Home
Links
Bible Versions
Contact
About us
Impressum
Site Map


WoL AUDIO
WoL CHILDREN


Bible Treasures
Doctrines of Bible
Key Bible Verses


Afrikaans
አማርኛ
عربي
Azərbaycanca
Bahasa Indones.
Basa Jawa
Basa Sunda
Baoulé
বাংলা
Български
Cebuano
Dagbani
Dan
Dioula
Deutsch
Ελληνικά
English
Ewe
Español
فارسی
Français
Gjuha shqipe
հայերեն
한국어
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
Кыргызча
Lingála
മലയാളം
Mëranaw
မြန်မာဘာသာ
नेपाली
日本語
O‘zbek
Peul
Polski
Português
Русский
Srpski/Српски
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
ไทย
Tiếng Việt
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Uyghur/ئۇيغۇرچه
Wolof
ייִדיש
Yorùbá
中文


ગુજરાતી
Latina
Magyar
Norsk

Home -- Turkish -- Ephesians - 015 (Effects of the power of God)

This page in: -- Arabic -- English -- German -- Indonesian --TURKISH

Previous Lesson -- Next Lesson

EFESLİLER - Ruh'la Dolun
Mesihin İncilinde Pavlusun Efeslilere Mektubu

Bölüm 1 - Elçinin mektubunun başında Efes ve civarındaki kiliseler için ettiği dualar (Efesliler 1:3-23)
B - Elçi Pavlus’un Efes’teki kutsallar adına teşekkür ve dua etmesi (Efesliler 1:15-23)

Tanrı’nın gücü ve kuvvetinin egemenliği Mesihin takipçilerini nasıl etkiler? (Efesliler 1:19-20)


Efesliler 1:18-20
18 O'nun çağrısından doğan umudu, kutsallara verdiği mirasın yüce zenginliğini ve 19 iman eden bizler için etkin olan kudretinin aşkın büyüklüğünü anlamanız için, yüreklerinizin gözleri aydınlansın diye dua ediyorum. 20 Bu kudret, Tanrı'nın, Mesih'i ölümden diriltirken ve göksel yerlerde sağında oturturken O'nda sergilediği üstün güçle aynı etkinliktedir.

Burada Pavlus’un sözünü ettiği kuvvet, Tanrı’nın biricik Oğlu’nun dirilişinde O’nu göğe yükselten, tahtına yerleştiren ve gökyüzünü ve yeryüzü iktidarını bağışlarken kanıtladığı gücüdür. Rab İsa daha Sanhedri’nin yargılaması sırasında, Gücün sağında oturduğunu söylemişti ki, burada güç kavramıyla Tanrı’yı kastetmiştir. Rab İsa bu yolla Tanrı’nın kim olduğunu açıklamış oluyordu, yani her şeyi yaratan ve her şeyi içeren kuvvet. Yunancada, kuvvet sözcüğünün yerine Eski Antlaşma’da adı geçen ve dinamit anlamına gelen, ancak asla yıkıcı olmayan, daha çok yapıcı ve iyileştirici diye niteleyebileceğimiz “Dynamis” sözcüğü kullanılmıştır. “ Rab Zerubbabil’e,” güçle, kuvvetle değil, benim Ruh’umla başaracaksın” diyor” (Zekeriya 4:6) Rab İsa bu sırrı çözdüğünü öğrencilerine söylediği şu sözlerle kanıtlar: “Kutsal Ruh üzerinize geldiğinde güç ile donatılacaksınız…. Benim tanıklarım olacaksınız. (Elçilerin İşleri 1:8) Kutsal Ruh, Tanrı Kuzusu’nun zaferini, hükümranlığını ve yüceliğini ifade ettiği sürece, Tanrı’nın gücünü temsil eder. Böylece kutsal Üçleme, Tanrı’nın birleşik gücüdür. Düz akım (110 Volt) veya değişken akım (220 Volt) değil, büyük güç gereken durumlarda kullanılan dönüşümlü akıma (330 Volt) benzetilebilir. Bu gerçeği daha basit şekilde ifade edecek olursak, Tanrı’mız, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh, yaratıcı ilk güç, otorite ve her şeyin üstündeki kuvvettir.

Diri Rab Pavlus’ la yaptığı açıklamada, gücünün etkisini kısıtlamak istediğini söylüyordu: “ Üstün vahiyler yüzünden gereksiz gurura kapılmayayım diye, bedenimde diken gibi batan bir dert verildi bana; Şeytanın beni yumruklamaya atadığı ulak. Öyle ki, gereksiz gurura kapılmayayım. Beni bıraksın diye üç kez buna ilişkin Rab’den dilekte bulundum. O bana,” Kayram sana yeter” dedi; “Çünkü gücüm zayıflıkta yetkinleşir.” Bu nedenle, Mesih’in gücü içimde konut kursun diye zayıflıklarım için coşkun sevinç duyarak övüneceğim. İşte bu yüzden, Mesih için katlanılan zayıflıklar, aşağılamalar, sıkıntılar, baskılar, üzüntüler beni hoşnut ediyor. Çünkü ne zaman zayıflasam, o zaman güçlüyüm.” (II.Korintoslular12:7-10)

Pavlus hizmet yaşamında ve de göz hapsinde bulunduğu zamanda, kendisini etkileyen Tanrı’nı gücüyle kazandığı deneyimlerini açıkça anlatır. Kendisini baştan aşağıya etkileyen kuvveti, “ Rabbi’nin büyük dalgalarla sarsan gücü” diye niteler. Bu sarsılma onun istemiyle gerçekleşmez, kendi inancı, özellikle de ekibinin ve kiliselerinin inancıyla ortaya çıkar. Pavlus, “O’nun gücünün yalnız kendisini değil, herkesi etkiler” diye yazar. Bu noktada, onun hastaları İsa adına iyileştirmesini, Truva’daki diriltmeyi, Efes’te cinleri kovmasını, kiliseler oluşturmasını, Tanrı’nın Hükümranlığının kötü ruhlar tarafından yönetilen Helenist toplu mu istila etmesini ve Mesih karşıtı ruhla sinagogda yaptığı sert tartışmaları sayabiliriz. Pavlus kendisine çok deneyim kazandıran ve acı çektiren bu ruhsal mücadeleleri kitabını sonunda ayrıntılı biçimde anlatırken, yenilgilerden ve hatalı davranışlardan bahsetmez, yalnız İsa Mesih’in gücü adına kazanılmış zaferlere değinir. (Efesliler 6:10-20)

Dua: Göklerdeki Babamız, sen yaratılmamızı sağlayan ilk güçsün. Oğlun İsa’ya gökyüzünde ve yeryüzündeki tüm güçleri sen verdin. Kutsal Ruh bize Rab İsa’yı tanıştıran gücündür. Bize senin gücüne güvenmeyi, kendimizi hakir görmemeyi öğret. Sana iman edenlerin sevgisinin ve Mesih’in karanlık güçler üzerinde zafer kazanmalarına izin ver. Âmin.

Sorular:

  1. Tanrı’nın gücünün gizemi nedir?
  2. Tanrı’nın gücü kiliseleri nasıl etkiler?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on February 03, 2018, at 05:04 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)