Home
Links
Bible Versions
Contact
About us
Impressum
Site Map


WoL AUDIO
WoL CHILDREN


Bible Treasures
Doctrines of Bible
Key Bible Verses


Afrikaans
አማርኛ
عربي
Azərbaycanca
Bahasa Indones.
Basa Jawa
Basa Sunda
Baoulé
বাংলা
Български
Cebuano
Dagbani
Dan
Dioula
Deutsch
Ελληνικά
English
Ewe
Español
فارسی
Français
Gjuha shqipe
հայերեն
한국어
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
Кыргызча
Lingála
മലയാളം
Mëranaw
မြန်မာဘာသာ
नेपाली
日本語
O‘zbek
Peul
Polski
Português
Русский
Srpski/Српски
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
ไทย
Tiếng Việt
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Uyghur/ئۇيغۇرچه
Wolof
ייִדיש
Yorùbá
中文


ગુજરાતી
Latina
Magyar
Norsk

Home -- Turkish -- Mark - 003 (Christ's Personal Name)
This page in: -- Arabic -- English -- Indonesian -- Tamil -- TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

MARKOS - İsa Kimdir?
Mesihin İncilinin Markos Göre Yorumu
Bölüm 1 - Mesih’in ortaya çikişina değin bir giriş (Markos 1:1 - 1:13)
1. Markos incili’nin başliği ve konusu (Markos 1:1)

b) Mesih’in kişisel adı nedir ve ne anlama gelir?


Mesih’e biz Türkler, Kuran’da geçtiği gibi İsa diyoruz. İsa, Mesih’in kişisel adı olup dünya dillerinde değişik biçimlerde yazılır ve okunur. Örneğin Araplar aynı adı Yesu, İngilizler ve Almanlar Jesus, biçiminde yazarlar. İbranice’de ise Yahwe-Yuşa, sözcüğünün kısaltılmış biçimi olan Yeşu’dur. İbranice’de bu ad Allah yardım eder, kurtarır. demektir. Her şeye gücü yeten Allah adın sahibi ile insanlığa acıdı, onlara kurtarış verdi. İsa bize sayısız nimetler bağışlayan Allah’ın eşsiz girişiminin bir özetidir. Çünkü Yüce, yargı için gelmedi aramıza. İsa’nın gelişiyle yeni bir dönem açtı, Sevgi ve Kurtulmalık Dönemi. Nitekim melek Cebrail İsa’nın oğulluk yönünden babası olan Yusuf’a şöyle seslenmişti: O’nun adını İsa koyacaksın, çünkü O halkını günahlarından kurtaracak.” (Matta 1:21). Müjdeci Matta sevinç ve coşku içinde, Allah’ın İsa’da bizimle birlikte olduğunu itiraf etti. Günahlarımızdan ötürü O eskiden olduğu gibi karşımızda değil. Allah şeriatın hükmü gereğince bizi yok etmiyor. Tersine, O Meryem’den doğanın hakkı için bize kurtuluş bağışladı.

Unutmamamız gereken bir başka husus ta İsa adının Mesih anlamına gelmediğidir. İsa, Mesih’in kişisel adıdır. Mesih ise O’na tanrısal görevlerinden dolayı verilmiş bir lakap ve sıfattır.

Tekrarlamak gerekirse, İsa gerçek bir insandan doğma gerçek bir insan, gerçek bir Allah’tan gerçek bir Allah’tır.

Peygamberliklerinin yanında göksel müjdelerde O’nun tanrısal ve insansal doğasını vurguladılar. O Kutsal Ruh’tan ve Meryem’den doğmuştu. Diğer insanlarınki gibi bir bedene sahipti. Ama aynı zamanda O’nda Allah’ın özü gizliydi. Sahip olduğu Allah’ın ruhu ile İsa sayısız hastayı iyileştirdi, ölüleri diriltti, cinleri ve kötü ruhları kovdu. Kirli ruhlar O’nun adını ve özünü tanımıştılar. Bizimle işin ne, Nasıralı İsa? Bizi yok etmeye mi geldin? Senin kim olduğunu biliyorum, Allah’ın kutsalısın! (Markos 1:24) Cehennem ruhları öğretişe gerek duymaksızın İsa’nın kim olduğunu biliyorlar. Oysa insanların çoğu “kör”, O’nun özünü kavrayamıyorlar. O’nun Rab olduğunu pek az kişi görebiliyor.

O’nun hem yetkin bir insan, hem de gerçek Rab olması, İsa adında yatan sır ve yüceliğin kendisidir. Kilise bu sırrı sevinç içinde itiraf eder: Rab İsa’dır.

Bu da yeryüzünde olduğu gibi, gökte de olanca gücü ile göründü. Şehit Stefenos can vermeden önce gözlerini dikkatle göğe doğrulttu. İşte görüyorum” dedi. Gökler açılmış, İnsanoğlu da Allah’ın sağında duruyor. (Habercilerin İşleri 7:56-59)

Bu yüce Nasıralı Şam yolunda Tarsuslu Saul’un yolunu kesti, ona Ben senin saldırdığın İsa’yım” dedi. (Habercilerin İşleri 9:5)Tutucu din bilgini bir anda taassubundan vazgeçerek Mesih’e imanla bağlandı. Daha sonra Pavlus adını alacak olan bu haberci Mesih’e olan tanıklığını şöyle dile getirmişti: Bunun için Allah O’nu pek çok yükseltti, her adın üstünde olan adı O’na bağışladı. Öyle ki, göktekilerin, yerdekilerin ve yeraltındakilerin tümü İsa’nın adında diz çöksün ve Baba Allah’ın yüceliği için İsa Mesih’in Rab olduğunu itiraf etsin.” (Filipililer 2:9-11)

İsa adının büyücülükle ilgisi yoktur. Ama O şaşılası bir sırrı içerir;imanla ağza alınması, imanlıları, Habercileri aracılığı ile konuşan Allah’ın varlığı anlamına gelir. Bugünde çokları imana gelip vaat gerçekleşsin diye İsa’nın adını müjdeliyoruz. O’nu kabul edenlere, O’nun adına iman edenlere, Allah’ın çocukları olma yetkisini verdi.” (Yuhanna 1:12) Bu eşsiz adın sayesinde Petrus Kudüs’te bir kötürümü sapasağlam yaptı (Habercilerin işleri 3:1, 4:31). Haberciler bu adın yetkisiyle şeytanları kovdular. Kilise de Rab’bin ikinci gelişini Gel, ey Rab İsa” diyerek gözlüyor. (Vahiy 22:20)

Dua: Rab İsa Mesih, sana tapınırız. Çünkü sen Allah’ın bedene girmiş Sözü’sün. Tanrılığın dolusu bedence sendedir. Ey Allah’ın Ruhundan doğmuş olan yüce Mesih, önünde ne hastalıklar, ne ölüm, ne de İblis egemenlik iddia edebilir. Sen, bizlere Allah’ın sevgi egemenliğine girme yolu açan biricik rehbersin. Gücünün zayıflığımızda çalışması için bizi kendine dönüştürmeni diliyoruz senden. Amin.

Soru 5: “İsa” adı ne anlama geliyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 30, 2013, at 09:45 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)