Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":

Home -- Turkish -- Ephesians - 022 (The regeneration of the godless)

This page in: -- Arabic -- English -- German -- Indonesian --TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

EFESLİLER - Ruh'la Dolun
Mesihin İncilinde Pavlusun Efeslilere Mektubu

Bölüm 2 - Pavlus’un inanç öğretisi (Efesliler 2:1 – 3:21)

Tanrısızların yenilenmesi (Efesliler 2:4-7)


Efesliler 2:4-7
4 Ama merhameti bol olan Tanrı bizi çok sevdiği için,5 suçlarımızdan ötürü ölü olduğumuz halde, bizi Mesih'le birlikte yaşama kavuşturdu. O'nun lütfuyla kurtuldunuz. 6 Tanrı bizi Mesih İsa'da, Mesih'le birlikte diriltip göksel yerlerde oturttu. 7 Bunu, Mesih İsa'da bize gösterdiği iyilikle, lütfunun sonsuz zenginliğini gelecek çağlarda sergilemek için yaptı.

Kurtuluşun bağışlayıcılığının bir olumlu, bir de olumsuz yönü vardır. Bu olgu içinde günahlarımızın ve suçlarımızın ağırlığından kurtulmuş oluruz. Olumlu bu gelişmeyle temelden yenileniriz.

Pavlus ruhsal ölümü her insanın çekmek zorunda olduğu acı bir sıkıntı olarak yorumlar. Ancak ruhsal öldükten sonra, günahlarımız kefaretle yok edilmesiyle birlikte bedensel sıkıntılarımız da ortadan kalkmış olur.

Elçi ayrıca, Tanrı’nın acıyan merhameti ve sınırsız sevgisiyle bize sonsuz yaşamı armağan ettiğine de tanıklık etmektedir. Ancak bu armağan biz günahkarlara direk Tanrı tarafından değil, yalnız İsa Mesih, Tanrı’nın Kuzusu tarafından verilir. Yalnız ve yalnız, O’nunla ve O’nun içinde olmak şartıyla ruhsal ölüme çağrılma şansını yakalarız.

Rab İsa ardıllarına şöyle sesleniyordu: “ ,,Yaşam ekmeği Ben’im… Size doğrusunu söyleyeyim, İnsanoğlu’nun bedenini yiyip kanını içmedikçe sizde yaşam olmayacak. Bedenimi yiyip kanımı içenin sonsuz yaşamı vardır. Son gün onu ben dirilteceğim. Çünkü bedenim gerçek yiyecek, kanım da gerçek içecektir. Bedenimi yiyip kanımı içen bende kalır, ben de onda kalırım. Beni yaşayan Baba gönderdiği, benim O’nun aracılığıyla yaşadığım gibi, beni yiyen de benim aracılığıyla yaşayacaktır. (Yuhanna 6:35, 53-57)

Yeruşalim’deki son akşam yemeğinde, İsa ekmeği eline alıp onu kutsadıktan sonra öğrencileri arasında taksim etti ve şöyle konuştu: “Alın ve yiyin. Bedenimdir bu.” (Matta 26:26)

Mısır’daki İsrail ailelerinde, Kurban edilen Fısıh Kuzusu’nun eti kavrulduktan sonra aile bireyleri arasında dağıttıkları gibi, İsa’ da haleflerinin Tanrı ile beraber yaşamaları için gereken gücü kazanarak yeni bir yaşama başlamalarını istemektedir. Nasıl ki, günahkârların ruhsal ölümleri işledikleri gerçek günahlarla gerçekleştiyse, Tanrı ile beraber sürecekleri yaşam da kurban edilen Kuzu aracılığıyla yeniden başlatılacaktır. Tanrı Kuzusu olmadan sonsuz yaşam olmaz. “ O’nun ölümü bizim yaşamımızdır. Özgürlük bize O’nun ekibi tarafından verilmiştir.”

“Tıpkı Musa çölde yılanını yükselttiği gibi, İnsanoğlu’nun da yükseltilmesi gerekir. Öyle ki, O’na iman eden herkesin sonsuz yaşamı olsun. Çünkü Tanrı dünyayı o denli sevdi ki, biricik Oğlu’nu verdi. Öyle ki, her kim O’na iman ederse yok olmasın, sonsuz yaşamı olsun. (Yuhanna 3:14-16)

Tanrılık şudur; Tanrı bize sonsuz yaşam verdi., bu yaşam O’nun Oğlu’ndadır. Oğul kendisinde bulunan yaşama sahiptir. Tanrı’nın Oğlu kendisinde bulunmayan yaşama sahip değildir. Sonsuz yaşamınız olduğunu bilesiniz diye Tanrı’nın Oğlu’nun adına iman eden sizlere bunları yazdım. (I.Yuhanna 3:14- 16)

Pavlus ve Yuhanna’ya göre, İsa’nın Babası aracılığıyla gerçekleşen kefaret ölümünden dirilişi yalnız O’na can vermekle kalmaz, Oğlu’nun tüm haleflerini de sonsuz yaşamdan pay almaya hak kazandırır. Bu nedenle O’nun dirilişi bizim de dirilişimizdir. O’nun tekrar can kazanmasıyla bizler Tanrı’nın içindeki yaşama dahil ediliriz. İsa bu şok edici gerçeği daha ölümünden ve dirilişinden önce belirtmişti. “Diriliş ve yaşam Ben’im. Bana iman eden ölmüş olsa da yaşayacaktır. Yaşamakta olan herhangi bir kimse bana iman ederse sonsuza dek ölmeyecektir. Buna inanıyor musun?” (Yuhanna 11:25-26) Diri Rab bize muhteşem dirilişine katılmamız için cesaret verir. İsa ile iman birliği içinde bulunan kişi dirilmiş sayılır ve içinde kendisine verilen tanrısal gücü taşır.

Pavlus bir adım daha atarak, İsa’nın göğe yükselmesinin aslında bizim göğe çıkmamız sayılması gerektiğine tanıklık eder. İsa Mesih’in kayrası aracılığıyla bedenine ortak olduğumuz için O’nunla beraber gökyüzündeki Babası’nın yanına çıkmış sayılırız.

Diri Rab daha sonra patrik Yuhanna aracılığıyla, müshil ilacına benzettiği Laodikya Kilisesi yöneticisine, para hırsını yenerse kendisiyle birlikte tahtta oturabileceğinin işaretini verdi. (Vahiy 3:21)Aynı şekilde Pavlus da, “Sadık İsa hizmetkârları, Rab’bin yüceliğiyle “O’nunla ve O’nun içinde tahta çıkabilir” yorumunu yaptı. (Matta 19:21) Kutsal Ruh, tutuklu Elçiye bulunduğu sıkıcı ortamda verdiği mesajla, gerçekçi ve mantıklı olmayan, ancak ruhsal gerçeklerden miras veren vaatlerde bulundu. İsa halefleri “Mesih’te” yaşarlar. O’nunla ve O’nun içinde göğe yükselmişlerdir ve O’nunla ve O’nun içinde görev yaparlar. Buna inanıyor musun? Çinli reformist “Watchman Nee” umudumuzun bu üç aşamasını aynı iman sözü eder gibi belirledi.

Dua: Göklerdeki Babamız, gerçek anlamda Babamızsın. Oğlun İsa bizi, senin ailene aldı ve senin ebedi yaşamında paydaş yaptığını müjdeledi. Sana ve Rab İsa’ya biz günahkârlara bağışladığın sözcüklerle ifade edilemeyecek büyüklükteki kayran için dua ediyoruz. Âmin.

Sorular:
22.Tanrı’nın günahkârları sevdiğini nereden anlarız?
23. İsa’nın dirilişi ve göğe yükselişi halefleri için ne anlam ifade eder?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on February 03, 2018, at 05:05 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)