Home
Links
Bible Versions
Contact
About us
Impressum
Site Map


WoL AUDIO
WoL CHILDREN


Bible Treasures
Doctrines of Bible
Key Bible Verses


Afrikaans
አማርኛ
عربي
Azərbaycanca
Bahasa Indones.
Basa Jawa
Basa Sunda
Baoulé
বাংলা
Български
Cebuano
Dagbani
Dan
Dioula
Deutsch
Ελληνικά
English
Ewe
Español
فارسی
Français
Gjuha shqipe
հայերեն
한국어
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
Кыргызча
Lingála
മലയാളം
Mëranaw
မြန်မာဘာသာ
नेपाली
日本語
O‘zbek
Peul
Polski
Português
Русский
Srpski/Српски
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
ไทย
Tiếng Việt
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Uyghur/ئۇيغۇرچه
Wolof
ייִדיש
Yorùbá
中文


ગુજરાતી
Latina
Magyar
Norsk

Home -- Greek -- Matthew - 099 (Fundamental Principles of Preaching)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hebrew -- Hungarian? -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Somali -- Spanish -- Telugu -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΜΑΤΘΑΊΟΣ - ΜΕΤΑΝΟΗΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ!
Μελέτες στο ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ματθαίο
ΜΕΡΟΣ 2 - Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΕΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΙΛΑΙΑ (ΜΑΤΘΑΊΟΣ 5:1 - 18:35)
C - ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ (ΜΑΤΘΑΊΟΣ 9:35 - 11:1)
3. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ (ΜΑΤΘΑΊΟΣ 10:5 - 11:1) -- Η Δεύτερη Συλλογή των Λόγων του Ιησού

a) Οι Θεμελιώδεις Αρχές του Κηρύγματος (Ματθαιοσ 10:5-15)


ΜΑΤΘΑΊΟΣ 10:11-13
11 Σ’ όποια πόλη ή χωριό κι αν μπείτε, εξετάστε ποιος είναι άξιος εκεί να σας δεχτεί, και μείνετε εκεί ώσπου να φύγετε. 12 Όταν μπαίνετε σ’ ένα σπίτι, να χαιρετάτε με τα λόγια “ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι”. 13 Κι αν το σπίτι το αξίζει, ο χαιρετισμός σας “ειρήνη” θα πάει σ’ αυτούς· αν δεν το αξίζουν, η “ειρήνη” που θα πείτε ας επιστρέψει σ’ εσάς.

Ο Χριστός ακολουθούσε πάντοτε στην προσωπική του διακονία την καθοδήγηση του Πνεύματος του Πατέρα Του. Πριν έλθει σε οποιαδήποτε πόλη ή χωριό, προσευχόταν για να του δείξει το Άγιο Πνεύμα με ποιον άξιζε να μείνει γνωρίζοντας ότι οι καλύτεροι άνθρωποι δεν είναι καλοί από μόνοι τους. Είναι εκείνοι που είχαν συνειδητοποιήσει την κακία που έβγαινε από τις καρδιές τους και είχαν πονέσει για τη διεφθαρμένη φύση τους. Έτσι, έγιναν άξιοι της βασιλείας του Θεού και της υποδοχής των πρεσβευτών Του. Ζήτησε από τον Θεό, στην αρχή της διακονίας σου, να σε οδηγήσει στους μετανοημένους και όχι σ' εκείνους που είναι ικανοποιημένοι με την αυτοδικαίωση τους, ή στους υπερήφανους πλούσιους. Αυτός που είναι πρόθυμος να γνωρίσει τη χάρη του Θεού είναι αυτός που δέχεται το ευαγγέλιο της ειρήνης. Ο φτωχός σου δίνει ένα μερίδιο από το ψωμί του, αλλά ο πλούσιος, ο νομικός, ο ισχυρός και ο υπερήφανος νομίζουν ότι δεν σε χρειάζονται. Όταν ένας άνθρωπος πέφτει σε στενοχώρια και μετανιώνει, είναι πιο έτοιμος να δεχτεί τη σωτηρία, γιατί ο Κύριός του έχει καλλιεργήσει την καρδιά ώστε εσύ να φυτέψεις την ειρήνη Του σε αυτήν.

«Ρώτησε ποιος είναι άξιος για αυτό», ποιος φοβάται τον Θεό και έχει κάνει κάποια πρόοδο με το φως και την γνώση του Ιησού. Το καλύτερο απέχει ακόμη πολύ από το να είναι αντάξιο της χάρης της προσφοράς του ευαγγελίου, αλλά κάποιοι ήταν πιο πιθανό από άλλους να δώσουν στους αποστόλους και στο μήνυμά τους ευνοϊκή υποδοχή και δεν θα ποδοπατούσαν αυτά τα μαργαριτάρια.

Ο Κύριος θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε εκείνους που πεινούν για δικαιοσύνη, και να μην πάμε, εξ αρχής, σε εκείνους που μας προσκαλούν απλώς για να χάσουμε χρόνο και να εμπλακούμε σε ανόητες συζητήσεις. Ο Χριστός μας συμβουλεύει να επικεντρωθούμε σε εκείνους που ήδη καθοδηγούνται από το Πνεύμα του Κυρίου. Ο Χριστός διέταξε τους μαθητές του να μην ρωτούν ποιος είναι πλούσιος, αλλά ποιος είναι άξιος, να μην ψάχνουν ποιος είναι ο καλύτερος ευγενής, αλλά ποιος είναι ο καλύτερος άνθρωπος.

Μαζί με έναν τέτοιο αδελφό, μπορούμε να ξεκινήσουμε να επισκεπτόμαστε εκείνους που βρίσκονται γύρω μας. Είναι καλύτερο να έχουμε μαζί μας αυτόν που μας φιλοξενεί, διότι αυτός γνωρίζει τους ανθρώπους και τις καταστάσεις της περιοχής του καλύτερα από εμάς.

Ζήτησε από τον Χριστό να ανοίξει ένα σπιτικό για να κηρυχθεί ο Λόγος Του σε κάθε περιοχή της πόλης σου, το οποίο θα μπορούσε να φέρει, με τη δύναμή Του, πολλούς ανθρώπους στην πίστη. Έγινε το σπίτι σου κέντρο ενεργής υπηρεσίας και πηγή ειρήνης για τους γύρω σου;

Ο συνηθισμένος χαιρετισμός στη χώρα ήταν: «Ειρήνη σε σένα!» Αυτή η φράση, όπως τη χρησιμοποιούσαν, εισχώρησε και στο ευαγγέλιο. Στο ευαγγέλιο αναφέρονταν «στην ειρήνη του Πατέρα και του Υιού», «στην ειρήνη της βασιλείας των ουρανών», χαιρετισμό που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε όποιον συναντούσαν. Όποιος έχει επιφυλάξεις στο να αρθρώσει αυτή την ευλογία σε όλους, πρέπει να θυμάται ότι ο Χριστός μας λέει ότι αυτή η ευαγγελική προσευχή είναι κατάλληλη για όλους εφόσον το Ευαγγέλιο προσφέρθηκε σε όλους. Ο Χριστός γνωρίζει τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των ανθρώπων όπως επίσης και σε ποιον θα καταλήξει σε ευλογία αληθινή αυτός ο χαιρετισμός. Αν το σπίτι αυτό το αξίζει, θα θερίσει το όφελος της ευλογίας σου. Αν όχι, δεν έγινε κάποια ζημιά και δε θα χάσεις το όφελος της ευλογίας της. Θα επιστρέψει σε σένα όπως συνέβη και με τις προσευχές του Δαβίδ για τους αχάριστους εχθρούς του (Ψαλμός 35:13).

Γίνεται πια δεύτερη φύση μας το να υπηρετούμε με φιλανθρωπία όλους τους ανθρώπους, να προσευχόμαστε ειλικρινά για όλους όσους γνωρίζουμε και να συμπεριφερόμαστε με ευγένεια σε όλους όσους συναντούμε και κατόπιν να αφήνουμε στον Θεό να καθορίσει τι επίδρασή θα έχει η υπηρεσία μας επάνω τους. Αυτός που ανταποκρίνεται στο Πνεύμα του Θεού θα ωφεληθεί από τον χαιρετισμό αυτό και θα λάβει ευλογία από Εκείνον, αλλά αυτός που σκληραίνει την καρδιά του στην ειρήνη και το έλεος του Θεού θα λάβει κρίση επειδή τον αρνήθηκε.

ΜΑΤΘΑΊΟΣ 10:13-15
13 Κι αν το σπίτι το αξίζει, ο χαιρετισμός σας “ειρήνη” θα πάει σ’ αυτούς· αν δεν το αξίζουν, η “ειρήνη” που θα πείτε ας επιστρέψει σ’ εσάς. 14 Όποιος δεν σας δεχτεί και δεν ακούσει τα λόγια σας, όταν βγείτε έξω απ’ αυτό το σπίτι ή από κείνη την πόλη, τινάξτε και τη σκόνη ακόμη από τα πόδια σας. 15 Σας βεβαιώνω πως την ημέρα της κρίσεως ο Θεός θα δείξει μεγαλύτερη επιείκεια για τα Σόδομα και τα Γόμορρα, παρά για την πόλη εκείνη».
(Γένεση 19:1-29, Πράξεις 13:51)

Εάν η κοινότητα είναι απρόθυμη να δεχτεί το ευαγγέλιο του Ιησού, μην χτυπάς την πόρτα της συνεχώς και επίμονα, γιατί η αγάπη του Θεού δεν αναγκάζει κανέναν. Η δύναμη Του κατοικεί στις καρδιές εκείνων που επιθυμούν την ειρήνη και την αλήθεια, οι οποίοι ανοίγουν την καρδιά τους με προθυμία και όχι εξαιτίας πίεσης και ισχύος. Η πίστη μας δεν έχει να κάνει με βίαιη κατοχή ούτε παράδοση άνευ όρων, αλλά με εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα.

Όταν ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, μια πόλη ή ένα έθνος απορρίπτει τον Χριστό και τους αποστόλους Του με την πρώτη εντύπωση ή με πλήρη αδιαφορία από την αρχή, αποχώρησε ήσυχα ώστε να μην συμμετάσχεις στην κρίση που θα έχουν από τον Θεό. Όποιος απορρίπτει το ευαγγέλιο του Χριστού με την ειρήνη Του, απορρίπτει τον ίδιο τον Θεό.

Έρχεται η μέρα της κρίσης όπου όλοι όσοι αρνούνται το Ευαγγέλιο σίγουρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτό, όσο κι αν τώρα το χλευάζουν. Αυτοί που δεν άκουσαν τη διδασκαλία που θα τους έσωζε θα πρέπει να ακούσουν την ποινή που θα τους καταστρέψει. Η κρίση πάνω τους θα λάβει χώρα εκείνη την ημέρα. Αλλά εσύ θα συνεχίσεις να προσεύχεσαι γι' αυτούς σήμερα, ακόμα κι αν απορρίπτουν και εσένα και τον Κύριό σου.

Η καταδίκη εκείνων που απορρίπτουν το ευαγγέλιο θα είναι στην έσχατη ημέρα αυστηρότερη και βαρύτερη από εκείνη των Σοδόμων και Γομόρρων. Λέγεται ότι τα Σόδομα θα υποστούν την εκδίκηση της αιώνιας φωτιάς. Αλλά αυτή η εκδίκηση θα έρθει με έναν πιο παράξενο τρόπο σε εκείνους που περιφρονούν τη σωτηρία. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα ήταν υπερβολικά πονηρά και αυτό που υπερέβη το μέτρο της ανομίας τους ήταν ότι δεν δέχτηκαν τους αγγέλους που στάλθηκαν σ' αυτούς, αλλά τους κακοποίησαν και δεν έδωσαν προσοχή, με σεβασμό, στα λόγια τους. Κι όμως, θα είναι πιο ανεκτή η εκδίκηση γι’ αυτούς παρά για εκείνους που δεν δέχονται τους διακόνους του Χριστού και δε δίνουν προσοχή στα λόγια τους με σεβασμό. Η οργή του Θεού εναντίον τους θα είναι πιο φλογερή και οι ίδιες οι σκέψεις τους για τον εαυτό τους πιο καυστικές. Αυτά τα λόγια θα ακουστούν πιο τρομακτικά στα αυτιά εκείνων που είχαν μια δίκαιη προσφορά για αιώνια ζωή και προτίμησαν να επιλέξουν τον θάνατο. Γι' αυτό το λόγο, η ανομία του Ισραήλ, όταν ο Θεός έστειλε σ' αυτούς τους δούλους Του, τους προφήτες, φανερώνεται ως πιο αποτρόπαια από την ανομία των Σοδόμων. Πολύ περισσότερο τώρα, αφού τους έστειλε τον Υιό Του, το ενσαρκωμένο Πνεύμα του λόγου Του.

Να είσαι προσεκτικός πριν αφήσεις τους ανυπάκουους. Εξέτασε τον εαυτό σου, ώστε να μην είσαι εσύ ο λόγος της απροθυμίας και της ανυπακοής τους, λόγω παρεξήγησης, ή λόγω της αγένειας ή της απερισκεψίας σου. Επέστρεψε και εξέτασε πρώτα τον εαυτό σου και μετανόησε για να μην προσβάλλεις τους άλλους. Και αν είναι απαραίτητο, πήγαινε πίσω και ζήτα συγχώρεση για να μην είσαι υπεύθυνος για κάποια ψυχή που θα χαθεί.

Ο Χριστός επιβεβαίωσε με αυτά τα λόγια το γεγονός της Ημέρας της Κρίσεως και διακήρυξε το Ευαγγέλιό Του ως τον μόνο τρόπο σωτηρίας από αυτή τη φοβερή ημέρα. Αυτός που απορρίπτει ή αντιτίθεται στους ανθρώπους του Ευαγγελίου, επιλέγει μόνος του την οργή του Θεού εναντίον του την Ημέρα της Κρίσεως.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Άγιε Πατέρα, ο Υιός σου μας κάλεσε να γίνουμε ειρηνοποιοί. Παρακαλούμε, καθοδήγησε μας ώστε να συμπεριφερόμαστε με σύνεση. Δώσε μας ειλικρινείς φίλους και αδελφούς και άνοιξε σε κάθε γωνιά της πόλης μας ένα κέντρο για το ευαγγέλιο Σου, ώστε να ρέει ζωντανό νερό από αυτό μέσα στην ξηρή έρημο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιοι θα δεχτούν την ειρήνη του Θεού;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 08, 2025, at 01:59 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)