kendini gösteriyor. Böylece kendimizi olduğu gibi Rabbimize teslim ediyoruz; gücü zayıflığımızda çalışsın, bizi göksel nitelikleri benzerliğinde kutsasın diye. O’na iman edenin sonsuz yaşamı var.

Mesih’in gelişi öncesinde yeryüzü Allah’ın Egemenliğini tanımıştı. Ama şimdi Rab tüm tövbe eden imanlılarda doğruluk temeli üzerine egemenliğini kuruyor, onları ikinci gelişine hazırlıyor. Kendisini bekleyenler tarafından sevgi ve sevinç gösterileriyle karşılanacağı ikinci gelişinde Rab Allah’ın Egemenliği’ni yeryüzünde açıkça “inşa” edecek.

Mesih’in İlcili’ni dikkatle çalış, düşüncelerin değişir, Allah’ın sözü ile dolarsın. Ruh ve doğrulukla yeniden doğarsın. Kutsal Egemen, karşında ve seni çağırıyor. O’nu izleyip kutsallığı kabul edecek misin?

Dua: Rab Mesih, sen bizim sevecen egemenimizsin. Biz ise “seninkileriz” Eğer senden ayrılıp bağımsız yaşamak istemişsek, bizi affet. Şükürler olsun, biz asiler topluluğuna geldin, bizleri yok etmek yerine, sevdin, alçakgönüllülükle aramızda yaşadın. Önünde diz çökerek itiraf ediyoruz: Sen Rabbimiz, kralımızsın. Zihinlerimizi değiştir, bizi kutsa; bizi akla ki, Kutsal Ruhunun gücünü alalım, ikinci kez doğarak Egemenliğinin yaygınlaşmasına katkıda bulunalım. Gel ey ya Rab! Amin.

Soru 12: Allah’ın Egemenliği’nin taşıdığı anlamlar nedir?

Ezberle: “Zaman tamam oldu,Allah’ın Egemenliği yaklaştı; tövbe edin, Müjde’ye iman edin.” (Markos 1: 15)

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 30, 2013, at 09:50 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)